Голям празник в и около НДК за края на Европейската седмица на спорта

Събитието ще набира средства за кампанията „Витоша – достъпна за всички“

Голям празник в и около НДК за края на Европейската седмица на спорта
Голям спортен празник пред НДК ще отбележи тази събота финалния уикенд от Европейската седмица на спорта. Гвоздеят в програмата ще бъде фестивалът НДК 360 - Европейска вечер на спорта, включващ скоростно бегово изкачване по стълбите на сградата, ориентиране из коридорите и помещенията и скоростно фасадно изкачване на НДК.
 
Всички тези състезания ще бъдат придружени с много активности, демонстрации в над 10 вида спорт на специално изградени сетове, издигане на топловъздушен балон с възможност на него да се качат хора със специални потребности, забавни игри и викторини. Празникът НДК 360 – Европейска вечер на спорта ще започне в 17 ч. и ще завърши около 21 ч.
 
„За първи път организираме подобна проява в една от емблематичните сгради и зони на столицата. Желанието ни е този празник да се утвърди като традиционен. НДК не е най-високата и най-голямата сграда на града, но е сред най-разпознаваемите – един от символите на българската столица. Фестивалът е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, с което Столична община продължава да предлага нови и нови възможности за активен и здравословен начин на живот. Тази проява става факт след обединените усилия на институциите – общината, съвместно с Министерството на младежта и спорта, НДК, Национална спортна академия и Българска федерация ориентиране,“ заяви на пресконференция днес Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.
 
Неговите думи бяха подкрепени от изказването на доц. Стоян Андонов – зам.-министър на младежта и спорта. „В спорта си заслужа да се инвестира, защото той е здраве и настроение. Каним хората на специалните сетове край НДК, където отделните спортове ще направят демонстрации и ще има открити уроци,“ каза още Андонов.
 
„С НДК 360 обединяваме спорта и културата. Всичко започна от една идея преди три месеца покрай презентацията на филма за инициативата „Един ден на Витоша“ и ето че сега тази идея е на път да се реализира този уикенд. НДК мястото от където започва пътят към Витоша, тъй че продължаването на благотворителната кауза е съвсем естествено,“ каза Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.
 
 
Алпинистът Дойчин Боянов обяви, НДК 360 продължава инициативата с благотворителна цел за подпомагане на кампанията „Витоша – достъпна за всички“.  Стартова такса от 5 лв. е предназначена за набиране средства за изграждане на алеи и спортни площадки в планината за хора в неравностойно положение. Отделно всеки извън участниците ще може да подпомогне инициативата с набиране на средства в специалните урни на Природен парк „Витоша“, които ще бъдат поставени в зоната на старт/финала на събитието пред НДК. Детайлна информация за самите състезания дадоха Даниел Дуков за беговото изкачване и Тодор Педев за ориентирането.
 
Стана ясно, че в събота ще видим един от много редките в света случаи, когато ориентиране се прави в сграда. Досега има над 50 записани за бягането, регистрацията може да се направи и час преди старта на място, а в ориентирането ще участват най-добрите ни състезатели. НДК 360 - Европейска вечер на спорта обединява няколко спортни събития в празник с цел да промотира възможностите за спорт в столицата и специално в и около НДК, откъдето фактически започва и пътят от центъра на града към планината Витоша. Събитието е част от ежегодната „Европейска вечер на спорта“. Организатори са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, НДК, НСА „Васил Левски“ и Българска федерация по ориентиране с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.
 
 
Специален гост на събитието ще бъде изтъкнатият рекордьор в планинските бягания и изкачвания Кирил Николов – Дизела, който – макар и контузен - ще дойде да подкрепи проявата и участниците. Всички призьори ще получат медали. Осигурен е атрактивен награден фонд. Още много награди и сувенири ще бъдат раздадени по време на забавните игри и викторини.
 
Ето и програмата на НДК 360 – Европейска вечер на спорта:
 
17.00 ч. Откриване на спортния празник
17.00 ч. Старт бегово изкачване
17.45 ч. Старт спортно ориентиране
18.00 ч. Издигане с топловъздушен балон
18.30 ч. Награждаване
19.00 ч. Старт фасадно изкачване
21.00 ч. Закриване на феста

 

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки