Георги Димитров-Корема: Мирела скача от място, Ивет бяга като каруцар

На европейското ще ни подхвърлят някой и друг медал, допълни специалистът

Георги Димитров-Корема: Мирела скача от място, Ивет бяга като каруцар
Когато в България се заговори за капацитет в леката атлетика, веднага изкача името на Георги Димитров. Треньорът, известен с прякора Корема и чепатия си език, е човекът, който изведе Йорданка Донкова до рекорда от 12,21 сек. на 100 м с препятствия на турнира "Самарско знаме" на 21 август 1988 г. Постижението бе подобрено едва през 2016-а преди олимпиадата в Рио от американката Кендра Харисън, а това, според Корема, е станало с измама. В навечерието на европейското първенство в Берлин, което започва в понеделник, специалиста даде интервю за шампионата пред "Меридиан мач".
 
- Какви са очакванията ви от българските атлети на европейското първенство и по-специално от Мирела Демирева, която вече има преодолени 2 метра в скока на височина?
 
- Кой е казал, че е скочила 2 метра!? Някой ходил ли е да мери летвата на каква височина е. Реалните резултати на Мирела са не повече от 190 сантиметра! В скока на височина и овчарския скок си пишат резултати хей така. Да им вярва човек само.
 
- И все пак, с оглед на показаното до момента през сезона, на какво е способен отборът ни в Берлин?
 
- С уговорката, че резултатите са подвързани и се правят свободни съчинения на турнирите в България смятам, че на европейското ще вземем поне 4 отличия. По-малко от 4 медала ще бъде провал. Има състезатели в отбора ни, които показват много добра форма.
 
- Проследихте ли Балканиадата в Стара Загора?
 
- Жалка история беше това състезание. Не може да се говори за Балканиада и на нея да участват 19 държави. Деветнайсе! Това не беше състезание - никаква емоция. Хвалят се, че Украйна била участвала с отбор в Стара Загора. Нали го видях! Не могат да минат квалификациите. Някакви деца бяха пратили. Ако Украйна беше дошла с първия си отбор, никой нямаше да види злато. Само един час издържах на стадиона и си тръгнах.
 
- Предвидихте 4 медала от Берлин. Кой ще ги вземе?
 
- Мирела Демирева със сигурност ще скочи за медал. Радослава Мавродиева на гюле също. В тройния скок Габриела Петрова показва много добри резултати и при добро стечение на обстоятелствата, може да се върне дори със златен медал.В последно време забелязвам значителни подобрения и от Митко Цонов на 3000 метра стипълчейз. До момента това момче беше пълен провал на големи състезания. Както се казва, той е зле в главата. В смисъл, че няма психика на голям шампион. Сега виждам, че е започнал да подобрява резултатите си и се държи добре на големи състезания, така че защо да не изригне на европейското.
 
- Слагате ли в сметките и Ивет Лалова?
 
- Чух, че е имала здравословни проблеми заради които не успя да участва на това нещо в Стара Загора. Щом е с контузия, Ивет много трудно ще стигне до медалите.
 
- Не веднъж сте казвали, че техниката на атлетите ни е под всякаква критика. Виждате ли подобрение в тази посока?
 
- Какво да ви кажа... Мирела Демирева, откакто отиде при онзи холандския архитект, защото за мен той не е треньор, а архитект (б.р. говори за Маринус ван Лювен), техниката й стана ужасна. Особено разбегът й. Тя прави засилване като при мъжете. Големият проблем на Демирева е, че достига максималната си скорост на върха на завоя и трябва да намали, за да не изхвърчи от него. Така на практика тя спира преди летвата и скача от място. Това е абсолютна глупост. А Ивет Лалова бяга като каруцар. И това стана откакто отиде в Италия. Никаква техника! Просто там наблегнаха на физиката и затова започна да печели тук-там. В България не останаха добре подготвени треньори и това е проблем не само на леката атлетика, но и на целия спорт.
 
- Мнението ви за световната шампионка в тройния скок за девойки Александра Начева?
 
- Това момиче има голям талант и може би е изключение от правилото. Защото може би 0,01% от всички, които постигат някакви успехи при децата и кадетите, след това правят нещо при мъжете, и жените. При Начева различното е, че има интелект и характер, което няма как да не я тласне напред. И това го вижда и треньорът й Стойко Цонов. Има още много какво да се работи върху това момиче, което в момента показва изненадващи резултати. С интелекта си, тя със сигурност ще привлече вниманието и на редица колежи в чужбина. Начева трябва да се развива, защото ще дойде момент, в който Цонов ще се окаже под нейното ниво. Но тя става част от една световна тенденция, наложила се в последните години, масов 16 и 17-годишните лекоатлети да постигат изненадващи резултати. Чисто технически Начева трябва да работи над разбега си, който, ако бъде подобрен, ще даде резултат от един метър отгоре.
 
- Ще има ли изненади на европейското в Берлин?
 
- На европейски първенства винаги има изненади. Причината за това е проста, но ще започна малко по-отдалеч. Европейската федерация по лека атлетика е един от най-яростните противници на употребата на допинг, но на континенталните първенства под нейната шапка винаги има изненадващи резултати. Другото, което също е от значение е, че първенството ще бъде в Германия. През пролетта на световното в зала в Бирмингам англичаните не дадоха на абсолютно никой да си разиграва свободно коня и обраха медалите, където можаха. Това си беше чиста западна пропаганда с цел да се смачка Източния блок. В това отношение германците са по-кротки. Сега няма да има такива неща и очаквам нашите да покажат възможностите си. Ясно, че ние сме малки и ще ни подхвърлят някой друг медал.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки