Славия излиза в мач за историята

Георги Петков до последно ще е под въпрос

Славия излиза в мач за историята
Славия приема днес Хайдук в мач за историята. Реваншът с тима от Сплит от втория квалификационен кръг на Лига Европа започва в 19:00 часа на "Васил Левски".
 
Хърватският гранд спечели първата среща у дома с 1:0, като момчетата на Златомир Загорчич могат само да съжаляват, че не отбелязаха на чужд терен. Белите се държаха мъжки и определено не заслужаваха да паднат.
 
Днес те задължително ще се нуждаят от попадение, за да заличат гола пасив от "Полюд". Надежда дава фактът, че Славия неизменно се разписва в последните си четири домакинства в евротурнирите. Отстраняването на Хайдук ще е историческо, защото досега белите само два пъти са елиминирали втори противник в турнирите.
 
Първият случай е през сезон 1966/67, когато столичани стигат полуфинал за КНК, най-голямото постижение в клубната история. Тогава те отстраняват последователно Суонзи (Уелс), Расинг Страсбург (Франция) и Сервет Женева (Швейцария), преди да отпаднат от Рейнджърс на предпоследното стъпало. Интересното е, че Славия елиминира Страсбург и Сервет, след като губи първия мач навън с 0:1. Белите бият на реваншите съответно с 2:0 и 3:0.
 
Във втория случай, в който елиминират втори съперник в Европа, столичани стигат четвъртфинал, пак за КНК, през сезон 1980/81. Тогава те отстраняват Легия Варшава (Полша) и Спарта Прага (Чехия), преди да отпаднат от Фейенорд (Холандия). Славия се спъва на три пъти във второто препятствие - 1964/65 - срещу Лозанаспорт (Швейцария), 1969/70 - срещу Килмарнък (Шотландия) и 1996/97 - срещу Трол Инсбрук (Австрия).
 
Всички в тима от "Овча купел" се надяват, че днес съдбата ще им намигне и те ще запишат още една златна страница в славната история на клуба. Медиите в Хърватска пък твърдят, че Златомир Загорчич може да уволни своя колега Желко Копич. Както е известно, двата съперника влизат в мача от различни крайности. Хайдук падна тежко с 1:4 при гостуването си на Осиек на старта на местното първенство, докато Славия разби с 4:2 Локомотив Пловдив на "Лаута".
 
Не е изключено при отпадане от белите Копич да бъде уволнен. Медиите в страната финалист на последното световно първенство буквално сравниха със земята от критики Хайдук след поражението от Осиек. Отделно Копич има да решава и доста кадрови проблеми, които може да окажат сериозно влияние върху двубоя днес.
 
Наставникът на столичани Златомир Загорчич също трябва да решава кадрови ребуси. Наказан е десният бек Сашо Александров, а с контузия е централният защитник Андрея Христов. Вратарят Георги Петков до последно ще е под въпрос след травма, но се очаква да започне. Ако 42-годишният страж все пак не е на 100 процента готов, под рамката ще застане Стергиакис.
 
На десния фланф Заги ще избира между халфовете Мартинович и Шоколаров, като първият е с по-големи шансове. И за двамата това е непривичен пост, но те бяха изпробвани там в контролите това лято. В центъра на ариергарда се завръща Милен Гамаков, който лекуваше травма. Той ще си партнира със Станисавлевич. Руснакът със сръбски паспорт игра и на "Полюд", когато Гамаков бе контузен и си партнира с Андреа Христов.
 
Очаква се като дясно крило да действа Георги Йомов, а отляво да започне Момчил Цветанов. Опитният Галин Иванов ще атакува зад тарана Милчо Ангелов, а Чунчуков ще остане на пейката.

 

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Официално: Ботев (Пд) иска международен съдия за реванша с ЦСКА

Вижте отовреното писмо на "жълто-черните" до БФС

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Бойко Борисов и Витоша на полуфинал

"Тигрите" разбиха ФК Кюстендил с 3:0

ПРИЗНАНИЕ: Шефът на УЕФА се срещна с Георги Иванов в Нион

Вижте подробности

Лудогорец разби Хебър и вече мисли за финала (ВИДЕО)

Рик Джонатан вкара 2, а Недялков се завърна при 4:0 в Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки