Рекордите, които Меси и Роналдо не са подобрили

Вижте постиженията, които все още убягват на двете звезди

Рекордите, които Меси и Роналдо не са подобрили

Съперничеството между Лионел Меси и Кристиано Роналдо не е тайна за никого.

Двамата са в непрестанна борба за най-големите отличия и по време на забележителните си кариери са спечелили множество трофеи и признания на клубно ниво, подобрявайки рекорд след рекорд.

Някои от върховите постижения в европейските клубни турнири обаче принадлежат на други футболисти, и аржентинецът и португалецът все още не са притежатели на рекорди там.

Най-много попадения на финали в Шампионската лига имат Алфредо Ди Стефано и Ференц Пушкаш, които с екипа на Реал Мадрид отбелязват по седем пъти.

До момента Меси се е разписвал в два случая през 2009 и 2011 година, докато Роналдо го е правил четири пъти (по веднъж през 2008 и 2014 и два пъти през 2017).

Отново Ди Стефано държи рекорда за най-много голове в последователни финали с 5, докато Пушкаш има най-много голове в един финал с 4.

Вратарят на Порто Икер Касияс е пък с най-много срещи в европейските клубни турнири, като броим и квалификациите – 172 мача за испанския страж.

Роналдо има 162 мача, докато Меси е със 130 в актива си. Кларънс Зеедорф е рекордьор по спечелени финали с три различни отбора – Аякс през 1995, Реал Мадрид през 1998 и Милан през 2003 и 2007 година.

Роналдо го е правил с два различни състава – Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид, а сега има шанс да триумфира и с фланелката на Ювентус.

Златан Ибрахимович пък е отбелязал в Шампионската лига с екипа на шест различни тима – Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан и ПСЖ.

Тук постижението на шведа едва ли ще бъде застрашено, тъй като Меси и Роналдо едва ли ще играят в много други отбори до края на кариерата си.

Най-възрастният голмайстор във финал на най-престижния европейски клубен турнир се казва Паоло Малдини, който реализира на Ливърпул в паметния финал в Истанбул през 2005 година.

Легендарният защитник е на 36 години, когато открива резултата в първата минута на двубоя. В груповата фаза това е Франческо Тоти, който вкарва за Рома срещу ЦСКА-Москва на 38 години.

Най-бързо отбелязаният гол в Шампионска лига е дело на Рой Макай – 10.12 секунди в мача между Байерн Мюнхен и Реал Мадрид през 2007 година. Най-бързо реализираното попадение във финал – Паоло Малдини през 2005 година срещу Ливърпул в 53-та секунда.

Останалите постижения, в които Меси и Роналдо все още не държат рекорд, са за най-бързо вкаран хеттрик – Бафетимби Гомис за 8 минути с екипа на Лион срещу Динамо Загреб през 2011 година, най-много последователни сезони с поне един отбелязан гол - дело на Райън Гигс с 16 поредни участия (Меси има 14 на сметката си, докато Роналдо е с 13), най-много голове за един сезон – Радамел Фалкао за Порто през 2010/11 с 18 попадения и Герд Мюлер, който е с върхово постижения в показателя за най-много вкарани гола средно на мач – 0.97.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки