Рубен Пинто: Ел Маестро промени манталитета ни

„Амбицирани сме да се класираме категорично за третия кръг на Лига Европа“, каза халфът на ЦСКА

Рубен Пинто: Ел Маестро промени манталитета ни

Халфът на ЦСКА Рубен Пинто започна третия си пореден сезон на "Армията". През 2016/17 г. той бе под наем от Беленензес, но преди година червените откупиха правата му и подписаха контракт с португалеца до лятото на 2020 г. В първия двубой с Адмира пък Пинто за първи път бе капитан и при новия треньор Нестор Ел Маестро ще е втори избор за лентата след Николай Бодуров. Полузащитникът даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за старта на сезона, работата с Ел Маестро, отговорността да носи капитанската лента и как се справя с българския език. С Пинто разговаряме във фитнес залата в Панчарево преди вчерашната тренировка на отбора.

Рубен, изминалата седмица бе успешна за ЦСКА, след като записахте 3 победи от 3 мача. Какъв е коментарът ти за тези срещи?

- Всичко е отлично, тези победи бяха много важни за нас. Когато печелиш, това повишава настроението и духа в отбора. Гледаме много мотивирано към новия сезон и сме амбицирани да спечелим всичко възможно.

Ти носеше капитанската лента срещу Адмира, очакваше ли да получиш такава отговорност?
- Да, очаквах, бяхме говорили преди това. Чувствам се много горд, нещо специално е да си капитан на ЦСКА. Но аз смятам, че всеки един в отбора е капитан. Лентата на ръката е само за пред съдията. Ние сме едно семейство и не мога да кажа, че аз съм лидерът на отбора. Разбира се, това е голяма отговорност и исках да покажа, че мога да бъда капитан, но не се чувствам за по-специален от останалите.

Какъв ще бъде подходът ви към реванша с Адмира?
- Наясно сме, че ще бъде много труден двубой, въпреки че спечелихме с 3:0 у дома. Ясно е, че ще хвърлят всички усилия, за да победят, но ние също отиваме, за да спечелим. Няма да сме с нагласата да гоним равенство. Амбицирани сме да се класираме категорично за следващия кръг. Но реваншът по никакъв начин няма да е лек и е необходимо да сме подготвени за всеки възможен сценарий.

Очакваше ли толкова лесно да постигнете успеха над Адмира на "Армията"?
- Със сигурност не. Във всеки двубой трябва да се борим, да действаме заедно като юмрук. Ако покажем същия дух в реванша, както в първия мач, няма да имаме проблеми да спечелим. Но сме наясно, че ще е по-различен тип двубой, отколкото този в София.

Обръщате ли поглед към Копенхаген?
- Категорично не. Концентрирани сме върху Адмира, а след това имаме мач с Дунав за първенство. Има още доста време. Едва след като минат тези срещи, може да мислим за Копенхаген.

Как се работи с новия треньор Нестор Ел Маестро?
- Той вкара нови неща в отбора, по-различни от досегашните. Имаме друга тактика. Мисля, че сме добре подготвени физически и се надявам да запазим тази форма максимално дълго в течение на мачовете и да сме постоянни в изявите си. Разбира се, за всеки отбор по света е трудно да играе на равномерно ниво в продължителен период от време. На този етап вършим добра работа и мисля, че постепенно израстваме.

Какво по-конкретно промени треньорът?
- Както казах - имаме малко по-различна тактика, но и вкара по-различен манталитет сред играчите. Тренировките също са малко по-различни. Мисля, че отборът реагира много добре на тези промени и виждам ентусиазъм сред другите футболисти. Всички сме фокусирани върху целите. Без^ значение дали сме титуляри, или резерви, всички сме заедно и това е важно за атмосферата в съблекалнята.

Какво е мнението ти за новото попълнение Мауридес, как се вписва той?
- Опреде лено имахме нужда от централен нападател. Видяхте колко трудно ни беше без такъв срещу Рига. Мауридес дойде да ни помогне и мисля, че е много добър футболист. Той се вписва бързо в отбора и мисля, че носи необходимия дух, за да играе в клуб като ЦСКА. А ние, играчите, които сме по-отдавна, се стараем да му помагаме активно. Аз и той говорим един език, така че това също е от полза.

Смяташ ли, че отборът е по-силен, от-колкото през миналия сезон?
- Малко е трудно още да кажем категорично дали сме по-силни, защото са минали малко мачове, но мисля, че стъпка по стъпка повишаваме нашето качество, както и физическата форма. Ще се опитаме да направим по-силен сезон.

Защо ЦСКА не успя да издържи до края в битката за титлата?
- Всички видяха, че имахме някои физически проблеми през пролетта. В най-важния период от сезона си спомням, че имахме 5-6 основни играчи, които бяха контузени или наказани. Когато това се случи, е много трудно да поддържаш постоянство в резултатите и в представянето на отбора като цяло. Опитахме да дадем най-доброто от себе си и мисля, че в крайна сметка сезонът не беше лош и свършихме прилична работа. Но е ясно, че искаме да се представим по-добре, защото имаме недовършена работа. Няма нужда да казвам каква. Всеки е наясно с целите на ЦСКА.

В последния ви мач срещу Витоша вкарахте два бързи гола, но след това свалихте доста темпото. Защо се получи така?
- Нашата цел е да решим всеки мач възможно най-бързо, защото знаем, че след няколко дни ни предстои още един. Така беше и сега - в четвъртък играем отново. Успяхме да вкараме два гола в първите 20 минути и това беше хубаво за нас, защото ни позволи да контролираме малко по-спокойно мача. Не че си почивахме, но задавахме темпото и знаехме, че имаме комфортен аванс и не е необходимо да хвърляме всички усилия, за да победим. Съумяхме да запазим част от силите си за реванша в Австрия. Но мачът с Витоша не беше лесен. Видяхте, че и съперникът имаше своите голови възможности. Ние обаче запазихме концентрация, като след почивката изобщо не им оставихме шансове да създават напрежение.

Доколко добре се справяте с цикъла четвъртък - неделя?
- Справяме се, защото сме подготвени за това. Да, може би срещу Витоша не изглеждахме чак толкова енергични, но това е напълно нормално. Всеки отбор, който играе в такъв цикъл, привиква. Ние сме много добре подготвени и съм сигурен, че ще бъдем свежи за мача в Австрия.

Съжаляваш ли, че Каранга напусна ЦСКА?
- Каранга е голям нападател и играч, той вкара 24 гола в първенството, така че имаше значима роля. Няма как да не е загуба да си тръгне такъв футболист. От друга страна, сега имаме Мауридес и ще му помогнем, за да се справи поне толкова добре, колкото Каранга, а защо не и по-силно от него.

Как се чувстваш в България? Започваш трети пореден сезон на "Армията"...
- Чувствам се много добре, ако не беше така, нямаше още да съм тук (смее се). Нямах никакви проблеми с адаптацията, още през първия си сезон в ЦСКА свикнах. Дори вече започнах да говоря малко български и да разбирам повече. Това ми помага допълнително, за да комуникирам със съотборниците ми, с треньорите, дори със съдиите. Нямам никакви проблеми, чувствам се добре. Българският е много труден език, но постепенно научавам това-онова. Успявам да разбирам част от това, което хората казват. Стъпка по стъпка се опитвам да говоря малко. Знам някои думи. Няма как да проведа дълъг разговор, но на по-простичко ниво се справям.

Очакваше ли да се задържиш толкова дълго? Интересен факт е, че си напът да станеш третият чужденец с най-много мачове за ЦСКА - нужни са ти само още 8 участия...
- Очаквам да съм тук, докато хората ме искат. Разбира се, ако изскочи нещо по-добро за клуба или за мен, ще се замислим и ще го обсъдим. Всеки футболист иска да отива на по-високо ниво. Но като цяло се чувствам приятно тук, натрупах увереност в себе си и докато феновете, собствениците и съотборниците ме искат, ще съм в ЦСКА.

Имаше ли оферти за теб през лятото?
- Чух за някои неща, но не получих нищо конкретно. Честно казано, изобщо не съм мислил за друг отбор освен за ЦСКА.
Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки