Над 1000 атлети от 18 страни идват за Балканиадата в Стара Загора

Министър Красен Кралев дава старт на шампионата

Над 1000 атлети от 18 страни идват за Балканиадата в Стара Загора
Над 1000 лекоатлети и членове на официални делегации от 18 страни, членуващи в Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), пристигат в Стара Загора за участие в Балканиадата за мъже и за жени на 20 и 21 юли на стадион "Берое".
 
Състезанието е последна възможност за покриване на нормативите за европейското първенство в Берлин от 7 до 12 август в различните дисциплини. 
 
Под Аязмото идват състезатели от Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Хърватия, Израел, Кипър, Косово, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Черна гора.
 
В най-големия форум на Балканите ще участват и почти всички от най-добрите български атлети с изключение на контузената звезда в спринтовите дисциплини Ивет Лалова-Колио, която страда от мускулно разтежение. Сред чуждестранните състезатели са младежки европейски шампиони, сребърни и бронзови медалисти от световни и европейски първенства.
 
Интересът на старозагорци към състезанието е голям. На Балканиадата през 2013 година всеки ден над 9000 зрители наблюдаваха стартовете. Очаква се тази година те да са повече. Организатори на събитието са АБАФ, Община Стара Загора и Спортен клуб по лека атлетика "Берое".
 
През миналата 2017 година за първи път Стара Загора бе домакин на балканската Гала на Асоциацията на балканските атлетически асоциации.
 
През 2013 година Стара Загора прие 66-ата Балканиада по лека атлетика, а през 2015 година проведе отлично и Европейското отборно първенство във втора лига. През последните години СКЛА Берое възстанови успешно и международния турнир по лека атлетика "Самарско знаме".
 
На откриването на Балканиадата, което ще се състои на 20 юли (петък) от 18:00 часа, ще присъства министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Вечерните сесии на състезанието ще се излъчват пряко по БНТ. Състезанията следобед започват от 16.00 часа.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки