Зам.-министър Ваня Колева откри световното по кану-каяк за юноши до 23 г. (СНИМКИ)

Шампионатът се провежда в Пловдив и в него участват над 1200 състезатели от 69 държави

Зам.-министър Ваня Колева откри световното по кану-каяк за юноши до 23 г. (СНИМКИ)

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в Пловдив на откриването на Световното първенство по кану-каяк за юноши и девойки, мъже и жени до 23 години. Шампионатът е третият поред, организиран от Българската федерация по кану-каяк след Европейското първенство за юноши и девойки, мъже и жени до 23 години през 2016 г. и Европейското първенство за мъже и жени през 2017 г.

"Горда съм, че за трета поредна година България е домакин на състезание от такъв висок ранг. През годините сме посрещали множество надпревари на най-високо ниво. Пловдив е град, който се гордее с богата спортна история, включваща 12 олимпийски шампиони в 5 вида спорт. Делът на кану-каяка в тази престижна статистика е изключително сериозен с двете олимпийски титли и бронзовия медал на Николай Бухалов, пълния комплект олимпийски отличия на Ваня Гешева от Сеул и общо четирите й олимпийски медала, титлата и сребърния медал на Любомир Любенов. Това е история, с която се гордеем и която служи за пример на младото поколение български състезатели", каза Колева.

Тя благодари на Българската федерация по кану-каяк за усилията, които полага да популяризира този спорт в България.

"Вярвам, че и тази година ще се представим като отлични организатори и съм убедена, че нашите млади състезатели ще ни зарадват с добри резултати и престижни класирания на един от най-добрите канали в света - този в Пловдив", допълни заместник-министърът.

Кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че градът е натрупал сериозен опит в организацията на големи състезания. Градоначалникът изрази увереност, че престоят на всички в най-древния жив град в Европа, Европейски град на спорта през 2014 година и Европейска столица на културата през 2019 година, ще бъде незабравим спомен за оспорвана конкуренция, заслужени победи и спортсменство.

Президентът на Българската федерация по кану-каяк Васил Мирчев пък изрази увереност, че първенството ще бъде успешно и запомнящо се. Той благодари за подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Община Пловдив, чиято помощ беше много важна за организацията на шампионата.

Вицепрезидентът на Международната федерация по кану-каяк Томас Кониецко също изтъкна колко е важна подкрепата на държавата и общината при организация на събития от този ранг и похвали домакините за свършената дотук работа.

В Световното първенство по кану-каяк участват над 1200 състезатели от 69 държави. България е представена от 30 млади кануисти и каякари, разпределени в 21 лодки.

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

Нургюл удържа световната вицешампионка

Българката е 5-а в Турнира на претендентките

Сестри Стоеви втори в Европа, взеха олимпийска квота

Вижте какво споделиха Стефани и Габриела, след като продължиха традицията да играят на Олимпиади

ОБЗОР: Грациите ни с 8 медала от Световната купа в София

Ансамбълът ни със сребро от финала с ленти и топки

Злато и сребро за Стилияна Николова в София

"Арена София" с пълен капацитет за турнира

Финал на пет обръча: Ансамбълът ни шести в София

Израел триумфира у нас

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки