Красен Кралев: Извоювахме 366 милиона евро за младите в Европа

Имам обещание, че новият Закон за спорта ще мине на второ четене в парламента през септември, допълни министърът

Красен Кралев: Извоювахме 366 милиона евро за младите в Европа
Министърът на спорта Красен Кралев даде пространно интервю за "24 часа", в което говори подробно за свършената работа в сектор "Младеж" по време на европредседателството на България. Той разкри и кога се очаква Парламентът да приеме новия Закон за спорта и сподели своето мнение за новия световен шампион по футбол - Франция 
 
- Г-н Кралев, в началото на европредседателството България постави като свой приоритет младите хора. Успяхте ли?
 
- Европейските ни партньори дадоха възможно най-високата оценка за българското председателство в сектор “Младеж”. Беше рисковано да сме първата държава, която поставя младите в Европа като приоритет на Съвета на ЕС. Но никой не се е надявал да бъде лесно. Мнозина бяха скептични, когато премиерът Борисов зададе като приоритет Западните Балкани. И сега всички говорят за това. Австрия дори реши да го остави за приоритет на своето председателство. Така се получи и със сектор “Младеж”. В крайна сметка точно по време на българското европредседателство за първи път бе затворено законодателно досие в младежкия сектор - а именно “Европейски корпус за солидарност” с бюджет от 366 милиона евро до 2020 година. Гордея се, че именно поради активната роля на българското председателство 100 000 млади европейски граждани ще участват в дейностите на корпуса и ще развиват своя граждански и професионален потенциал. Благодарение на този успех всяка следваща инициатива в сектора ще се определя от експертното мнение именно на нашата страна.
 
- От БСП обаче смятат, че най-важната проява - Европейската младежка конференция, е заличила постигнатото?
 
- Напротив - Европейската комисия и участниците в конференцията дадоха изключително висока оценка за организацията и резултатите от форума. В Европа не е коментирано дори с нотка на негативизъм Европейската младежка конференция. Такава тема в Европа не съществува. Единственият проблем е, че всички от Европейската комисия разбраха за опита за манипулация, извършен от страна на БСП. За съжаление, политическите ни опоненти никога няма да ни простят огромния успех в сектор “Младеж” по време на европредседателството. Огромна част от българските медии също се убедиха, че скалъпеният псевдоскандал около неформалната част от конференцията е едно елементарно проведено активно мероприятие от страна на социалистите. Но все пак се намериха броени медии и журналисти под контрола на един разследван олигарх, които се включиха в сценария на БСП. Искрено съжалих също този млад човек, ръководител на европейска младежка организация, който бе подведен от донос, писан под диктовката на хора, свързани с младежкото крило на БСП.
 
- Казвате, че в Европа оценката за дейността на българското председателство в младежкия сектор е била положителна. А какво мислят българските граждани?
 
- Категоричен отговор на този въпрос дава изследването на “Алфа рисърч”. В отговор на въпрос за един основен приоритет, който да бъде продължен по време на австрийското председателство, първите три теми са: Западни Балкани - 34%, бъдеще на Европа и младите хора - 29%, и сигурност и стабилност на единна Европа - 27%. Хората у нас са разбрали, че е свършен огромен обем от работа в сектор “Младеж”, и това искрено ме радва. В София имаше 250 млади хора от 40 страни Заедно с еврокомисар Тибор Наврачич и специалния пратеник на ООН за младежта Джаятма Уикнамаряняке имахме няколкочасова дискусия с тях, на която бяха зададени стотици въпроси. И бяха утвърдени целите на общата европейска политика при младите, което даде начало на новата Европейска младежка стратегия. Благодарение на Европейската младежка конференция в София младежи от цяла Европа свършиха огромен обем работа и постигнаха изключителен успех, който се оцени високо от европейските институции.
 
- Като че ли този път спортът бе на малко по-заден план по време на председателството.
 
- За Европа сектор “Младеж” е по-приоритетен от сектор “Спорт”, но по-време на българското председателство направихме така, че спортът да бъде изваден също на предна позиция. За приоритетни теми избрахме тези, които са най-проблемни и болезнени за спорта в международен мащаб - борбата с допинга, уредените мачове и въвеждането на новите технологии в спорта. Доволен съм, че през тези 6 месеца успяхме да върнем в дневния ред на ЕС проблема с уредените мачове. За мен тази тема е и лична кауза. Като бивш спортист, собственик и президент на футболен клуб смятам, че уреждането на мачове и допингът са най-големите язви в спорта Уреждането на мачове е тема, която бе изоставена през последните години заради блокирането от страна на Малта. Много колеги от Брюксел ме съветваха да изоставя тази тема, защото смятаха, че напредък по нея не е възможен. Изключително доволен съм, че с моя екип не се отказахме, а напротив - хвърлихме цялата си енергия да инициираме дебата по темата с уредените мачове сред приоритетите на ЕС. В крайна сметка в рамките на българското председателство проведохме редица дискусии на високо ниво. В резултат всички държави успяхме да се обединим, че конвенцията от Маколин за манипулирането на спортни състезания трябва да влезе в сила в най-скоро време. Защото уреждането на мачове е актуален проблем не само за футбола, но и за тениса и за редица други спортове.Този казус мигрира точно като спортното хулиганство. И трябва да бъде спрян. Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA) мой приоритет е и борбата с допинга. Като представляващ ЕС в борда на WADA по време на председателството представих пред Световната антидопингова агенция позицията на Европейския съюз във връзка с първата фаза на промените в Световния антидопингов кодекс. Организирахме и голяма конференция за борбата със забранените вещества в моя роден град Варна. Участваха хора от WADA, Интерпол, Съвета на Европа, Европейската комисия. В крайна сметка успяхме да постигнем напредък във всички приоритети, които си бяхме поставили. Които обединихме в спортния форум, който се проведе в София под мотото “Спортът в Европа, инвестиция за бъдещите поколения”.
 
- Това не е ли клише? Разбират ли го хората?
 
- Няма да спра да повтарям, че спортът може да реши много проблеми в България. И инвестициите в него ще се върнат многократно. Чрез постигането на по-здрава нация и намаляване на агресията сред подрастващите. През последните години полагаме огромни усилия за изграждане и подобряване на спортната инфраструктура в страната - нещо, което се случва едва откакто премиер е Бойко Борисов.
 
- У нас обаче като че ли се забавя доста приемането на новия закон за спорта. Със сигурност няма да бъде приет до края на юли.
 
- Законопроектът е готов. Процедурата е излязла от моите правомощия и контрол. Наистина има известно забавяне в комисиите в парламента, но това се дължи на факта, че депутатите от всички парламентарни групи се обединиха около идеята да се изработи един действително работещ и справедлив закон. Удовлетворен съм, че всички партии и институции взеха отношение. От Народното събрание ме уведомиха, че се очаква в началото на септември законът да бъде гледан на второ четене.
 
- Завърши световното първенство по футбол в Русия. Заслужен шампион ли е Франция?
 
- Още преди първенството казах, че Франция и Бразилия са най-подготвените отбори и шампионът ще дойде от техния поток. Франция бе по-мотивирана и логично спечели световната титла, нямаше изненади. От другия поток Хърватия показа, че е най-стойностният отбор, и също логично стигна до финал. Иначе световното ще се запомни с невероятната организация на домакините и великолепния дебют на системата за видеоповторения. Видя се, че това е бъдещето на футбола. И бе отчетено в анализите и на президента на ФИФА Джани Инфантино, и на шефа на съдиите Пиерлуиджи Колина.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки