Нуно Гомеш: Щом България не е на световното, значи други го заслужават повече

Франция и Бразилия изглеждат най-солидно, жалко, че не могат да се срещнат на финала

Нуно Гомеш: Щом България не е на световното, значи други го заслужават повече
Нуно Мигел Соареш Перейра Рибейро-Нуно Гомеш е роден на 5 юли 1976 г. в Амаранте, Португалия. Започва да играе футбол в родния си град, след което преминава в Боависта, а оттам - в Бенфика. През 2000 г. е продаден на италианския Фиорентина, откъдето си тръгва две години по-късно заради финансовите затруднения на собственика Чеки Гори, заради които отборът е изваден от Серия „А". Нуно Гомеш се връща в Бенфика, където остава до 2011 г. След това изкарва по един сезон в Брага и английския Блекбърн, преди да прекрати кариерата си. В националния отбор нападателят има 79 мача и 29 гола между 1996 и 2011 г. Участва на световните първенства през 2002 и 2006 г., както и на европейските през 2000,2004 и 2008 г. На световното в Русия е част от така наречения „Отбор на легендите" и се срещна с журналисти в атракционното футболно градче край стените на Кремъл на Червения площад в Москва.
 
- Какви са впечатленията ви от световното?
 
- Гледах на живо мача Испания - Русия и се радвам много, че домакините се класираха за 1/4-финала. Организацията е страхотна, браво. А резултатът срещу испанците за пореден път показа, че във футбола всичко е възможно. Няколко отбора, които бяха смятани за фаворити, отпаднаха сравнително рано. Въпреки това световното първенство е страхотно до момента, особено като организация. А стадионите са фантастични. Ето вижте и сега - можеше ли някой да си представи, че на Червения площад ще има футболно игрище? Руснаците са фантастични домакини, всички се радват на световното, въобще обстановката не би могла да е по-добра.
 
- Португалия също отпадна по-рано, отколкото вероятно са предполагали запалянковците. Защо?
 
- Разбира се, аз като всички португалци очаквах, че националният отбор ще стигне по-далече в Русия. Мисля, че заради прекрасното второ полувреме заслужавахме поне продължения срещу Уругвай. Но съперникът ни в този мач беше уникално точен и прецизен - двата му удара в очертанията на вратата се превърнаха в два гола.
 
- Кой ще стане световен шампион?
 
- Аз не съм особено добър пророк, както всички футболисти. Мнението ми е основано на това, което съм гледал до момента. А то е, че най-солидно до момента се представят Франция и Бразилия. За съжаление, няма как да ги видим във финала, схемата позволява да играят най-късно на полуфинал. Хърватия също показва добър футбол, макар че срещу Дания беше на крачка да се прибере у дома, а пък сега предстои мач срещу домакините.
 
- Време ли е Кристиано Роналдо да приключи кариерата си в националния отбор?
 
- Еее, не искайте от мен отговор на подобен въпрос. Той сам трябва да реши. Със сигурност той е един от най-великите футболисти за всички времена и националният отбор няма да стане по-силен, ако той приключи.
 
- В отсъствието на Кристиано Роналдо и Лионел Меси кой ще стане голямата звезда на световното?
 
- Сложно е да се каже, изборът е голям. Все още в играта са Неймар, Модрич... В белгийския отбор има няколко много добри футболисти като Лукаку, Азар, Де Бройне. Всъщност във всеки от отборите, които все още са на световното, има страхотни играчи. В Русия също. Но моето мнение е, че не един отделен играч, а целият отбор е този, който може да се пребори за победата. Както в един отделен мач, така и в цялото първенство.
 
- Кой футболист от руския отбор ви хареса?
 
- Централният нападател. Онзи огромният, как му беше името...
 
- Дзюба?
 
- Да, Дзюба. Той се отличава от останалите. Не само с ръста си - отлично играе с глава, но и с крак, бори се, връща се в защита, надъхва останалите. Изобщо държи се като истински лидер. Също така бих отбелязал Черишев, който играе в Испания, младия полузащитник Головин и, разбира се, вратаря. Срещу Испания беше фантастичен, особено при дузпите.
 
- В този мач обаче кариерата си в националния отбор завърши Андрес Иниеста...
 
- Фантастичен футболист. Един от най-добрите полузащитници в историята на футбола. Заслужаваше да спечели поне веднъж „Златната топка", но подобни анкети не винаги са съвсем справедливи.
 
- Все пак кой ви беше любимият отбор на това световно?
 
- Португалия, разбира се. Макар че не играхме достатъчно добре. Хърватия изигра няколко силни мача. Белгия и Франция също ми харесаха.
 
- Липсва ли ви България на това световно?
 
- Сигурно сте българин, щом ми задавате този въпрос. Щом българският отбор не е тук, значи е имало други, които заслужават повече. Затова са квалификациите - да отсеят тези, които са по-достойни за финалите. България от 1994 г. беше фантастичен отбор, който със сигурност би оставил впечатление и на това световно. За съжаление, машината на времето все още не е изобретена, така че няма как да сме сигурни в това.
 
- Един от добрите футболисти на Португалия - Фонте, играе в Китай. Какво ви е мнението за това, което правят за футбола там?
 
- Китай няма големи успехи на световно първенство. Ако не се лъжа, само веднъж са играли във финалната част. Затова очевидно в страната са решили да популяризират футбола, така че младите да се запалят по него и да започнат масово да тренират. Това е обаче само един от необходимите елементи. Трябва да се създаде инфраструктура, да се работи много с младите футболисти. Ето вижте какви стадиони са направени в Русия за световното. След това те ще останат за дълги години и ще се използват от местните отбори.
 
- Справедливо ли беше Сенегал да отпадне само заради повече жълти картони?
 
- Ударът за тях беше тежък, защото на практика те с нищо не бяха по-лоши от Япония, като изключим тези два жълти картона в повече. Но пък от друга страна, единствено справедливо в това отношение би бил допълнителен мач, а в сегашните условия това просто е невъзможно. А и факторът „феърплей" все пак съдържа някакъв спортен елемент, макар и минимален. При жребия това съвсем го няма. Не вярвам някой да се почувства по-добре, ако не се класира на 1/8-финал по волята на една монета.
 
- Имахте два прекрасни сезона във Фиорентина. Поддържате ли връзка с тогавашните си съотборници?
 
- Разбира се, чуваме се редовно с Толдо, Киеза, Руй Коща. Бяхме страхотен отбор, спечелихме купата, а можехме много повече. За съжаление, обстоятелства извън терена ни попречиха. И въпреки това във Флоренция прекарах две от най-прекрасните си години във футбола.

 

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки