Двамата българи в Крайова: Доста сме изостанали от Румъния

Националният отбор ни е болна тема, въобще не ни следят, споделят Златински и Димитров

Двамата българи в Крайова: Доста сме изостанали от Румъния
В събота вечер двама наши футболисти играха в двубоя за Суперкупата на Румъния. Университатя Крайова на Христо Златински и Радослав Димитров загуби на своя нов стадион „Йон Облеменко” с 0:1 от шампиона ЧФР Клуж. След срещата пък българите дадоха интервю за „Тема спорт”, в което споделиха своите впечатления от футбола и живота в Румъния. Те заявиха и своето разочарование, че въпреки не голямата дистанция между Крайова и Видин например, националният селекционер или човек от щаба му, нито веднъж за последните 3 г. не е отишъл на техен мач, за да ги види. 
 
- На какво отдавате загубата от ЧФР Клуж?
 
- Радослав Димитров (Р.Д.):
Загубихме злощастно. Играхме по-добре от тях. Имахме и повече положения, но късметът сякаш не бе с нас. Въпреки поражението показахме, че сме доста добър отбор и ще се борим за челните места и през новия сезон.
Христо Златински (Х.З.): Надиграхме ги, но за съжаление загубихме. Имаме доста млади футболисти в състава, които тепърва ще се развиват и ще трупат опит.
 
- Може ли Университатя Крайова отново да е в тройката?
 
- Р.Д.: С още няколко нови попълнения може и да успеем да се преборим за повече от трето място.
Х.З.: Целта ни е да сме на по-предно класиране от миналия сезон, когато останахме трети. Имаме да браним и Купата на Румъния. Разполагаме с добър отбор и се надявам, че ще можем да се борим дори и за шампионската титла. 
 
- Преди година отпаднахте за Лига Европа от Милан, сега какви са ви амбициите, след като започвате от третия квалификационен кръг?
 
- Р.Д.: Въпреки че започваме от третия кръг, пак ще ни чакат доста силни отбори, но ще се опитаме да пробием и с Божията помощ се надявам да стигнем до групите.
 
- Как се чувствате в Крайоба, публиката очевидно ви обича много?
 
- Р. Д.: Аз съм вече три години и половина в Румъния. Преди това бях в Ботошани. Чувствам се доста добре. Хората в Крайова много ни уважават. Почти на всеки мач идват по 20 хиляди зрители. Сами виждате колко е приятно да излезеш пред толкова много хора, на чисто нов стадион.
Х.З.: Вече три години съм тук, свикнах с живота в Румъния, с града. Семейството ми живее с мен. Уважават ни страшно много и сами може да го видите. Разполагаме с прекрасен стадион, какъвто в България за съжаление все още нямаме.
 
- Сякаш в това отношение сме доста поизостанали от Румъния?
 
- Р.Д.: Да ви кажа честно, в сравнение с тук и като гледам какво е положението в България, бая сме поизостанали.
Х.З.: Наистина доста сме изостанали. Тук има много нови стадиони, базите са на по-добро ниво. Превъзхождат ни. Футболистите им се котират. Ние продадохме двама млади играчи за добри пари. Единия за 3 милиона евро в Славия Прага, а другия на Гент за 2 милиона евро, а той е само на 18 години.
 
- Чисто футболно, игрово, как ви се виждат нещата?
 
- Р.Д.: Като че ли футболът в Румъния е по-бърз. По-класни попълнения има, пo-оспорвано е. Има доста силни отбори - Стяуа, ЧФР Клуж, ние, Виторул Констанца, Астра Гюргево... Не е като в България - Лудогорец и всички останали и това вече седма поредна година. Тук за сравнение, с последните четири години, четири различни отбора станаха шампиони - ЧФР Клуж, Виторул, Астра и Стяуа.
Х.З.: Игрово румънците също са доста напред. Ние реално имаме един Лудогорец. Левски и ЦСКА се опитват да го догонят, но виждаме, че е много трудно. Докато тук първенството е равностойно и всеки може да победи всеки.
 
- Христо, знаеш за какво става въпрос в Лудогорец, смяташ ли, че все пак ЦСКА и Левски могат да го спрат?
 
- Х.З.: Съмнявам се. В Лудогорец се работи на изключително високо ниво във всяко отношение.
 
- Ради, следиш ли какво се случва в бившия ти отбор Славия?
 
- Р.Д.: Да, следя почти всичко, което се случва в България. Радвам се, че и Славия спечели купата, и то само с български момчета, което е похвално. И те като нас загубиха Суперкупата, но им пожелавам успех в първенството и Лига Европа. Там може и да се срещнем. Дано да отстранят сега Илвес.
 
- Понаучихте ли езика?
 
- Р.Д.: Вече почти на сто процента зная езика. Разбирам се доста добре с румънците.
Х.З.: Да, зная го вече (смее се).
 
- Надявате ли се да получите повиквателна от Петър Хубчев за предстоящите мачове на националния отбор в началото на септември за Лигата на нациите?
 
- Р.Д.: Доста болна тема ми е националният отбор, защото преди съм бил там и зная за какво става въпрос. Надявам се да бъда повикан, но гледам, че не ни обръщат внимание тук.
Х.З.: Всеки футболист мечтае да играе за националния си отбор и ние не правим изключение. За нас е чест да носим екипа на България. Но, естествено, че е болна тема. Аз нямам никакви претенции, че трябва да играя за националния отбор. Болното е, че изобщо не ни следят. Видяхте Крайова колко е близо до България. Аз не упреквам никого. Това е решение на селекционера. Пожелавам успех на момчетата. Естествено, че искаме да бъдем повикани. Ради играе доста силно. Мисля, че той също има място в националния отбор.
 
- Докога имате договор и мислите ли за промяна, за връщане в България?
 
- Р.Д.: Имам договор с Унверситатя Крайова до другото лято. Както се очертават нещата, не мисля да се връщам в България.

 

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки