Никола Радлев-Киш: Търсиха ме от Адмира, но не и от ЦСКА

Австрииците са като Локо (София) - създават футболисти за по-големите отбори, казва бившият ас на армейците

Никола Радлев-Киш: Търсиха ме от Адмира, но не и от ЦСКА
Никола Радлев със сигурност е един от българите, за които няма тайни в австрийския футбол. Бившият играч на ЦСКА живее близо 40 години в Австрия и е най-подходящият събеседник преди сблъсъците между „червените" и Адмира Вакер. Роден е на 17 април 1947 година. Прякорът му е Киш. Ето какво каза той пред „Меридиан мач” за следващия съперник на ЦСКА в Лига Европа.
 
- Господин Радлев, какви са очакванията ви от предстоящите мачове между ЦСКА и Адмира Вакер в Лига Европа?
 
- Трудно е да се прогнозира. ЦСКА е нов отбор, с нов треньор. Адмира също продаде част от основните си футболисти, взе нови. Всичко е въпрос на това как и дали ще си паснат играчите. Иначе Адмира е традиционен австрийски отбор, винаги е бил на ниво. ЦСКА ги гледах срещу Рига, там беше късмет, че се класирахме напред. И в двата тима сигурно ще има контузени футболисти. И все пак мисля, че ЦСКА има по-добри шансове да се класира в следващия кръг. Процентно за мен нещата са 60-40 в полза на българския отбор.
 
- Така ли смятат и в Австрия?
 
- Не, ще ви кажа. Тук всички говорят, че Адмира ще играе с ФК Копенхаген. Сякаш забравят, че има мачове с ЦСКА и отборът въобще не е сигурен за третия кръг. Така че тук по-скоро смятат, че Адмира няма да има проблем с тима от София. Трябва да се припомни, че по принцип не играем успешно срещу австрийци. Имаме и успехи, но те са в миналото, когато и ЦСКА биеше отбори като Сваровски Тирол. В последните години отстъпваме.
 
- Защо?
 
- Защото в Австрия се работи много и правилно в последните 30 години, футболът е сериозно субсидиран от държавата. Преди време имаше 5-10 австрийци, които играеха в чужбина. Сега има повече от 100 футболисти от страната, които са в много добри отбори в чужбина. Това предполага, че вече имаш и ресурс да правиш голям футбол.
 
- Познавате Адмира добре, какъв отбор са австрийците?
 
- Направиха чудесен сезон. Сега обаче продадоха 5 от най-добрите си играчи. Адмира бих го сравнил с Локо (София) - това е клуб, който работи за другите. Създава всяка година по двама-трима добри футболисти и ги продава на по-големи клубове като Щурм, Аустрия, Рапид. Клубът има отлична школа, познавам я добре. Така е и в Локомотив, там Иван Василев се опитва да издържа отбора, но му е трудно сам, без други спонсори. Трябва да се продава.
 
- Познавате ли новия треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро?
 
- Не го познавам, макар че знам, че е работил в академията на Аустрия Виена. Той обаче е минал за кратко, като е бил съвсем млад. И за титлата му с Търнава в Словакия не знам подробности. Дано да успее в ЦСКА. Всичко е въпрос и на късмет в треньорството.
 
- Какво ще кажете за треньора на Адмира Вакер?
 
- Ернст Баумайстер е опитен специалист - трябва да е на около 60 години. Интересно е, че и в двата отбора не се работи изцяло професионално.
 
- Защо смятате така?
 
- Такива наблюдения имам. Не че няма качествени ръководители и умни хора и в двата клуба, но смятам, че не се изпипват нещата.
 
- Търсиха ли ви от ЦСКА преди мачовете?
 
- Не, никой не ме е търсил. Никога не бих отказал да помогна на ЦСКА с всичко, каквото мога, защото знам много. Бих помогнал и на друг български отбор. Когато бях на честванията на 70-годишнината на ЦСКА имаше някакви контакти и идеи, но всичко приключи. Аз не съм човек, който се бута там, където не е желан.
 
- Ще присъствате ли на реванша между двата отбора в Австрия?
 
- Сигурно ще отида, да.
 
- Вероятно ще може да се видите с бивши ваши съотборници в ЦСКА като Димитър Пенев, Димитър Якимов, Петър Жеков...
 
- Да, аз съм бил рамо до рамо с тези хора. Пенев го познавам от детските му години още във футбола. Мисля, че в България много бързо забравяме хората, които са извън страната. Не е нормално да ме търсят от Рига за информация, от Адмира, но не и от ЦСКА. Отказах на хора от Адмира да говоря за ЦСКА, защото смятам, че така е правилно. Но знам, че има с какво да помогна. От 39 години живея в Австрия, 27 от тях съм работил във федерацията. През ръцете ми са минали много футболисти, само ще спомена хърватина Матео Ковачич, който в момента играе в Реал Мадрид. Водил съм много отбори във втора лига, в първа не пробих, за съжаление. Когато собственици на ЦСКА бяха бизнесмените от „Титан". Тогава те имаха проблеми и бяха вече с дългове за 7-8 милиона. Предложих им някои идеи, които съм сигурен, че щяха да им помогнат, но не го разбраха. Приеха ме, но всичко остана без развитие.
 
- Какво ви дава надежда в този отбор на ЦСКА?
 
- Президентът Гриша Ганчев е направил изключително много за спорта - не само за футбола, но и за целия спорт. Знаете, че той дава премии и на олимпийски, световни шампиони. Много са важни обаче и съветниците му, които да го насочват. Знаете, че в живота е важно да имаш добър лекар - така ще живееш повече. Същото е и във футбола.
 
- Следите ли и другите родни отбори?
 
- Имам българска телевизия и гледам мачовете. Виждам, че Левски е в безизходица. Там проблемът е, че един взима футболистите, друг ги купува, трети е треньор. Много се нахвърлиха върху Делио Роси, но той не избира играчите си, а му ги водят. Така се работи парче на парче. Обвиняваха го и, че играе дефанзивно, но той е италианец, а освен това няма футболисти, които да играят добре и в двете фази. Затова предпочита да играе защитно и да дебне. От ръководството само Боримиров е играл в Германия, но той е бил състезател, не е работил като треньор и ръководител. Мисля, че в ЦСКА и Левски трябва да има желязна линия на поведение. За да вървят грандовете напред, не трябва да се правят никакви компромиси. Да има хора, които имат ноу-хау, знаят как се правят нещата, а не само да се опитваме да правим футбол по книги.
 
- Какви са тенденциите в България?
 
- Радвам се, че Петър Хубчев е национален селекционер, защото вдигна нивото. Но той е играл и живял 16 години в Германия, умее ги нещата. Хубчев направи Берое отбор, сега се справя и с България. Но гледах и мача Верея - Септември. Не искам да обидя никого, но това бе среща на ниво 4-а лига в Австрия. Може и да се стараят треньорите, но като няма материал, не виждам какво ще направят. А големият проблем е и липсата на сериозни президенти, инвеститори. Идват хора, които стоят година-две начело на отборите, правят някакви плюсове за бизнеса си и си тръгват. Защото те не са искали да се заминават с футбол и нямат идея как да създадат един продукт и да го развият. 

 

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки