Жеков: От тук нататък трудно някой ще победи ЦСКА

Все още няма нужния синхрон в отбора, убеден е бившият футболист на „червените”

Жеков: От тук нататък трудно някой ще победи ЦСКА
Бившият футболист на ЦСКА и голмайстор №1 на Първа лига Петър Жеков сподели пред “Тема Спорт”, че тимът ще върви само нагоре през този сезон. Легендата на армейците изрази впечатленията си за новия нападател Мауридес, крилата и защитата на тима. Той коментира и работата на Нестор Ел Маестро от началото на сезона. Жеков определи като много добро представянето на ЦСКА в евротурнирите и сподели, че е впечатлен от отношението на собственика на клуба Гриша Ганчев към всички, свързани с "червената" идея.
 
- Г-н Жеков, защо ЦСКА не успя да вземе нищо от гостуването си в Разград?
 
– Как да вземе нещо, след като играха 11 срещу 14 души. Но момчетата се представиха според възможностите си, защото все още не са достатъчно обиграни. В момента още не могат да си помагат и подсказват добре – едните не знаят български, а другите португалски. Не могат да си кажат кога топката да бъде гардирана и кога по-бързо отиграна, защото идва човек зад тях. Има някои наченки за разбиране в отделните звена на терена, но все още не е, както трябва да бъде. Чувам, че след Нова година ще се вземат още играчи. Трябва след това да играят до лятото, за да свикнат с колектива, и вече през новия сезон да се стартира с обигран отбор и в първенството, и в Европа. Както например е в Лудогорец. От много години играят с почти едни и същи играчи. Познават се много добре на терена – кой, кога и къде да атакува. Играчите на ЦСКА все още не го могат това, но има наченки и отборът през тази година ще се представи много по-добре, отколкото през миналия сезон.
 
- Може ли ЦСКА да се смята за сериозен кандидат за титлата?
 
– Да, има много време до края и отборът ще се подобри още повече. Тази година ще е по-различно.
 
- Наскоро споменахте, че Мауридес е по-добър от Фернандо Каранга. Какво имате да допълните по този въпрос?
 
– По-добър е, защото топката удряше Каранга и влизаше. Мауридес търси постоянно топката, връща се назад, помага в защита, спира и подава. Особено с глава играе невероятно. Но съотборниците му все още не знаят как да го използват и да играят с него. Не са свикнали един с друг. Трябва им още време за напасване. Имаше ситуация, при която той връща топката с глава, а те си мислеха, че ще стреля към вратата. Все още чисто и просто нямат нужния синхрон. Играят отскоро заедно и е трудно в началото, защото дойдоха много нови, а други си тръгнаха.
 
- Какво е мнението ви за Нестор Ел Маестро след първите мачове начело на ЦСКА?
 
– Говорихме си с него по време на мачовете от Лига Европа. Опитахме се да му помагаме и той каза, че ще се вслуша в съветите ни. Не искаме да му се бъркаме в работата. Все още е млад, само на 35 години е. Външно не изразява някакви емоции, но виждаме, когато отборът вкара гол, колко е емоционален. След победното попадение срещу Славия се плъзна и по колене на терена (смее се). Още е рано да се каже дали се забелязва работата му, но има нещо малко. След всеки изминал мач ЦСКА ще изглежда по-добре.
 
 
- Как виждате офанзивната мощ на тима по крилата?
 
– На Тиаго не му е мястото на крилото. Ако там беше Жоржиньо, ЦСКА нямаше да загуби нито в Копенхаген, нито в Разград, но за съжаление той е контузен. Жоржиньо е много добър играч, а когато заедно с Десподов и Мауридес са на терена, положението става съвсем друго. Навремето така бяхме Димитър Марашлиев, Цветан Атанасов и аз, но ние бяхме българи и знаехме предварително какво да правим. Сега за новите, докато свикнат заедно, се изисква време. Лошото е, че Жоржиньо ще пропусне още мачове заради контузията, която получи срещу Славия. При мен положението беше същото, когато бях 17-годишен. В третия мач вратарят ми стъпи на крака при една висока топка. Аз играх с глава, паднах първи на земята и той при приземяването си ми стъпи на глезена. Цял живот съм играл със стегнат десен крак. Не смеех да изляза на терена, без да съм си стегнал крака с бинт. От трите връзки бях скъсал една, а другата беше залепнала и никой нищо не ми беше казал. А сега е по-напреднала медицината и ще се започне лечение веднага. До края на кариерата си играх с превързан десен крак.
 
- Защитата ли се очертава като най-колебливото звено в отбора?
 
– В средата и нападение тимът е много по-добре, отколкото в защита. То си личи. При тях не е проблем толкова езиковата бариера, а това, че всеки мач се играе с различни футболисти в дефанзивен план. Един мач е наказан Бодуров, а в другия някой друг играч… Откакто започна сезонът, едва ли има 3 поредни мача, в които двама централни защитница да са играли заедно. Но според мен с течение на времето ще се заздрави отбраната.
 
- Трябва ли да се вземе нов ляв защитник, след като Жеферсон е трайно контузен и на негово място играе младият Ангел Лясков?
 
– Не мога да кажа нищо, защото не искам да се бъркам на никого в работата. Просто чух, че през зимата ще се вземат още няколко играчи, за да се заздрави защитата, и нападател за засилване на конкуренцията в атака. В средата отборът няма проблеми. Рубен Пинто и Тиаго са много добри. Последният не е за крило, а се справя отлично в средата. Ангел Лясков все още е млад и му липсва опит. Нормално е да прави грешки. Почти винаги оставя човек зад гърба си. Така стана и в Копенхаген. Хубаво при него е, че много тича и се включва в атака, но е важното да брани, да знае как да се защитава. Първо свърши работата, за която си поставен, а след това другата. Но все още са зелени, не са минали школи. Преди това споменах двамата португалци – Пинто и Тиаго. Много пипат топката, спират я, подават я. При нашите момчета е по-трудно спирането и постоянно им бяга. Тя трябва да се лепи. Има един израз – “Все още не сме готови”. Но забелязвам хъс и сила в българите.
 
 
- Какви позитиви може да се извлекат от участието този сезон в Лига Европа?
 
– Като за първи път от толкова години определено добри. Гриша Ганчев каквото е направил с отбора е за добро. Никой друг досега не го е правил по този начин. Отношението му към тима и близките до ЦСКА хора е изключително. Аз съм в отбора от 1968 година и съм тренирал Христо Стоичков, Любо Пенев и Емил Костадинов. Бил съм и при други ръководства, но като него не е имало такъв човек. Той показа, а и го казахме на футболистите, че имат подкрепа в негово лице. Макар че са загубили има човек, който седи, гледа и знае за какво става на въпрос.
 
- Преди паузата за националните отбори ЦСКА играе последователно в София с Верея и Ботев в Пловдив. Изглеждат ли като напълно възможни шестте точки от двата мача за по-спокойна работа по време на периода без официални мачове?
 
– За печеленето на тези шест точки според мен няма да има никакъв проблем. Много трудно оттук нататък някой може да победи ЦСКА. Ще се върви само нагоре.

 

Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки