Уругвай срещу Португалия под знака на Ла лига

С Луис Суарес на терена обстановката на "Фишт" ще заприлича на Ел Класико

Уругвай срещу Португалия под знака на Ла лига
Уругвай и Португалия излизат довечера в интригуващ осминафинален сблъсък в Сочи. Двата съперника не попадаха в кратката листа на претендентите за световната титла, но това не означава, че не носят в раниците си маршалски жезъл. Качеството в селекциите и обиграността на футболистите са гаранция, че този, който ликува на "фишт", може да стигне далече.
 
Преди 2 години от подобна позиция Португалия извървя пътя до титлата на Стария континент. Тогава лузитанците тръгнаха от възможно най-ниската кота - трети в групата си след Унгария и Исландия, за стигнат до Сребърната амфора с 1:0 срещу Франция на "Стад дьо Франс". Ситуацията сега е идентична, след като мореплавателите акостираха зад съседа Испания в група В.
 
Още един факт странно обединява Уругвай и Португалия, що се отнася до представянето им на световни първенства през този век. Таванът, до който са стигали, е четвъртото място. Португалците го сториха през 2006 г., отстъпвайки с 1:3 пред домакина Германия в малкия финал. Четири години по-кьсно в ЮАР дойде часът и на Уругвай. Селесте изпусна бронза с 2:3 ... отново срещу Бундестима.
 
Но това, което е извън всякакво съмнение е, че срещата край Черно море ще мине под знака на Ла Лига. Общо 14 футболисти от двата тима са преминали през Примера дивисион или в момента играят в испанския елит. Осем от тях защитават екипа на селесте, в това число титулярите Диего Годин, Хосе Хименес (и двамата от Атлетико М) и Луис Суарес (Барселона). Мартин Касерес (Лацио), който също е незаменим за селекционера Табарес, преди е обличал фланелките на Рекреативо, Барселона и Севиля. С испанско минало са съотборниците от Индепендиенте Кристиан Родригес - в Атлетико М и Гастон Силва - в Гранада. Към осмината може да се прибави и Гийермо Варела (Пенярол), който е играл за филиала на Реал М - Кастия.
 
Отговорът на Португалия го дава Кристиано Роналдо. И докато звездата на Реал М е непоклатим на пиедестала си, то Гонсало Гедеш за разлика от добрия си сезон във Валенсия не е толкова убедителен с мореплавателите. Дълга история на "Сантяго Бернабеу" има и настоящият защитник на Бешикташ Пепе. С подобно минало обаче не могат да се похвалят халфът Мануел Фернандеш (Локомотив М) във Валенсия и вратарят Бето (Гьозтепе) в Севиля. Да не говорим за преминалия като метеор в Барселона Рикардо Куарешма (Бешикташ).
 
Колко е силна Португалия, първи ще го разбере Уругвай. В елиминациите са мачовете на истината, в които вече няма никакви сметки. Лузитанците няма как да не разчитат на голямата си звезда Кристиано Роналдо, който блесна с хеттрик срещу Испания (3:3), осигури победата срещу Мароко (1:0) и бе тих срещу Иран (1:1), пропускайки дузпа. Централните защитници на Уругвай и съотборници в Атлетико М Годин и Хименес обаче го познават отлично и са го спирали. Това важи с пълна сила и в дуела между бившия мадридист Пепе и каталунеца Суарес. Да не забравяме, че дуото на Канибала с Кавани бе смятано за може би най-опасното преди началото на Мондиала. От петте гола на сметката на селесте Суарес е с два, а Кавани - с един. Роналдо обаче ги слага в джоба си с 4, като пред него е единствено Хари "Урагана" Кейн.
 
Най-опитният специалист на Мондиала - 71-годишният Оскар Вашингтон Табарес, е превърнал южноамериканците в костелив орех. Играта на тима е изчистена от специални фойерверки, но за сметка на това е ефективна. Футболистите му са отлично подготвени физически, което им позволява да поддържат равномерно високо темпо на игра през всичките 90 минути.
 
Уругвай в исторически план е символ на твърд отбор, дори преминаващ границите на позволеното. Е, и в Русия селесте не играе балет, но статистиката е впечатляваща - един-единствен жълт картон, който получи Родриго Бентанкур в последния мач в групата срещу Русия (3:0). Табарес се стреми към овладяване на деликатната средна зона с висока защита и най-вече активни бекове. А в ролята на плеймейкър Бентанкур осигурява числено предимство.
 
От другата страна прави впечатление дефанзивният подход на Фернандо Сантош. При него халфовете са натоварени предимно със задачата да осигуряват тила, като идеята е топката да бъде изпратена по най-бързия начин към Роналдо. Твърде вероятно е в сблъсъка в Сочи южноамериканците да имат по-голямо притежание, което обаче ще ги изложи на риска от контраатаки. С показаното до момента Уругвай сякаш има повече аргументи в непредвидима игра като футбола.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки