ИЗЧИСЛЕНО: Над 4,5 млрд. за трансфери в петте водещи първенства

Английската Висша лига е над всички, следват Италия, Испания, Франция и Германия

ИЗЧИСЛЕНО: Над 4,5 млрд. за трансфери в петте водещи първенства

Лятото е към края си и за това говори не само смяната на листа в календара, а... краят на футболния трансферен прозорец.

В полунощ на 31 август срещу 1 септември бяха направени последните сделки във всички европейски първенства. 

Статистиката след последните ходове вече е ясна - 4,514 милиарда евро бяха похарчени за услугите на изгряващите звезди и вече утвърдените имена, чиято цел е да изведат новите си работодатели до футболни величини.

Точно толкова е сумата да тези 1514 сделки, които бяха сключени в последните 3 месеца, според испанското издание "Марка".

Английската Висша лига очаквано е първенец по скъпи трансфери. Клубовете от Острова са отделили 1,419 милиарда евро в сделките си.

Изненада обаче е, че двама вратари са на първо и трето място класацията за най-скъп футболист, пристигнал в английски клуб. "Челси" плати 80 млн. евро за Кепа Арисабалага от "Атлетик" Билбао.

Преди това Алисон подсили "Ливърпул", а за това "Рома" получи 62,5 млн. евро. Риад Марез е втори в тази класация. "Манчестър Сити" отдели 67,8 млн. евро за услугите на полузащитника на "Лестър".

1,142 милиарда евро пък са похарчили клубовете в Серия А. "Ювентус" е най-големият прахосник между отборите. Именно "Старата госпожа" бе в основата на най-гръмката сделка това лято - привличането на Кристиано Роналдо от "Реал" Мадрид. 

Португалецът е лидер в трансферния списък на Ботуша. За него бяха похарчени 117 млн. евро. "Юве" привлече още Жоао Кансело от "Валенсия" за 40,40 млн. евро и Дъглас Коща от "Байерн" Мюнхен за 40 млн. евро.

Испанската Примера е на трета позиция. Въпреки, че загуби Роналдо, "Ла Лига" ще може да се радва на нови играчи на стойност 893,620 млн. евро. Най-скъп е Тома Лемар, който премина от "Монако" в "Атлетико" Мадрид за 70 млн. евро. Новата бразилска перла на "Реал" е Винисиус Жуниор, който бе оценен на 45,00 млн. евро, а сагата с преминаването на Малком в "Барселона" се разреши за 41 млн. евро.

Във Франция бяха малко по-скромни и сделките им са в размер на 563,936 млн. евро. В Лига 1 обаче ще играе и най-скъпият футболист това лято - Килиан Мбапе, който официално вече е играч на ПСЖ срещу 135 млн. евро в касата на "Монако". Той игра под наем за парижани през изминалия сезон. Тило Керер пък пристигна при шампионите от "Шалке" за 37 млн. евро. "Монако" плати на ЦСКА Москва 30 млн. евро за Александър Голивин.

"Бундеслигата" тази година изостава в сделките и клубовете са похарчили само 495,600 млн. евро. Абду Диало е най-скъпият футболист за това лято - 28 млн. евро и място в "Борусия" Дортмунд. Паулиньо пък преминава в "Байер" Леверкузен за 26,40 млн. евро, а Аласан Плеа ще играе в "Мьонхенгладбах" след платена трансферна сума от 23 млн. евро на "Ница".

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

Де Хеа отново е опция за Реал Мадрид

"Белия балет" ще търси нов вратар за новия сезон

Киеза си промени мнението, преподписва с Ювентус

Смяташе се, че крилото ще напусне торинци след края на сезона

Атлетико Мадрид вдигна Гризман на крака

32-годишният французин поднови тренировки

Байерн Мюнхен изкушава вундеркинда на Милан

Франческо Камарда все още не е подписал професионален договор с "росонерите"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки