Страхил Попов: Има възход в националния отбор

"Излишно е да се хвалим след тези две победи, трябва да сме с хладни глави"

Страхил Попов: Има възход в националния отбор

Десният бек на национал­ния отбор и елитния турски Касъмпаша - Страхил Попов (28 г.) даде интервю за "Тема Спорт" след успеха над Нор­вегия (1:0). Бранителят посо­чи с какво лъвовете са надде­лели над скандинавците, ко­ментира и цялостното пред­ставяне на тима под ръко­водството на Петър Хубчев. Попов говори и за клубния си тим Касъмпаша. Интересно е да се отбележи, че Страхил бе третият с най-много уча­стия в селекцията ни. Срещу Норвегия  той записа  мач №19, а повече от него имаха само Ивелин Попов (76) и Николай Бодуров(43).

Страхиле, трета поредна победа за националния от­бор. Какъв е коментарът ти за двубоя с Норвегия?

- Първото полувреме бе до­ста трудно, но това беше нормално и очаквано от нас. Норвегия е отбор, който играе по-различен стил на игра - доста силов и с повече дълги топки. До почивката имахме проблеми с това, защото ни беше необходимо време, за да се ориентираме и напаснем към този подход. Радвам се, че целият отбор показа много го­лямо себераздаване, което в крайна сметка се оказа клю­чът към победата. След почи­вката смятам, че бяхме по-стабилни, започнахме да ата­куваме по-успешно и в крайна сметка взехме своето.

Смяташ ли, че изкарахте късмет при головите положе­ния на Норвегия през първо­то полувреме?
- Със сигурност имахме из­вестна доза късмет. Във фут­бола обаче без късмет не мо­же. И на най-високо ниво шансът помага. Ако щете и на финала на световното с дузпа­та за Франция, която получиха през първото полувреме. Хър­ватите имаха превъзходство­то, но... Така че късметът е много важен във футбола и в случая нас ни покри. Но поняко­га шансът идва с този, който повече желае победата, който се бори повече. Мисля, че ло­гично победихме. Като че ли ние искахме по-силно успеха и накрая го заслужихме.

Смяташ ли, че национал­ният отбор е във възход?
- Мисля, че има такъв възход и се надявам и хората да го виждат и да го оценят. В Бъл­гария обаче знаем какво ни е мисленето. Като направим ед­на-две победи, започваме да се вдигаме. А когато направим две загуби, ни сриват със земя­та. Мисля, че сега не бива да се хвалим излишно. Знаем си нивото. Трябва да останем с хлад­ни глави и да се концентрира­ме върху следващия двубой с Кипър след месец. Ние ще продължим със здравата рабо­та и очаквам да затвърдим добрите игри и занапред. Засе­га Кипър не сме ги анализирали. Но е ясно, че в Европа в момен­та няма слаби отбори. Вижда­ме какво направи Люксембург -бият с 4:0 Молдова. Кой щеше да си помисли, че такова нещо е възможно преди 3-4 години?! Почти всеки отбор вече е спо­собен да поднесе изненада.

Очаквахте ли две победи преди двубоите със Словения и Норвегия?
- Ако играеш футбол и не очакваш да победиш, по-добре да не излизаш на терена. Но трябва да призная, че тези два успеха бяха оптимистичният вариант. Всички се надявахме да ги постигнем и къде с малко късмет, къде с надлъгване го направихме. Много сме довол­ни, няма как да е другояче.

Какво ви каза Хубчев на по­чивката, а и след мача?
- Поздрави ни след срещата. Що се отнася до полувремето - даде ни някои насоки и напът­ствия, за да подобрим елемен­тите, които ни куцаха. На­помни ни и това, което вина­ги повтаря - за себераздаването и борбата. Мисля, че в те­зи два мача показахме искана­та битка по перфектен начин и това даде резултат.

Ти асистира за гола на Ради Василев, смяташ ли, че него­вото включване се оказа пов­ратен момент за успеха?
- Да, много добре се включи и отбеляза доста важен гол в ключов момент в срещата. То­зи гол дори леко ни успокои, публиката също се вдигна и се на­дявам в оставащите мачове подкрепата да е все така здра­ва.

Очакваше ли повече хора по трибуните?
- Да, но и тези, които присъ­стваха, ни подкрепиха на ниво. Дори и с тази бройка ни помог­наха много с окуражаването към края на срещата. Да се на­дяваме, че с времето ще за­почнат да идват още повече. Дано с представянето си да ги убедим, че заслужаваме да по­лучим подкрепа. Мисля, че то­ва, което говори селекционе­рът Хубчев, не е напразно и в действителност с добрите си игри ще накараме феновете поне в малка степен да пови­шат интереса си към нацио­налния отбор. Разбирам на­строението на привърженици­те, знам, че се гледа малко снизходително към нашата се­лекция, може би и е обяснимо на фона в последните години. Но вярвам, че постепенно то­ва отношение ще се промени.

Каква беше причината да не играеш в първия мач?
- Въпрос на треньорско ре­шение. Радвам се, че получих въз-можност във втората сре­ща и успях да дам своя принос за победата.

Тези две победи правят ли ви фаворити в групата?

- Рано е още да говорим за фаворити и аутсайдери. Ние си гледаме следващия двубой, който идва. Колкото и да е клише, наистина трябва да играем мач за мач. Просто сме събрани твърде равностойни отбори и няма никакъв смисъл да си правим сметки без кръчмар отсега.

С клубния си отбор Касъм­паша правиш супер старт - 4 победи от 4 мача в турската Суперлига. Сега обаче ви пред­стои гостуване на Галатасарай...

- Да, доста тежък мач, но перфектното начало на пър­венството ни дава самочув­ствие и сме много мотивира­ни. Ако не се лъжа, това е най-добрият старт на Касъмпаша, откакто е в Суперлигата (б.а. - настоящият сезон е 15-и за Касъмпаша в елита). Надявам се да продължим с успешното представяне и възхода ни. В добра позиция сме, имаме до­ста силен отбор, с 5-6 нацио­нали. Отличават се нападате­лите Трезеге, който играе със Салах за Египет, също и Мбайе Диане, който има 6 гола в 4 ма­ча този сезон. Дано и с Касъм­паша да вървя възходящо, как­то с България. Турското пър­венство е изключително инте­ресно, защото всички отбори имат доста добри футболи­сти. Всичко е възможно да ста­не - първият да загуби от по­следния например. В последния кръг Галатасарай падна с 0:4 като гост на Трабзонспор. Преди това пък фенербахче за­губи от Гьозтепе, който няма­ше точка. Да се надяваме, че и ние ще поднесем изненада в следващия кръг.

БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

Девойките на България с нова победа

"Лъвиците" подчиниха и Малта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки