ЦСКА с най-малко картони в Първа лига, в Локо Пд са най-санкционирани

Картоните гонят рекорд, сред най-грубите първенства сме в Европа

ЦСКА с най-малко картони в Първа лига, в Локо Пд са най-санкционирани

Картоните винаги са били, а в последно време стават все по-важен фактор във футбола. Много често именно те (ако са червени) предоп­ределят изхода на доста мачове. Доп­реди четвърт век те влияеха по-малко, просто защото мно­го по-рядко се показ­ваха.

Конкретно в бъл­гарското първенство, те почти вина­ги са държали срав­нително високи нива. От сезон 1998/99 картоните във всеки шампионат на стра­ната са средно по 4 на мач. Все по-често в последно време за­почнаха да надхвър­лят и 5. Така шампи­онатът ни се очерта­ва като един от най-грубите на стария континент, като в то­ва отношение от го­лемите първенства най-много прилича­ме на испанското. Там отборите са дос­та силни, но и никак не си поплюват ако се налага да се при­бегне до ритници. Затова и на Пиренеите картоните в мачовете са горе-долу толкова, колкото в България. За съжа­ление почти по нищо друго не се доближа­ваме до Примера.

От началото на се­зона съдиите показа­ха точно 250 жълти картона или средно по 5,1 на мач. Това е една от най-високите стойности за всички времена. Повече са се вдигали само през 2008/09 и 2015/16. Този сезон обаче има голям шанс да бъде достигнат рекорда поставен през 2015/16 от средно 5,39 на мач. Причи­ната за такова очак­ване е, че сезонът е в най-ранната си фаза, а в решителните ма­чове картоните е съвсем в реда на нещата да се увеличат.

За големия брой причината въобще не трябва да се тър­си в съдиите. Дори напротив. Ако рефе­рите са за критика, то тя би могла да бъ­де в посока, че ги пестят. Особено в началните минути на почти всеки мач пра­ви впечатление, че арбитрите подмина­ват грубите влизания, надявайки се да не си усложнят жи­вота. Често обаче това помилване от тяхна страна към футболисти избива в още по-твърда игра и във вторите полув­ремена картоните за­почват да валят. Не са малко срещите, в които ако реферите са напълно стриктни, картони биха могли да надхвърлят една дузина.

За първите 7 кръга от настоящия сезон най-много картони получи Локомотив (Пд) - 27 жълти и един червен. Най-малко засега има ЦСКА - 13 жълти без нито един изго­нен играч. Най-бър­зо наказание за нат­рупани 5 жълти кар­тона получи Крум Стоянов от Етър. Още в шестия кръг срещу Левски той бе предупреден офици­ално за пети път.

Славия ще спре Крумовград за Топ 6

Вижте подробности

Ясен е окончателният капацитет на "Българска Армия"

Стадионът ще събира междъ 16 и 18 хиляди души

Александър Любенов: Грешките изграждат

Стражът на Локо София говори по няколко теми както на терена, така и извън него

Крумовград си хареса звезда на Ботев Враца

Браян Переа има 6 гола в 25 мача този сезон

Архитект Хаджиев: Този стадион ще е впечатляващо съоръжение

"Горди сме, че по-малко от година след представянето на проекта, вече текат дейности", заяви той

Снимат филм за най-великия голмайстор на Черно море

Идеята е на фен фракция Д'Ъртанян

Томаш изгуби трима за мача с ЦСКА 1948

Сериозни проблеми за Локо Пловдив преди мача в неделя

Лудогорец поздрави Кирил Домусчиев за рождения ден

"Най-доброто предстои", обещаха "орлите" на собственика си

Днес козирката на "Българска Армия" отива в историята

Събарянето на конструкцията ще започне в 10:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки