"Сините" фенове искат реформи и оставки в Левски

Вижте какво пишат от тръст "Синя България"

"Сините" фенове искат реформи и оставки в Левски

Една от най-влиятелните организирани структури сред феновете на "Левски" - тръст "Синя България", поиска масови оставки в клуба след провала срещу "Вадуц" в Лига Европа.

Едната вече е факт - треньорът Делио Роси си тръгва по взаимно съгласие.

"Синя България" обаче настоява италианският специалист да бъде последван от изпълнителния директор Красимир Иванов и от главния скаут Кирил Вангелов.

Любопитното е, че именно тръстът в лицето на бившия си председател Васил Колев подкрепяше безрезервно Роси през последната година въпреки серията слаби резултати - трето място в първенството и загуба от "Славия" във финала за Купата на България.

В обръщението сега се отправят и остри критики към собственика на "Левски" Спас Русев заради "спортната и морална катастрофа". 

От текста става ясно, че досега организацията, която притежава и дял от акциите на клуба, се е примирявала с така наречения модел на управление "Бащица", но вече настоява за радикални промени, след като днешното занимание на тима бе охранявано от полиция

Novsport.com публикува цялата декларация на тръст "Синя България" без редакторска намеса:

Уважаеми г-н Русев,

Преди една година подадохме ръка към вас в качеството ви на мажоритарен акционер и президент на Левски в ситуация на поредната криза. Независимо че сме идеологически противник на модела „Бащица“, си даваме ясна сметка, че обществено-политическите реалности в България го правят безалтернативен към момента.

Същевременно обаче сме сигурни, че в подобна реалност единственият шанс пред Левски е реформа на всяко ниво в клуба и заемането на позиции от хора с доказан опит и качества. Споделянето на това виждане от ваша страна и декларираното желание да получите доверие за извършването на тази реформа със заложени конкретни резултати е единствената причина за толерантността от наша страна през изминалия период. По този начин ние уважихме вашето желание да извършите сам необходимата реформа, както и сам да носите отговорност за крайния резултат.

Година по-късно смеем да твърдим, че Левски претърпя спортна и морална катастрофа.

Тъй като обаче клубът не е за нас обикновено акционерно дружество, а важна и незаменима част от живота ни, няма да търсим обичайната за подобни случаи конфронтация, а отправяме покана за партньорство и помощ в общото ни качество на акционери. Смятаме, че реформата за която говорим и чиято необходимост споделяме, не търпи никакво отлагане, а невъзможността ви да се справите с нея, отлагането и предприемането на компромисни стъпки са основната причина за спортната и морална катастрофа.

Поради тази причина очакваме спешна среща, на която да обсъдим детайлни стъпки и крайни срокове, като сме категорични, че клубът трябва да предприеме незабавни персонални промени, свързани с отговорността за постигнатите резултати. А именно:

– Старши-треньор заради очевидната невъзможност да създаде конкурентен отбор.

– Скаут заради очевидната невъзможност да се направи адекватна селекция.

– Изпълнителен директор заради очевидната липса на лидерски качества и визия за управлението и развитието на клуба.

Същевременно очакваме и спешно да се попълнят липсващите звена като назначаването на адекватен спортен директор.

Не на последно място искаме да отбележим, че разочарованието от хроничната неспособност на ПФК Левски да изпълнява историческата си роля на отбор, предоставящ искрена наслада от футболната игра има вероятност все по-често да води след себе си грозни сцени, които биха могли да навредят на любимия ни клуб. Изразяваме нашето безпокойство от такива сценарии, както и призоваваме привържениците на Левски към въздържание от подобни действия. Надяваме се ръководството на клуба да вземе адекватни мерки в посока на подобряване на сигурността на стадиона, но най-вече в отстраняване на първопричините за срамните резултати.

С уважение,
Управителен съвет на Тръст „Синя България“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки