Верстапен с отлична победа в Австрия (СНИМКИ+КЛАСИРАНЕ)

И двете коли на Мерцедес отпаднаха

Верстапен с отлична победа в Австрия (СНИМКИ+КЛАСИРАНЕ)

Макс Верстапен с Ред Бул спечели Гран при на Австрия на пистата Ред Бул Ринг, 9-и кръг от шампионата на Формула 1.

 

В същото време Себастиан Фетел завърши 3-и, след като Люис Хамилтън отпадна след технически проблем.

 

Втори завърши Кими Райконен с другия болид на Ферари. Ботас с втората кола на Сребърните стрели също не завърши.

 
До четвъртата победа в кариерата на Верстапен като пилот на Формула 1 се стигна след много обрати и отпадания на лидери. Въпреки това Макс извоюва първото си място и не се пропука под натиска, който му нанесе Кими Райконен. Опитният финландски пилот на Ферари успя да стопи изоставането си от шест секунди до малко над една за няколко обиколки, но не му достигна още една за да измъкне победата от ръцете на Макс.
 
 
 
 
След наказание на стартовата решетка и слаб старт звездата на Ферари Себастиан Фетел пропадна до деветото място. Четирикратният световен шампион отново показа защо е един от най-титулуваните пилоти в историята на Формула 1 и успя да се върне в челото с много изпреварвания, като най-важното бе срещу Хамилтън.
 
 
Тимът на Ферари, които не използваха познатата практика за размяна на позиции между съотборници, когато водещият в класирането пилот се движи зад съотборника си. Така Фетел остана трети, но след пълното фиаско на отбора на Мерцедес успя да си върне лидерството в шампионата, макар и с една точка пред втория Люис. Валтери Ботас и Люис Хамилтън отпаднаха от днешната надпревара за Гран При на Австрия заради технически проблеми.
 
 
В 14-ия тур и Ботас спря край пистата с падане на хидравличното налягане. Колоната влезе в режим на виртуална кола за сигурност при аванс на Хамилтън пред Верстапен от 4,9 сек.
 
 
 
 
 
Всички без Хамилтън веднага спряха за смяна на гуми и сложиха софт. Люис остана начело и след изчистването на пистата бе на 13 сек пред Макс. Кими бе на още 3, а зад него на под 1 бе Рикиардо, следван на 5,8 сек от Фетел, Магнусен и Перес, които също не спряха. В 20-ата обиколка Рикиардо изпревари Райконен и зае втората позиция на 3 сек зад съотборника си.
 
 
В този момент на Люис казаха по радиото, че му трябват 8 сек, за да се върне пръв след стопа и той реагира остро, като стратегът Джеймс Ваулфс му се извини, че грешката да не спре при VSC е негова!
 
 
Гумите на Люис започнаха да се износват и в 26 обиколка той ги смени, като се върне на пистата между пилотите на Ферари. Водеше Макс на около 6 сек пред  съотборника си, чиито гуми обаче бяха в лошо състояние и в 38 обиколка Кими си върна втората позиция като го изпревари в трети завои.
 
 
Само след обиколка Фетел изпревари Хамилтън, който бе с 10 тура по нов софт, но вече с проблеми. В Ред Бул извикаха Дани в бокса за да сложат отново суперсофт, а напред авансът на Макс пред Кими бе 7,0 сек, на 2,4 зад него бе Фетел. Следваше Хамилтън на 0,9 сек, на когото отново Джеймс Ваулфс се обади, че вярва в него и връщането му напред. Но след 45-ия тур и по гумите софт на англичанина имаше блистъри като тези на Рикиардо. Люис се обади, че не вижда обаче мехури при Фетел. Напред Макс също се движеше спокойно и се чувстваше по-комфортно от мнозина с гумите си.
 
 
 
20 тура преди края Люис се обади, че няма да изкара с тези гуми до края и спря за втори път в 53-ия тур, като сложи суперсофт и се върна на пистата зад Дани Рикиардо, който получи повреда и спря в началото на 54-ата обиколка, като каза по радиото че има проблем в задната част на колата и получи също извинение от своя инженер.
 
 
15 тура преди края и колата на Брендън Хартли спря край пистата с проблем, а той смени цялото задвижване отново преди днешния старт и тръгна последен.
 
 
Напред 10 тура преди края Верстапен имаше аванс от 4,2 сек пред Кими, който вече бе преследван от Фетел на 2,4 сек. Хамилтън бе 4-и на на цели 21 сек, следван от Грожан, Магнусен, Окон, Перес, Гасли, Льоклер и Алонсо. Испанецът изпревари младия пилот на Заубер, а след обиколка и колата на Хамилтън спря с повреда в най-ужасния уикенд за тима от години!
 
 
 
 
В края Алонсо изпревари и Гасли, а Ериксон с по-новите си супер софт бързо настигаше и изпревари Гасли и Льоклер с гуми софт на 50 тура! 5 тура преди края вече имаше блистъри и по гумите на лидера Верстапен, но Кими бе на 2,7 сек, а Фетел на още 1,4 сек и така без Хамилтън на пистата се връщаше начело в шампионата.
 
 
 
 
Четвърти и пети се наредиха пилотите на Хаас Магнусен и Грожан, пред Перес, Окон, Алонсо и преследващия го Ериксон, който, следван от Льоклер.
 


ТОП 10 при пилотите

 


КЛАСИРАНЕ ПРИ ОТБОРИТЕ
 

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

Верстапен четка екипа си

Вижте какво каза нидерландецът след успеха в Япония

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 1:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки