Какво, по дяволите, е Лигата на нациите?

Регламентът ни дава сериозен шанс за плейофите на Евро 2020

Какво, по дяволите, е Лигата на нациите?

И така, в четвъртък започва новият турнир на УЕФА - Лига на нациите, а сега е моментът да се припомни каква е идеята на това състезание.

За подобен турнир се заговори през 2013 година, като планът бе той да стане третият под егидата на УЕФА, в който да участват националните отбори от Европа.

Още тогава стана ясно, че ще има разпределение по групи според коефициентите на дадените тимове, мачовете ще бъдат на датите за национални отбори, като няма да имат никакво отношение към световните и европейските първенства.

Казано на кратко, идеята на турнира е да измести приятелските мачове между националните тимове, като се добави и сериозен спортен характер. Трябва да се отбележи, че все пак ще има контроли, но те ще са значително по-малко.

Календарът показва, че топ тимовете ще имат по 4 мача в следващите 3 прекъсвания на първенствата, което им оставя по 2 свободни дати за контроли.

Квалификациите за Евро 2020 ще се проведат през следващата година, а мачовете са през март, юни, септември, октомври и ноември, като през всеки месец има по 2 срещи. Това означава, че на практика няма да има свободни дати за допълните контроли за голяма част от отборите.

Всички 55 участника се разпределят в 4 дивизии, наречени лиги. В Лига А са 12 отбора (4 групи), в Лига В са също 12 (4 групи), в Лига С -15 (4 групи), а в Лига 6 - 16 (4 групи). Във всяка дивизия има по 4 групи с по 3 или 4 отбора, които играят един срещу друг на принципа на размененото гостуване. Мачовете от Лигата на нациите са разхвърлени на 6 периода за всеки тим през месеците септември, октомври и ноември.

В турнира ще има промоции и изпадания. Победителите от всяка група от Лиги В, С и Б печелят промоции, а последните от всяка група в Лиги А, В и С ще изпадат за следващото издание на турнира, което ще е в периода 2020-21 г.

Победителите от 4-те групи от Лига А ще се срещнат на полуфиналите през юни 2019 година, като след това има малък финал и финал. Тези мачове ще се играят в една страна, като досега заявки за домакинство са подали Италия, Полша и Португалия. Интересно е, че тези три тима са в една група, което означава, че една от тези страни ще получи финалния турнир.

Лигата на нациите определя коефициентите на тимовете при жребия за Евро 2020. 10 от 12-те отбора от Лига А ще са поставени в първа урна при този жребий. Тимовете от лиги В и С ще бъдат разхвърляни в останалите урни, като колкото повече точки спечелят от Лигата на нациите, толкова по-високо поставени ще бъдат в жребия за Евро 2020. Разбира се, няма как да се каже отсега дали големите нации ще подходят сериозно към новия турнир, тъй като и без това голяма част от тях ще са поставени при жребия за Евро 2020.

Както вече стана дума, квалификациите за Евро 2020 ще започнат през март 2019 година и ще продължат до ноември. Жребият за квалификациите ще е на 2 декември тази година. Победителите от групите в Лига А ще заемат от първо до четвърто място в Урна 1, а останалите 8 тима ще получат позициите от 5 до 12. След това следват отборите от Лиги В, С и Б и очевидно високото класирането е желателно.

Някъде тук нещата се усложняват. Квалификациите за Евро 2020 ще се състоят от 5 групи с по 5 тима и 5 групи с по 6. Победителите от Лига А по право ще се в група от 5 тима, за да може да участват във финалната четворка през юни.

За Евро 2016 за плейофите се класираха 8-те най-добри трети отбори от групите. За Евро 2020 в плейофите тимовете се определят от участието в Лигата на нациите. Според регламента на УЕФА победителите в групите от всяка отделна лига ще се класират за плейофите за Евро 2020.

Разбира се, когато дойде време за плейофите, 20 отбора вече ще са се класирали за Евро 2020, а голяма част от тях ще са и победители в съответните групи от Лигата на нациите. Това означава, че най-добрите тимове, които не са се класирали вече за финалите или плейофите, ще получат шанс да участват в плейофите.

Тези плейофи обаче имат една странност. 16-те тима, по 4 от всяка лига, ще се изправят в плейофите срещу отбори от същата лига в битка за последните 4 места за Евро 2020. Това означава, че по една страна от Лиги А, В, С и D, която не е успяла да се класира директно за финалите, ще има втори шанс да го стори. Така регламентът дава възможност дори и на малки тимове да се класират на финалите.

Ето и един пример, като се разгледа Лига D. 4 тима от нея ще участват в плейофите за Евро 2020 през март 2020 година. В тази лига са тимове с най-нисък коефициент в УЕФА и един от тях ще е на финалния турнир. Същото важи, разбира се, и за Лига С, където е и България.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки