Стефанос Циципас: Да биеш топ тенисисти е по-лесно, отколкото изглежда

Надак е като булдог – захапва и не пуска, допълни сензацията в Торонто

Стефанос Циципас: Да биеш топ тенисисти е по-лесно, отколкото изглежда
Точно преди една година младият грък Стефанос Циципас беше №168 в световната ранглиста на АТР и се състезаваше на турнир от веригата “Чаландър” в Порторож, Словения.
 
Това се случи точно когато канадецът Денис Шаповалов проби до полуфиналите в Монреал, побеждавайки по пътя си Рафаел Надал и Хуан Мартин дел Потро.
 
“Той ме вдъхнови толкова много, мечтаех да бъда на неговото място. Спомням си как го гледах по телевизията от Порторож. Не изпуснах нито един негов мач. Беше толкова вдъхновяващо да видя как побеждава тези момчета”, сподели Циципас.
 
Ако тази седмица доказа нещо, то е, че мечтите се сбъдват. Тази година Циципас изигра ролята на Шаповалов на “Роджърс Къп”. По пътя към финала той победи четирима тенисисти от топ 10 - Доминик Тийм, Новак Джокович, Александър Зверев и Кевин Андерсън.
 
“Сега разбирам, че това е по-лесно, отколкото изглежда. Просто трябваше да вярвам в себе си. Свърших си работата”, добави Циципас.
 
Стефанос е развълнуван от начина по който играе (преди по-малко от четири месеца той стигна до финала в Барселона, където загуби от Надал, а миналата седмица игра полуфинал във Вашингтон), но няма намерение да намалява темпото. Той не иска да се задоволява с това, че е пробил в топ 20. Роденият в Атина тенисист иска да продължи нагоре и в неделя научи един основен урок срещу най-добрия в света.
 
“Колко много трябва да работя. Колко голяма е разликата между него и мен. Трябва да работя повече и да стана по-силен и по-солиден от задна линия, да издържам на физическия натиск на корта. Това е голямата разлика между неговата и моята игра. Надал никога не се пропуква. Захапва те като булдог и не пуска. Впечатляващо е как от тенисист като всички нас се е превърнал в този звяр, това чудовище, което е днес.
 
Аз наистина съм гладен за повече. Вярвам, че мога да постигна много повече тази година. Въпреки че загубих днес, чувствам че още мога да побеждавам добрите играчи. Наистина искам да спечеля още точки тази година и да извлека най-доброто от себе си”, завърши Циципас.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки