Етър с изненадващо ново попълнение

Опитен играч се връща в клуба, женският тим ще гради школа

Етър с изненадващо ново попълнение
Една от най-опитните български футболистки – Радослава Славчева, се завърна в родния Велико Търново и започва да работи за Етър.
 
Родена е на 18 юли 1984 г. „Болярката“ започва с футболната топка на 8-годишна възраст, като тренира при Петър Харалампиев и се готви индивидуално. Кариерата й започва в „ЛП Суперспорт“, където още първата година стават шампиони и вземат купата на България, като прекъсват 11-годишната хегемония на Варна.
 
„След това заминах за Украйна – в Заря (Луганск), а после и в „Нафтохимик“ (Калуш), с който също станахме шампиони и взехме купата на Украйна. После спонсорът се оттегли и играх в Иличовка (Мариупол). През 2009 г. заминах за Гърция в Амазония (Драма), който влезе от Първа лига в елита и направи изненада, като спечели Купата на Гърция, като победихме ПАОК, който нямаше 10 години загуба“, разказва Радослава Славчева.
 
Винаги е играла като централен защитник. В националния отбор на България дебютира в мач от квалификациите за Европейско първенство на 18.11.2006 г. срещу Естония, когато побеждаваме с 5:0. Има над 40 официални мача при жените, а общо срещите й с националния екип са над сто.
 
От 2010 г. тя е в полския Медик (Конин), където игра почти 8 сезона. Първите две години са вицешампиони, а после 4 г. поред са шампион на Полша и носител на купата. Играха 4 пъти в Шампионска лига, като ставаха първи в групите и на 1/16 финалите все отпадат с малшанс. Два пъти срещаха шампиона Олимпик (Лион), третия път с „Глазгоу“ след 2:0 и 0:2 отпаднаха след продълженията, с Бреша (Италия) пък биха с 4:3, а загубиха реванша с 3:2.
 
„През юни договорът ми изтече и реших да приключа и да се прибера в България, вече съм на 34 години. Най-вероятно ще спра с футбола и ще се занимавам с треньорска дейност. Ще пробвам да помогна на женския тим на Етър. Благодаря на Александър Нанков, че ми подаде ръка в това ново начинание, надявам се да бъде успешно.
 
Има на какво да науча момичетата, ще се учим взаимно. С Валентин Витанов вече  сме работили в екип в паузите, когато съм се прибирала. Познавам състезателките, трябва да има и дистанция и респект. Най-важната е тактическата дисциплина по време на мачовете. Мисля, че нещата ще се получат“ казва Радослава Славчева. И признава, че не е затворила вратата докрай като състезателка, ще помага в началото на отбора и от терена.
 
„Бъдещето е пред нея. Много е талантлива и упорита, има много опит и се радвам, че имам достоен заместник, който ще продължи моята 14-годишна работа. Надеждата ми е в младите, бъдещето е пред тях, ние само можем да им помагаме“, добавя треньорът на етърки Валентин Витанов.
 
В женския тим на „Етър“ са амбицирани да градят школа, като започнат работа още от детските градини и началните класове в училищата. Идеята им вече е приета от Александър Нанков.
 
„Трябва да се почне още от детските градини, по училищата, да се привлекат момичетата за футбола. Да се направят групи и да се работи сериозно с тях. В „Медик“ основните състезателки са възпитанички на клуба още от училище. Без собствени кадри, градени още от детска възраст, няма бъдеще“, категорична е Радослава Славчева.
 
„Тя има този опит от Полша, там работят с детските градини, училища, градът им е колкото нашия, а имат 250-300 футболистки. Но работят по това вече над 30 години. Сега в отбора имаме две момичета от В. Търново, другите са от цялата страна. Досега не ми достигаше време за работа с най-малките, защото се занимавам с всичко. С Радослава ще тръгнем по градините и училищата, да спечелим желаещи за футбола. Тя обича да ръководи малки деца, има качествата“, обяснява Валентин Витанов.
 
В „Етър“ са наясно, че нещата няма да станат с магическа пръчка и ще трябва време да се завърти колелото. Женският тим стана бронзов медалист и вече поглежда към шампионска титла. Със здрава работа в школата обаче във великотърновския клуб са амбицирани до няколко години да са шампиони във всички възрасти, и то със свои кадри. А някой ден като „Медик“ (Конин) да стигнат и до Шампионската лига…

 

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки