Инсталирай - Novsport Alert

ЕВРОПА

Манчестър Юнайтед
Ливърпул
Арсенал
Челси
Интер
Милан
Ювентус
Рома
Реал Мадрид
Барселона
Атлетико Мадрид
Байерн Мюнхен
Манчестър Сити
ПCЖ
Лацио
Борусия Д

Анкета

Ще успее ли Любо Пенев в ЦСКА?

Ще успее ли Любо Пенев в ЦСКА?


Реклама

Facebook

09 юли 2018 12:12 
Меридиан мач


Иван Диас: Диего Коста ми каза прекрасни неща за Аутуори

 

Иван Диас е новият кондиционен тре­ньор на Лудогорец. Неговото представяне остана малко в сянката на това на Пауло Аутуори, но испанецът определено е един от най-добрите специалисти в света в областта си. За това говори достатъчно фактът, че последните 12 години той е работил в Атле­тико Мадрид и има пръст във всеки един от успехите на „дюшекчиите". Иван Диас отво­ри нова страница от личната си история, ка­то това лято се премести в България, а на него се разчита много да качи Лудогорец с поне още едно стъпало по-високо. Ето как­во мисли самият той.

- Добре дошли в България, Господин Диаc! Лесно ли приехте предизви­кателството „Лудо­горец"?
- Благодаря ви. Много ме впечатли проектът на Лудого­рец. Видях, че това е много силен отбор с прекрасна органи­зация. Всички в клу­ба са сплотени и имат общи цели. Бих казал, че Лудо­горец е голям меж­дународен проект. Освен това клубът е много отворен към новите технологии и към развитието, ко­ето веднага ме привлече.

- Какво ви нака­ра да дойдете в България?
- За мен това е ново приключение. Исках да работя из­вън Испания и това беше най-доброто предложение. Клу­бът е изключително амбициозен, което много добре ми пас­ва. От Лудогорец осъществиха много контакти с мен пре­ди да дойда, което ме накара да се чувствам специален. Благодаря за доверие то, ще се опитам го оправдая.

- Това че  ще работите с Пауло Аутуо­ри  беше ли допъл­нителен стимул за вас?
- Не, съвсем не. Когато преговарях с клуба нямах идея, че ще работя с бразилския специалист. Смятах, че ще работя със ста­рия треньор Дими­тър Димитров. Ние между другото бях­ме 3 дни заедно и останах с добри впечатления.

- Познавате ли Пауло Аутуори ка­то име и какво мислите за него?
- Разбира се, че го познавам. Той е много сериозно име в нашата професия. Още когато пристиг­на в клуба, потър­сих за мнение Дие­го Коста и Фелипе Луис, които са рабо­тили с него. Те ми казаха откровено много добри неща за бразилеца.

- Доскоро сте ра­ботили с Диего Симеоне, който е сред най-добрите треньори в света в момента. Как бихте го описали?
- Изключително е взискателен. На първо място към се­бе си, но и към всички останали. Диего Симеоне ра­боти по 24 часа в денонощието. Той наис­тина е изключите­лен професионалист и много приятен ка­то човек. За мен бе чест, че бях част от големия му екип.

- Вече работите в Лудогорец повече от месец. Какви са впечатленията ви от отбора?
- За мен Лудого­рец е страхотен проект и кауза. Стиснахме си ръце­те и в момента съм изцяло отдаден на клуба и неговия просперитет. Всичко е професионално тук. Мога да кажа, че месец по-късно вече съм абсолютно убеден, че отборът е много силен и ще постига тепърва но­ви сериозни успехи.

- Още при предс­тавянето си обя­вихте, че голямата ваша цел е влизане в групите на Шампионската ли­га.
- Да, точно така е. Това е целта на клу­ба, а и моя лична и това бе и една от причините да избе­ра да работя тук. Лудогорец е амби­циозен, аз също. Смятам, че имаме всичко необходимо, за да постигнем та­зи цел.

- Доскоро сте работили с едни от най-добрите напа­датели в света в Атлетико Мадрид -Антоан Гризман, Диего Коста, Фернандо Торес, Радамел Фалкао. Звез­дите не са ли твър­де капризни?
- Не, именно зато­ва са на това ниво. Това наистина са едни от най-добрите футболисти в света. Но тук идва ролята на Чоло (б. а. - Дие­го Симеоне). Той ра­боти много с тези играчи, за да ги убеди, че най-доб­рият начин да раз­виват себе си е като работят за отбора, за колектива. Това е много важно. Атле­тико неслучайно стига толкова да­леч. Но зад видима­та част се крие ог­ромна работа и от­говорност от страш­но много хора.

- От футболисти­те, с които сте ра­ботили, Диего Кос­та изглежда с най-внушителна физи­ка. Това вродено ли е при него или работи извънред­но, за да изглежда по този начин?
- Не само Диего Коста, но и всички футболисти, които са в елита на све­товния футбол, работят през цялото време, за да са на ниво. Мога да ви уверя, че всеки от футболистите на Атлетико има в дома си професионално оборудван фитнес. Това са хора, кои­то тренират съвест­но, дори и в свобод­ните си дни. Ако ис­каш да си сред най-добрите, си длъжен да се грижиш за всички детайли.

- Като кондиционен треньор сле­дите ли най-съвре­менните тенден­ции в професията ви?
- Имаме късмет, че живеем в ера на информациите. Сега е много лесно да получиш всичко, което пожелаеш. Мисля, че всеки може да разбере това което го вълнува, и да напредне в про­фесията си. Има твърде много мето­ди за работа, тряб­ва просто да подбе­реш тези, които са подходящи за твоя отбор, и да ги ком­бинираш по най-добрия начин. Не е по-сложно от това.

- Наясно ли сте с това, че в българс­кото първенство има дълга зимна пауза, каквото ня­ма на Запад? Това предполага и два дълги периода на подготовка за фут­болистите.
- Да, информирах се вече. Това е едно от първите неща, които взех под вни­мание, когато под­писвах договор с Лудогорец. Ние ве­че имаме специал­на програма, по ко­ято се готвим. Сега трябва да стъпим на първото стъпало, образно казано. През зимата сме длъжни да продъл­жим от второто стъ­пало, а не пак да се връщаме на първо­то стъпало. За цел­та всеки от футбо­листите е получил специална индиви­дуално програма за подго­товка, която е съоб­разена с неговия физически профил.

- Ако приемем, че най-големите съперници на Лу­догорец за титлата са ЦСКА и Левски, то е инте­ресно, че вашите конкуренти също имат кондиционни треньори от чуж­бина. „Червените" залагат на герма­нец, а „сините" -на италианец. Това сблъсък на три школи ли ще бъ­де?
- Това е интерес­но, наистина. Но ве­че актуалните тен­денции са еднакви и не зависят толко­ва от мястото, на което работиш. Светът е глобален и методологията на работа е сходна до­ри на различните континенти. Това не е странно, а съвсем нормално. Всеки един от нас трябва да избере най-доб­рата формула, по която трябва да подготви отбора. Естествено, трябва да се съобразяваме и с местните нави­ци, но си вървим по начертания план.

- Като кондиционен треньор имате ли и реша­ваща дума за хра­ненето на футбо­листите?
- В някои аспекти имат правото и до­ри задължението да се намесвам. Например, наскоро въведохме в отбора нова практика. Тя е футболистите да правят късна вече­ря - около 23 часа - когато са на лагер преди мачове.

- Вече сте пече­лили титлата в Ис­пания, както и Ку­пата на Лига Евро­па. За краткия пе­риод в Лудогорец пък вече вдигнах­те Суперкупата на България. Каква е следващата ви цел?
- Най-близката цел пред отбора със сигурност е влизане в групите на Шампионската лига. От друга стра­на, ще търсим мно­го дълга серия от поредни победи. Само така можем да се надяваме на успехи. Това обаче предполага пара­лелна работа по двете цели. Не мо­жем да действаме на парче или за оп­ределен период. Всичко е съобразе­но и се надявам, че ще се получи.

Реклама

Коментари

Секция "Коментари" е предоставена за мнения и коментари от читателите на novsport.com. Препоръчителна минимална възрастова граница 18 години.
Novsport.com не носи отговорност за съдържанието на тази секция. Посетителите използват и четат раздела на своя отговорност.

Bookmark and Share

 

Още от Лудогорец

Още от Лудогорец

Актуално

17:30 15/02 Верея - Лудогорец 0:0
12:30 Днес Ботев Вр - Витоша Б 1:0
15:00 Днес Черно море - ЦСКА 2:0
17:30 Днес Ботев Пд - Славия 1:0
14:00 Днес Селта - Леванте 1:4
14:30 Днес Брайтън – Дарби 2:1
16:30 Днес Шалке 04 – Фрайбург 0:0
16:30 Днес Хофенхайм – Хановер 3:0
16:30 Днес Щутгарт – Лайпциг 1:3
16:30 Днес Волфсбург – Майнц 3:0
17:00 Днес Уимбълдън – Милуол 0:1
17:15 Днес Райо – Атлетико М 0:1
19:00 Днес Каляри – Парма 2:1
19:30 Днес Херта - Вердер 1:1
19:30 Днес Реал С - Леганес 3:0
19:30 Днес Нюпорт - Манчестър С 1:4
21:00 Днес Анже - Ница 3:0
21:00 Днес Монако – Нант 1:0
21:30 Днес Аталанта - Милан 1:3
21:45 Днес Барселона – Валядолид 1:0

Реклама

Видео

Верея - Лудогорец 0:0 Лудогорец – Локомотив (ГО) 3:0 Лудогорец - Цървена звезда 1:3
Верея - Лудогорец 0:0
Лудогорец – Локомотив (ГО) 3:0
Лудогорец - Цървена звезда 1:3

Резултати на живо

Всички мачове Още РЕЗУЛТАТИ

Футболни Прогнози

Любопитно

Ново бебе в Реал Мадрид (СНИМКА) Изненадаха Валери Божинов с парти за рождения ден (ВИДЕО) Възпяха Гришо в рап парче (ВИДЕО)
Ново бебе в Реал Мадрид (СНИМКА)
Изненадаха Валери Божинов с парти за рождения ден (ВИДЕО)
Възпяха Гришо в рап парче (ВИДЕО)

Реклама

Фото Галерия

Черно море - ЦСКА 2:0 Руснак триумфира на Sofia Open Първо "Ел Класико" за годината
Черно море - ЦСКА 2:0
Руснак триумфира на Sofia Open
Първо "Ел Класико" за годината

Реклама

Още от деня

Всички новини от деня

Автоновини

Теему Сунинен поведе след втория ден на рали Швеция Министър Кралев се срещна с шампионите от Европейския рали трофей (Балканска зона) Григор Григоров и Йордан Атанасов Фернандо Алонсо спечели 24-часовия маратон на Дайтона
Теему Сунинен поведе след втория ден на рали Швеция
Министър Кралев се срещна с шампионите от Европейския рали трофей (Балканска зона) Григор Григоров и Йордан Атанасов
Фернандо Алонсо спечели 24-часовия маратон на Дайтона