Новият треньор на Байерн: Стилът "тики-така" вече не е на мода

Това смята Нико Ковач

Новият треньор на Байерн: Стилът "тики-така" вече не е на мода

Новият треньор на Байерн (Мюнхен) Нико Ковач обясни философията си за футбола. Хърватският специалист заменя на поста Юп Хайнкес, а през миналия сезон изведе Айнтрахт (Франкфурт) до трофея Купата на Германия.

"Чистата форма на "тики-така" вече не е на мода. В днешно време притежанието на топката не ти върши работа без скорост. Ако футболистите се увлекат по безкрайни комбинации помежду си, то високият процент на владение на кълбото става дори по-опасно нещо, защото ако загубиш топката, съперникът разполага с много пространства за контраатака.

Като си пестиш силите, не стигаш далеч. Футболистите от успешните отбори се борят с огън в очите - от първата до последната минута. В миналото беше следното: големите футболисти "изяждаха" малките. Днес обаче вече бързите "изяждат" бавните. Вниманието вече очевидно се насочва към тези състезатели, които умеят да комбинират в себе си скорост и техника. Те правят разликата, защото са в състояние да сътворят нещо на изключително ограничено пространство. А и превключването на играта - както в атака, така и в защита - зависи от скоростта", коментира Ковач пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки