Белгия излиза за исторически успех

Таванът на червените дяволи досега е четвъртото място, Англия дава нов договор на Саутгейт с 5 млн. паунда заплата

Белгия излиза за исторически успех
Белгия и Англия ще определят днес в Санкт Петербург кой ще завърши на третото място на Мондиал 2018.
 
Този мач на световните първенства почти винаги е бил определян за най-тягостния, защото в него се изправят разочарованите тимове, останали на крачка от големия финал. Случвало се е в него да участват предимно резерви, на терена и по трибуните да има скука, но не са липсвали и вълнуващи сблъсъци.
 
На "Крестовски" ще се срещнат два тима, които не влизаха в първоначалните прогнози за Топ 4, а и вече премериха сили в груповата фаза. По-скоро си направиха генерална репетиция. Двубоят бе последен, съперниците си бяха осигурили участието на осминафиналите и бе стратегически за избора на съперник и поток. Англия излезе без 9 титуляри, Белгия - без 10, а в крайна сметка червените дяволи спечелиха с гола на Аднан Янузай. Така хората на Роберто Мартинес хванаха пътя, който ги изведе срещу Япония (3:2), Бразилия (2:1) и Франция (0:1). За Трите лъва пък посоката бе Колумбия (5:4 след дузпи), Швеция (2:0) и Хърватска (1:2).
 
Финалът за третото място обаче не е безсмислен. Защото загубилият ще се прибере с празни ръце - след 1994 г., когато България отстъпи в този спор срещу Швеция (0:4), ФИФА спря да раздава бронзови медали и на двата съперника. И ако Англия може да се похвали с титла през 1966 г., то за Белгия евентуалното попадане в Топ 3 ще е историческо. Таванът за червените дяволи досега е 4-ото място през 1986 г., когато отстъпиха с 2:4 след продължения пред Франция.
 
Като оставим настрана престижа, то за възпитаниците на селекционера Роберто Мартинес двубоят е важен и от финансова гледна точка. При бронз всеки един от националите ще получи по 313 000 евро. Ако Азар, Лукаку, Де Бройне и компания не успеят да се преборят за тази позиция и изравнят постижението от Мондиал'86, то премията им ще бъде по 281 000 евро. Горепосочените 313 хиляди са само минимумът, който ще вземе даден играч. Бонусите ще бъдат сметнати така, че всеки да вземе заслуженото с оглед на броя мачове и минутите, които е изиграл на шампионата.
 
Най-голямата премия обаче е за селекционера Мартинес. Испанецът ще прибере 750 000 евро, независимо на кое място завършат белгийците. Това е твърдата сума, записана в договора му.
 
Междувременно се разбра, че от ФА на Англия ще отправят оферта за нов договор към Гарет Саутгейт, която да го задържи начело на Трите лъва до следващия мондиал в Катар през 2022 г. Новият контракт на селекционера ще удвои заплатата му на 5 милиона паунда. Във ФА са впечатлени от доброто представяне на тима в Русия, особено след като за разлика от друг път очакванията към албионците не бяха особено големи. Саутгейт ще получи 350 000 паунда бонус за това, че успя да достигне до полуфинал на Мондиал 2018. Иначе сегашният му договор е до края на Евро 2020.
 
С оглед показаното до момента специалистите са склонни да дадат предпочитанията си на Белгия. Хората на Роберто Мартинес направиха великолепно представяне в групите, успяха да се върнат от 0:2 до 3:2 срещу Япония и изхвърлиха от турнира най-големия фаворит Бразилия. Загубата срещу Франция бе очаквана. Англия пък не успя да затвори мача срещу Колумбия и трябваше да се промъква след дузпи. Швеция бе леко препятствие, а срещу Хърватска разочарова, допускайки обрат. Освен това Белгия има ден повече почивка спрямо съперника си, а това със сигурност ще е плюс, още повече че албионците играха и продължения срещу ватрените.
 
Този мондиал е вероятно последната възможност за ветераните в състава на червените дяволи като Компани (32 г.), Вермаелен (32), Вертонген (31) и Местене (31) да покажат класата си, а медал, съчетан с нова победа над Англия, звучи доста изкушаващо. Още повече, като имаме предвид досегашния баланс в сблъсъците. Освен че Трите лъва водят с 15 срещу 2 победи и 5 равенства, то успехът на червените дяволи в Калининград на 28 юни дойде 82 години след единствения - 3:2 през 1936-а. А традициите са, както добре знаем, от една страна, да се спазват, но от друга - да се нарушават.

 

Атлетико Мадрид вдигна Гризман на крака

32-годишният французин поднови тренировки

Байерн Мюнхен изкушава вундеркинда на Милан

Франческо Камарда все още не е подписал професионален договор с "росонерите"

Канаваро: Ще тренирам Наполи и за без пари

Световният шампион с Италия призна, че това е неговата мечта

ФИФА и УЕФА са притеснени от случващото се в Испания

Прокуратурата все още разследва случая "Рубиалес"

Слух от Испания: Барселона се пробва за Ерлинг Холанд?

Каталунците с изненадваща трансферна цел

Манчестър Юнайтед активира клаузата на Бремер

"Червените дяволи" искат да подсилят защитата си с бразилеца

Интер преподписва с Индзаги след края на сезона

Специалистът се е устремил към първото си Скудето като треньор

Нагелсман предупреди отбора си преди Евро 2024

"Някои трябва да докажат, че са по-добри от актуалните играчи", каза той

Ман Юнайтед влиза в преговори за аржентински защитник

Анселмино има едва седем мача за Бока Хуниорс през сезона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки