Стоян Йорданов: Този сезон ЦСКА е по-интересен отбор

Ключовият въпрос е дали сега ще се постигне постоянство, каза големият вратар на червените

Стоян Йорданов: Този сезон ЦСКА е по-интересен отбор
Най-титулуваният български вратар Стоян Йорданов (74 г.) даде интервю, в което говори за ситуацията в ЦСКА и развитието на отбора. С екипа на армейците Йорданов има 8 титли, 5 купи и 1/2-финал за КЕШ - през 1967 г. срещу Интер. Той е работил дълги години в клуба като треньор на вратарите, а за последно през сезон 2012/13 г. бе скаут на отбора. Йорданов следи всеки мач на ЦСКА, като при всяка възможност е на "Армията" за домакинствата. Ето какво каза той пред "Тема спорт".
 
- Г-н Йорданов, какви са впечатленията ви от играта на ЦСКА през новия сезон?
 
- Играта на ЦСКА върби към подобрение. Надявам се отборът да запази тази форма до края на първенството. Положена е добра основа. Като цяло мачовете дотук бяха на ниво, с изключение на този с Лудогорец. Тогава ЦСКА не успя да осъществи докрай атаките си и не демонстрира същата острота, както в останалите срещи. В момента обаче категорично можем да отчетем, че позитивите са повече, отколкото през миналия сезон. Ако нещата се запазят и се постигне постоянство във формата, ЦСКА има големи шансове да постигне целта, която убягва вече 10 години. Сега става и много интересно в първенството, тъй като в челото се събраха 4 отбора. Левски, Берое и Лудогорец също имат своите амбиции. Не бива да отписваме и Ботев, именно с който на ЦСКА му предстои мач. Двубоят в Пловдив ще е доста интересен. За жалост отборът отпадна от Лига Европа, но пък така ще може да се концентрира изцяло върху първенството. Големият въпрос е дали сега ще се постигне постоянство. Защото точно преди година отборът отново тръгна силно през есента, натрупа аванс на върха, но през пролетта ситуацията бе различна. Тренировъчният процес трябва да се планира правилно и да се поддържа формата в хода на целия сезон. Реално сериозните опоненти са Ф5 - Левски, Лудогорец, Берое, донякъде Ботев и Славия. Срещу останалите, с уважение към тях, ЦСКА трябва да печели с лекота.
 
- Какви промени виждате в стила на игра на отбора спрямо миналия сезон?
 
- Виждаме, че по фланговете са доста добре нещата. Десподов стартира много силно. Очевидно е, че играта е подчинена най-вече на централния нападател Мауридес. А Десподов, Тиаго и Джеси имат ролята да го захранват с подавания. Определено тази атакуваща формация на ЦСКА изглежда доста интересна. В нападение не се робува само на пробиване и центриране, а има и пo-разчупени атаки по земя, със стремеж да се надиграва защитата. Виждам разнообразие и мисъл в предни позиции, което ми допада. Забелязва се и повече дълбочина в състава. Има покритие на почти всеки пост при контузия или наказание. В общи линии от началото на сезона най-лошо впечатление ми направиха многото червени картони, особено при гостуването в Рига, когато нашите футболисти си изпуснаха нервите. Необходимо е играчите да са пo-сдържани. Това е въпрос, който спортно-техническият щаб трябва да им обясни ясно. Нужно е обаче да отчетем, че ЦСКА бе и ощетен от съдиите срещу Копенхаген, което няма как да не ти повлияе като футболист, най-вече емоционално.
 
- Какво е мнението ви за вратарите в ЦСКА? Отборът разполага с трима, но само Черниаускас е използван в официалните мачове...
 
- Черниаускас направи добър мач в Разград (0:1) независимо от развоя на събитията. Като цяло има ниво, но е много важна играта с крака, която му е слабост. Още повече че той използва единствено левия си крак. Има моменти, в които зрителите и треньорите настръхват, когато топката се връща към него. Да не говорим, че когато имаш силен крак, можеш да поставиш началото на контраатака, още повече предвид бързи флангови играчи като Десподов и Джеси. Така че с Черниаускас трябва да се работи допълнително в този елемент. Моето мнение е, че когато един отбор като ЦСКА си поставя високи цели, трябва да разполага с двама равностойни вратари. А в случая виждаме, че се разчита само на Черниаускас. Според мен не би било лошо да се даде шанс и на другите двама - Стипица или Китанов. Те губят практика и ако се наложи да влизат на пожар и направят грешка, веднага ще бъдат очернени и отписани. Нужно е да се намери някакъв баланс в това отношение.
 
- Кой според вас е най-добрият вратар в първенството и какво е мнението ви за тримата повикани в националния отбор - Пламен Илиев, Мартин Луков и Благой Макенджиев?
 
- Не бих могъл да посоча само един вратар. Трябва обаче да отлича представянето на Георги Петков, чест му прави. Той наскоро подобри и рекорда на Йордан Филипов за най-възрастен футболист в първенството и винаги отиграва мачовете по най-добрия начин. Двамата вратари на Лудогорец - Ренан и Браун, са на ниво, харесвам също Перниш от Берое и Макенджиев. Що се отнася до националния - Пламен Илиев вече няколко поредни пъти е викан, а и натрупа опит в Румъния, така че неговото присъствие е закономерно. Макенджиев за мен също заслужава да е там, а и Луков е интересно решение - като поощрение, пък и той показва нелоши изяви.
 
- Как виждате развитието на младите играчи в ЦСКА - големи надежди има към Десподов, за Лясков и Антов също са налице солидни очаквания....
 
- Самият факт, че в последно време те подписаха договори с ЦСКА говори, че ръководството им гласува доверие. Нещата опират до самите футболисти - дa постигнат постоянство, да носят отговорност, да имат стремеж към усъвършенстване. Щом ти е гласувано доверие, трябва да се отплатиш за вярата, която имат в теб. Тези момчета имат потенциал и се надявам да оправдаят очакванията.
 
- А какво е мнението ви за развитието на клуба през последните години?
 
- Безспорно трябва да отличим направеното в Панчарево. Базата изглежда така, както трябва да бъде. Като условия нещата там са чудесни. Остава и "Българска армия" да бъде преведен във вид, в който да се играят мачове от груповата фаза на евротурнирите. Харесва ми също хъсът в клуба и целите, които се поставят, защото се преследват и успехи на международната сцена. Още ме е яд, че не успяхме да елиминираме Копенхаген и да опитаме да пробием до групите още тази година. Такива големи евробитки очаквахме от 7-8 години насам. Но може би още малко е необходимо, за да влезем в групите, където вече ще те гледа целият континент. ЦСКА е по-особен клуб от останалите в България. На "Армията" има различни стандарти, има изисквания за силно присъствие в Европа. Да не говорим за моето поколение, защото ние вече остаряхме, аз съм на 74 години. Няма как да сравняваме настоящата ситуация с мачове като тези с Байерн, Ливърпул, Нотингам, Интер... Някои казват, че тогава футболът бил на друго ниво, по-бавно се играело. Аз обаче не знам как се играе по-бавно срещу гиганти като Меаца, Мацола, Кройф, Бекенбауер и Герд Мюлер. Обаче ние успявахме и ги побеждавахме!
 
- Какви са впечатленията ви от новия треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро?
 
- Не мога да кажа на този етап нещо кой знае колко конкретно. Веднъж бях на Панчарево, където се запознахме с него, поговорихме си малко на английски. Но не мога да изкажа никакво мнение. Не съм аз човекът, който да му поставя оценка. В крайна сметка за всичко ще говорят финалните резултати. Ако има такива - значи треньорът си върши добре работата.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки