Стефан Цанков спечели дрифт купата на Балканите (СНИМКИ)

Топ дрифт пилотите на Балканите се състезаваха за Balkans Drift SuperCup 2018 във Варна

Стефан Цанков спечели дрифт купата на Балканите (СНИМКИ)

Balkans Drift SuperCup 2018 завърши с победа за българския дрифт пилот - Стефан Цанков - Арчи от Mirafiori Team.

Състезанието се проведе на картинг писта Варна в продължение на два дни - 14 и 15 септември, като събра топ пилотите от България, Румъния и Сърбия.

Още в деня на квалификациите Стефан се класира на второ място, като от първия - Красимир Стефанов го деляха само 0.03 точки. На следващия ден се състоя и финалната битка на квалифицираните топ 16 пилота.

В осминафиналите първият конкурент срещу когото се изправи Стефан беше Галин Петров, като двата ръна завършиха съответно 7:3 и 6:4. Следващото препядствие по пътя към победата беше съотборника на Арчи от Mirafiori Team - Стефан Зашев. И двата рън-а завършиха 10:0 в полза на Цанков, поради технически проблем с колата на Зашев. 

Трудна и продължила в цели 6 ръна беше битката му с Европейския шампион Павлин Пенев. Съдията се принуждава да отсъди тъй наречения “one more time”, така че батъла да се преповтори. Но резултатът е същия и се стига до “внезапна смърт”, в която първия спечелен рън се смята за финален. След 5:5 във внезапната смърт, се стига до втора внезапна смърт, където Цанков вече побеждава с 6:4. На финала Стефан се изправи и срещу трикратния шампион по дрифт на България - Красимир Стефанов. В първия рън завършват с равни точки, но във втория съдията отсъжда 6:4 за Стефан, с което първата победа в Balkans Drift SuperCup бе спечелена от представителя на България. Победата донесе на Арчи и 1000 лв парична награда. Останалия на 2-ро място Красимир Стефанов спечели 600 лв, а класиралият се на трета позиция Павлин Пенев грабна 400 лв. Всички парични награди бяха осигурени от Softelectronic.

Четвърти остана Атанас Колев. В топ 8 се наредиха още Стефан Зашев, Иван Станков, Силвио Гоцев и Костадин Патриков. С медали за топ 16 си тръгнаха Игор Стеванович, Влад Станеску, Галин Петров, Иван Божков, Златко Георгиев, Стефан Стефанов, Недко Буюклиев и Димо Георгиев.

Дрифт купата на Балканите събра над 4 000 души на картинг пистата и представи на зрителите невероятно шоу с интересни участници, които демонстрираха изключително високо ниво на техничност и умения в дисциплината. За участие в състезанието всеки от тях е получил специална покана, на базата на своите успехи и постижения до момента.

Balkans Drift SuperCup се проведе на тъмно, само под прожекторите на пистата. Водещ на състезанието беше познатият ни като коментатор на Формула 1 - Момчил Манчев. Съвместно с Цветомир Андреев запознаха публиката с пилотите и основните принципи във формирането на оценката. Оценяването беше също на най-високо възможно ниво - специално за да бъде съдия на Balkans Drift SuperCup в България пристига Mike Procureur - Директор на Световния дрифт шампионат King of Nations, Директор на Европейския дрифт шампионат King Of Europe и Президент на Световната Дрифтинг Асоциация.

Подаръци имаше и за посетителите, които освен, че си тръгнаха заредени с положителни емоции, всеки от тях получи карта за отстъпка в бензиностанции Петрол.

Варна се наслади на три дни дрифт, като ден преди Balkans Drift SuperCup видяхме част от участниците в зашеметяващо дрифт шоу - Summer Drift Show Варна 2018 пред Мол Варна ЕАД, което събра половината град! B1B TV отразиха на живо за тези, които нямаха възможност да присъстват. Balkans Drift SuperCup 2018 се проведе с подкрепата на Red Bull, Петрол АД, Хит Кар, Softelectronic, Dark-Wheels Plovdiv, екшън телевизия B1B TV и Денонощен мобилен вулканизатор.

По време на дрифт съревнованието станахме свидетели и на финала на най-мащабното картинг състезание за любители Red Bull Kart Fight Bulgaria 2018. Шампионската титла грабна най-младият състезател - Стоян Барбуков (18г.) от Русе Той ще тества КТМ X-BOW на пистата Red Bull Ring в Spielberg, Австрия!

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки