Йовов: Проблемът на Левски е липсата на изявен голмайстор

"Паулиньо ще липсва на тима в мача срещу Вадуц, но Левски не може да робува на едно име"

Йовов: Проблемът на Левски е липсата на изявен голмайстор

Бившият капи­тан и спортен ди­ректор на Левски Христо Йовов даде интервю пред topsport.bg, в което го­вори за подготовка­та на сините, съ­става и очаквания­та за представяне в Лига Европа.

Г-н Йовов, готов ли е Левски за старта на но­вия сезон?
- Не успях да гледам по­следната контрола сре­щу Олександрия, но се ин­формирах за състояние­то на отбора. Това, ко­ето чух, е, че играчите са доста бавни и инерт­ни, но това е нормално за тази част на подготов­ката. Сега имат по-малко от седмица до първия официален мач и да се на­дяваме, че ще успеят да починат и да влязат в не­го напълно подготвени и в нужния ритъм.

Паулиньо почти сигур­но пропуска мача с Ва­дуц. Ще се отрази ли липсата му в атака?
- Определено е доста класен футболист и прави разликата. Липсата му неминуемо ще се усети. В крайна сметка отбор като Лев­ски не може да робува на едно име. Сините трябва да играят по един и същ начин с него и без него и да търсят победата.

Делио Роси отново из­рази публично недовол­ството си от това, че селекцията се бави. Къде виждате нужда от под­силване на отбора?
- Проблемите са ясни още от миналата година. Има липса на изявен гол­майстор. Това значи, че нападателите не се пред­ставят на нужното ниво. Левски трябва да привле­че класен голмайстор. Ка­то цяло селекцията зависи от нивото, което гони клубът. Има пропуски в сравнение с останалите два конкурента за титла­та Лудогорец и ЦСКА. Ви­наги съществува вариан­тът, в който Левски да опровергае моето мнение и да се представи по-доб­ре с футболистите, които до момента привлече. Да се надяваме, че ще вър­ви напред.

Решението на Левски да се откаже от Васил Панайотов правилно ли е? Роман Прохазка и Нелуц Рошу също си тръгна­ха, а Нашименто сега е контузен и, общо взето, Левски има недостиг на играчи в центъра на те­рена...
- Винаги бих защитил български футболист. В последно време такива липсват в Левски. Със сигурност Панай­отов, дори да не играе във всеки мач, може да бъ­де добра резерва и отлич­на опция от скамейката. В крайна сметка това са вижданията на треньора и ръководството и ние трябва да ги приемем. Времето ще покаже дали са били правилни. С нали­чието на толкова конту­зени играчи сега той мо­жеше да бъде от полза на отбора.

На какво се дължат тези непрестанни кон­тузии на футболистите? Освен Нашименто в лазарета са още Ривалдиньо, Паулиньо, а доско­ро Цветкович и Горанов. Нито един от тях не ус­пя да проведе пълноцен­на подготовка.
- Може би методиката или натоварването е би­ло неправилно. Има вари­ант и футболистите да не са изпълнявали нещата, който са им зададени по време на почивката пре­ди подготовката. Това са неща, които се натруп­ват. Не може да се каже каква е точната причина.

Считате ли, че три контролни срещи са до­статъчни за обиграване на отбора?
- Това са вижданията на треньора. Той прави цялата програма и подготов­ката. Резултатите ще покажат дали е бил прав. Ако Левски върви напред и побеждава, ще се окаже, че е било както трябва. Можем да дадем оценка за работата на треньо­ра, след като видим от­бора как играе и какви ре­зултати постига.

Съперникът на Левски в първия предварителен кръг на Лига Европа Ва­дуц на пръв поглед из­глежда непретенциозен. Смятате ли, че може да затрудни сините?
- В Европа вече силите се изравняват. Всяко под­ценяване може да е фа­тално. Надявам се Левски да няма проблем и да е на по-добро ниво от Вадуц.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки