Чака се късна драма на Швеция - Швейцария

Климатичен шок за скандинавците - от 32 градуса се местят на 12

Чака се късна драма на Швеция - Швейцария
Швеция и Швейцария излизат един срещу друг в един от най-непредвидимите осминафинали на световното първенство.
 
Очаква ни оспорван двубой между две европейски държави, които не са слагани в сметките за медалите и вече всеки преминат кръг от тях ще се счита за голям успех. Ще господстват ли скандинавците, или кръстоносците ще продължат своя поход? Отговорът ще научим днес от 17:00 часа в Санкт Петербург.
 
На стадион "Крестовски" вече се изиграха няколко мача, които имаха едно общо нещо в изобилие - късни голове. На същото място Иран пречупи Мароко в добавеното време, а Бразилия имаше нужда от два гола в последните секунди, за да бие Коста Рика. Нигерия също беше на броени минути от това да продължи, ако не бе решителният гол на Аржентина в африканската врата. Ако традицията се запази, шведи и швейцарци също могат да се окажат въвлечени в късна драма.
 
За първи път от началото на световното скандинавците не са преследвани от жега - от 32 градуса в Геленджик те бяха посрещнати от 12 градуса в Санкт Петербург, където пристигнаха още онзи ден вечерта.
 
Швеция е осминафиналистът, за който се говори най-малко. Бившите съотборници на Златан Ибрахимович останаха в сянка, въпреки че играят стабилно и успяха да спечелят своята група F. Стартираха с очаквана победа над Южна Корея, после поведоха, но загубиха от Германия, а накрая изпревариха Мексико на върха с класиката 3:0. Шведите предимно се бранеха, допуснаха едва 3 точни удара в рамките на вратата и използваха добре контрите си.
 
Швейцария влезе на Мондиала под номер 6 в ранглистата на FIFA. Кръстоносците тръгнаха с точка срещу фаворита Бразилия (1:1), след което взеха решителния мач срещу Сърбия с обрат - от 0:1 до 2:1. Балканците имаха гол аванс на почивката, но кръстоносците показаха непримиримост и накрая достигнаха до безценните три точки. Излязоха от групата без загуба (5 точки), въпреки че в два от мачовете изоставаха в резултата, а в третия срещу Коста Рика на два пъти допускаха изравняване (2:2).
 
Историята помни 28 мача между шведи и швейцарци, но нито веднъж двата отбора не са се срещали във финалите на значим турнир. За последно играха през 2002 г., когато в контролна среща записаха 1:1. Иначе Швейцария води с 11 на 10 победи над шведите, а 7 мача са завършили наравно.
 
Няма спор, че Швеция отново ще разчита на стабилността в защита, но въпреки това и атаката на тима доказа в предишния мач с Мексико, че също може да бъде много опасна. Швейцария разполага с нужния характер, за да даде отпор на коравите шведи, но ще бъде интересно да видим дали липсващите играчи в защитния вал (Шер и Лихтщайнер) ще окажат негативно влияние.
 
След като отпадна на осминафинал през 2002-а и 2006-а, Швеция ще пробва да влезе в Топ 8 за първи път от 1994 година, когато игра полуфинал.
 
Швейцария пък ще гони първия си четвъртфинал на Мондиал от далечната 1954-а, когато бе домакин и отпадна от 5:7 от Австрия. В по-новата си история кръстоносците имат един осминафинал на ЕП (2016) и три осминафинала на СП (1994, 2006, 2014), но така и не попаднаха пак сред най-добрите 8 на голям форум. През 1994-а паднаха от Испания, през 2014-а от Аржентина с продължения, а през 2006-а - от Украйна с дузпи.
 
Победителят от днешния мач ще се изправи срещу Англия или Колумбия на 7 юли в Самара.

 

Де Хеа отново е опция за Реал Мадрид

"Белия балет" ще търси нов вратар за новия сезон

Киеза си промени мнението, преподписва с Ювентус

Смяташе се, че крилото ще напусне торинци след края на сезона

Атлетико Мадрид вдигна Гризман на крака

32-годишният французин поднови тренировки

Байерн Мюнхен изкушава вундеркинда на Милан

Франческо Камарда все още не е подписал професионален договор с "росонерите"

Канаваро: Ще тренирам Наполи и за без пари

Световният шампион с Италия призна, че това е неговата мечта

ФИФА и УЕФА са притеснени от случващото се в Испания

Прокуратурата все още разследва случая "Рубиалес"

Слух от Испания: Барселона се пробва за Ерлинг Холанд?

Каталунците с изненадваща трансферна цел

Манчестър Юнайтед активира клаузата на Бремер

"Червените дяволи" искат да подсилят защитата си с бразилеца

Интер преподписва с Индзаги след края на сезона

Специалистът се е устремил към първото си Скудето като треньор

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки