Вижте кой спорт удължава най-много живота!

Ново проучване разкрива изключително любопитни данни

Вижте кой спорт удължава най-много живота!

Играенето на тенис и друг вид социален спорт може да удължи живота ни, сочи ново епидемиологично проучване сред датските мъже и жени.

То установи, че възрастните, практикуващи отборни спортове и тенис, живеят по-дълго от останалите, включително и от онези, предпочитащи индивидуални дейности като джогинг, плуване и колоездене.

Резултатите повдигат интересни въпроси за ролята, която социалните взаимодействия могат да изиграят за увеличаването на ползите от упражненията.

Към момента никой не се съмнява, че физическите активности подобряват нашето здраве и могат да удължат дълголетието.

Многобройни, неотдавнашни епидемиологични проучвания са установили връзките между редовните упражнения и по-дългия живот и при мъжете, и при жените.

Но дали някои дейности могат да бъдат по-добри от други за удължаване на продължителността на живота остава спорно.

Едно широко разпространено изследване от 2017 г. сред над 80 000 британци установи, че онези, които са играли спортове с ракета, са склонни да надживяват онези, които са тичали за здраве.

Тези резултати приковаха интереса на международна група учени. По-рано бяха изследвани връзките между джогинга и дълголетие, за да стане ясно, че умерено количество скоростно бягане увеличава повече продължителността на живота, отколкото по-лекото тичане или спринтирането.

За новото проучване, което бе публикувано наскоро, същите тези изследователи са решили да разширят допитването си и да разгледат различни спортове и тяхната асоциация с преждевременната смърт.

Като за начало те събират данните от същата анкета, която са използвали за изследването на джогинга - Копенхагенското сърдечно проучване - амбициозен, постоянен опит за проследяване на живота и здравето на хиляди мъже и жени в Копенхаген.

Участниците в проучването са държали здравни изпити и са отговорили на дълги въпросници за техния начин на живот и дали, а и колко често са участвали в осем спорта, които са общоприети в Дания, включително колоездене, плуване, бягане, тенис, футбол и, донякъде изненадващо, бадминтон.

Изследователите са анкетирали около 8,600 души, които са били част от проучването за около 25 години.

Те постоянно следят националния смъртен регистър, за да проследят дали и кога някой от тези хора е починал. След това учените сравняват дейностите и продължителността на живота.

Най-очевидното заключение е, че хората, които са съобщили, че почти никога не са спортували, са имали по-краткотраен живот.

Асоциациите между отделните дейности и продължителността на живота обаче са по-изненадващи.

Колоезденето е най-популярната активност сред датчаните в проучването. Много от анкетираните съобщават, че го практикуват по четири или повече часа седмично.

Карането им на велосипеди е свързано с по-дълъг живот, като в сравнение с покойните, то добавя средно по около 3,7 години към живота.

Бягането пък носи допълнителни 3,2 години, но двата спорта изостават значително с тениса, който води до почти десетилетие отгоре – средно по 9,7 години.

Бадминтонът дава 6,2 години, а футболът - почти 5 години към живота на играчите.

Тези връзки остават непроменени дори когато изследователите контролират образованието, социално-икономическото положение и възрастта на хората.

„Защо и как някои спортове могат да добавят повече години към живота ни, отколкото други, е невъзможно да се знае от този вид изследване на наблюдението“, казва д-р Джеймс О'Кийф, съавтор на изследването и директора по превантивна кардиология в Сърдечния институт на американския здравен център „Свети Лука“ в Канзас Сити.

„Различните физически изисквания на някои видове спорт могат да играят роля“, смята той, макар че малка част от упражненията в това изследване са били силно интензивни, независимо от характера на спорта.

„Доходите и други аспекти от начина на живот на хората също имат значение“, отбелязва той.

Изследователите се опитаха да отговорят на социално-икономически фактори, но все пак е възможно хората, които имат достатъчно пари в свободното си време да играят тенис, да живеят по-дълго, защото имат достатъчно средства и свободно време, а не защото играят тенис.

Все пак той подозира, че социалните аспекти на ракетните игри и отборните спортове да са основна причина, поради която същите да удължават живота.

"Ние знаем от други проучвания, че социалната подкрепа осигурява ограничаване на стреса", казва той.

"Да бъдеш с други хора, да играеш и да си взаимодействаш с тях, както и когато играеш игри, които изискват партньор или екип, вероятно има уникални психологически и физиологични ефекти", смята ученият.

„Всичко това изисква по-обстойна проверка, особено в други произволни експерименти, директно сравняващи различни видове упражнения. Засега обаче хората, които управляват или играят соло, биха могли да обмислят намирането на отбор или партньор, с които да работят“, казва той.

"Подобряването на сърдечната дейност е важна за здравето – посочва докторът. - Но изглежда, че такава е и връзката с други хора в спорта.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки