Любо Ганев: Ако не бяха петте милиона от правителството, нямаше да има Световно в България

"Отборът ни обединява нацията, разчитаме много на седмия ни играч"

Любо Ганев: Ако не бяха петте милиона от правителството, нямаше да има Световно в България

Легендата Любо Ганев също е много доволен от победния старт на волейболните ни национали на Световното, на което България е домакин заедно с Италия. Отборът на Пламен Константинов отвя с 3:0 гейма Финландия, а в четвъртък предстои втората среща - срещу Иран от 20:30 часа във Варна. Вицепрезидент на Българската федерация по волейбол и изпълнителен директор нa организационния комитет на Световното Любо Ганев даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ: 

 
- Поздравления за победата и отличната организация! Доволни ли сте от играта на националите ни в първия мач?
 
- Благодаря! Много съм радостен, че от FIVB официално похвалиха работата ни по организацията, в която са замесени страшно много хора. Говоря и за трите ни градове - Варна, София и Русе, в които се провеждат мачове от Световното. От FIVB изтъкнаха, че България както винаги се справя перфектно. Пожелаха успех на момчетата и се радвам, че пожеланията им се сбъдват - стартирахме с 3:0 гейма срещу Финландия. Прекрасна игра на момчетата. Началото на Световното беше дадено подобаващо, надявам се до края така да продължи. Имаше страхотна еуфория в залата в неделя, подкрепата на публиката беше невероятна. Разчитаме много на седмия ни играч. Не само на присъстващите в залата, а разчитаме и на тези, които са пред телевизионните екрани.
 
- Очаквате ли още по-мощна подкрепа в София, където ще се състоят мачовете от втората фаза?
 
- Да, със сигурност. Мачовете в София са на 21, 22 и 23 септември. Надявам се дотогава да сме спечелили всичките срещи и момчетата да играят по-освободено в София. Все пак трябва да пълним зала, която е за 13 хиляди човека - "Арена Армеец". Едни хубави резултати със сигурност ще повлияят на това да запалим още повече хора по волейбола, да накараме повече деца да дойдат в залите. Даваме над 10 хиляди безплатни билети за децата до 12 години. Например: всеки родител, който дойде в залата с две деца до 12 г., купува три билета, но плаща само един. Това е много хубава инициатива, която беше подкрепена от международната волейболна федерация. Едната от целите ни по време на Световното е наследството, което искаме да оставим - да имаме колкото се може повече деца да се записват в школите, това са бъдещите шампиони.
 
- Как надъхахте състезателите ни преди първия мач?
 
- Самият факт да играеш на световно първенство в собствената си държава, пред своя публика, по-горещо надъхване от това не може да има. Естествено, и аз им давам допълнителни стимули. На Вальо Братоев съм му казал, че има специална премия за всеки ас след четвъртия. Онзи ден ми вика: "Бате Любо, на три съм...", а аз му отговорих: "Знам, следващият мач пак ще опиташ". Ако направи четири аса, веднага му давам премия. Също така реших да подарявам моята книга-фотоалбум "Светът отвисоко" на двама-трима състезатели след мачовете. Пиша им пожелания. След победата над Финландия, естествено, първо написах на Пламен Константинов и му я подарих. С него сме страхотни моменти като състезатели. Каквото зависи от мен - ще продължа да го направя. Сигурен съм, че момчетата са достатъчно мотивирани да оставят душата и сърцето си на терена. 
 
- На кои други състезатели обещавате специални премии? 
 
- На почти всички. Обичам да ги мотивирам с допълнителни бонуси. На Ники Николов съм му казал, че пет блокади в мача за него са нещо нормално, така че след петата му давам премия. И така един по един ги мотивирам с бонуси, които им вадя от моя джоб. Хубаво е да има някаква закачка, това допринася за отличното настроение в отбора. Следващият мач с Иран е може би най-важният ни в тази група. Ако победим и тях, след това имаме привидно по-лесни противници.
 
- Какво да очакваме от мача с Иран - в четвъртък от 20:30 часа?
 
- Мачът с Иран е много важен - и като резултат, и от психологическа гледна точка. Те са наш директен конкурент след Полша и Куба. На всяка цена трябва да преборим Иран в четвъртък. Всички вярваме в момчетата ни. Бъдете сигурни, че ще излязат напълно мотивирани. Сигурен съм, че всеки в България иска да побеждаваме. Надявам се да покажат това, което могат, и да зарадват хилядите в залата и милионите пред телевизонните екрани. Виждаме какво голямо внимание се отдава на световното първенство. Искам да благодаря преди всичко на кметовете на София, Варна и Русе, които напрвиха абсолютно всичко, за да ни помогнат с организацията. Трите градове са брандирани с реклами на Световното. Искам да благодаря на абсолютно целия организационен комитет, над 200 човека помагат. Имаме няколко стотин доброволци. Няма как да не благодарим и на правителството, защото без отпускането на петте милиона долара такса, нямаше как България да бъде домакин на световното първенство - най-големият форум на планетата. 
Президентът Румен Радев беше на мача в неделя, спортният министър Красен Кралев също, както и още редица видни личности. Това означава, че волейболът е, и продължава да бъде отборът, който обединява народа. Винаги към това сме се стремили - с победи и хубави игри да носим радостни мигове на хората. Надявам се така да продължават момчетата, защото виждам как се радват феновете, виждам как правим хората щастливи - това е най-важното. Ще ви дам пример: след двете европейски първенства в България децата, които започнаха да тренират волейбол, се увеличиха с 30 процента. Надяваме се сега - по време на Световното, още повече деца да се запалят, това е главната ни цел. Всички стискаме палци на момчетата, знаем, че могат, вярваме им. Надяваме се да продължат да ни радват. Всички трябва да бъдем позитивни. Ако ние не си вярваме, как те да вярват? Нека всички застанем зад отбора и да го подкрепяме още по-мощно.
Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

Младите волейболистки с втора чиста победа на Европейските квалификации

Остава само крачка до класирането

ЦСКА ще спори за титлата в НВЛ

"Армейците" ще играят на първи финал в шампионата от 2018 година насам

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки