Александра Начева ще скача на европейското за жени

Талантът ще се цели в топ 12 при каките

Александра Начева ще скача на европейското за жени

 

Новата световна шампионка на България в леката атлетика Александра Начева сама е решила да участва на европейското първенство за мъже и жени в Берлин (7-12 август), след като има покрит норматив от 14,18 метра (котата е 14 метра).
 
Това разкри треньорът й, след завръщането на тандема от Тампере. Във Финландия пловдивчанката, която след месец ще навърши 17 години, стана №1 на планетата в тройния скок при 20-годишните. Така тя спечели злато и сребро в рамките на седмица, след като преди това остана втора на европейското до 18 г. в Дьор. 
 
„Това беше нейно желание. Ако зависеше само от мен, доста бих се почудил. Когато обаче покри норматива в София, даже нямаше как и дума да обеля да не участва, защото не знам какво щеше да направи. Явно е състезател, който иска да се представя и да бъде пред публиката и няма нужда да я спирам.
 
Важно е там да си даде резултата, който даде тук, и ще видите, че този човек има много голямо бъдеще. Защото европейски и световни медалисти сме виждали много, а после не можем да ги съхраним. Дай Боже да я съхраним за по-големия спорт", каза Цонов.
 
Самата Начева допълни, че няма търпение да се срещне с идолите си не само в сектора, но и в другите дисциплини. На Евро 2018 тя ще провери до къде могат да й стигнат силите, а целта й ще е място в топ 12.
 
Наставникът й пък разкри, че за него световното е било най-лесното състезание след това на Тезджан Наимова преди 12 години, когато тя стана шампионка в тази възраст на 100 и 200 м.
 
"12 години чакаме този успех - нова световна титла. По стечение на обстоятелствата тази беше най-лесната, като изключим първия опит.
 
Там стана много неприятно, защото вятърът беше в наша полза, 2.5 м/сек. попътен. Дадох й някои указания и тя не го направи. Смятах, че всичко можеше да се развие като в Гьор, но тя показа, че има огромното желание да спечели тази титла и нямаше кой да я спре", каза още Цонов.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки