Кирил Домусчиев за Лудогорец, Аутуори и морала във футбола и живота

Собственикът на Лудогорец говори обширно в предаването "Домът на футбола"

Кирил Домусчиев за Лудогорец, Аутуори и морала във футбола и живота

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев говори обширно в предаването "Домът на футбола"  относно конкуренцията в първенството, развитието на клуба и работата на старши треньора Пауло Аутуори, който наследи на този пост Димитър Димитров-Херо. Той засегна и други интересни теми.

 
- Задължителна цел ли е излизането от групата на Лига Европа?
 
- Не. Вижте, не сме поставяли някакви цели - задължително и т.н. Естествено, че след като сме в тази група, ще се борим да сме на едно от първите две места, това е нормално. Но дори да не излезем от групата, смятам, че участието в тази фаза на Лига Европа е поредно добро постижение на клуба, което носи самочувствие, носи му и средства. Дава шанс на играчите да бъдат забелязани по света. Виждате, че Мисиджан, не си мислете, че отиде в Бундеслигата заради българското първенство, отиде благодарение на участието на Лудогорец и неговото представяне в евротурнирите. 

- Отваряте дума за Мисиджан. Обикновено от клуба обявявате трансферната сума, но този път не излезе информация...
 
- Не, не, ние никога не сме обявявали трансферни суми. Просто журналистите намирате начин да ги разберете. Било то от другия клуб, било от нашия клуб, но намирате начин. Ние обаче имаме политика и често даже самите ни договори са с клауза за конфиденциалност, така че няма как да коментираме. 
 

- Изтече информация за 5 млн. евро...
 
- Не, няма как да коментираме. Цената, за която беше продаден Мисиджан, напълно ни устройва. Играчът също беше доволен. Мисля, че направихме един много добър трансфер в подходящия момент, защото все пак има играчи, които дълго време са при нас и са на добра възраст, което ги кара в един момент да търсят по-нататъшно развитие и ние също това трябва да го осъзнаем. Колкото и да не ни се иска да се разделяме с някои играчи, просто бихме ги демотивирали, ако ги задържим за дълго време извън тяхното желание. 
 
- Изигра ли роля за тази продажба и невлизането в групите на Шампионската лига, защото знаем, че Лига Европа не носи толкова приходи, а същевременно бюджетът на Лудогорец е сериозен и вие сте си направили определени разчети?
 
- Не. Ние сме поставяли за цел да продадем до двама играчи, което носи значителни приходи на клуба, защото ние продаваме скъпо и продаваме в сериозни първенства. За нас е едно добро постижение, ако успеем да продадем на добра цена, каквато сме определили ние, до двама наши футболисти и съответно да се подсилим с нови, които идват с желание и амбиции да се доказват. Това дава някакво освеждаване в клуба и повече конкуренция. 
 
 
- Групите в Лига Европа промениха ли в някаква степен бюджетния план на Лудогорец за този сезон?
 
- Не, аз смятам, че в групите на Лига Европа също има достатъчно средства, които се отпускат на клубовете в тази фаза. Няма как да повлияят на бюджета, плюс това и продажбите, които направихме и на Мисиджан, и на Игор Пластун също попълват доста добре касата на клуба и Лудогорец няма тема с финансите, поне за тази 2018/2019 състезателна година. 
 
- Миналата седмица правихме интервю с Владо Стоянов, който ни разказа за всички перипетии, през които мина за възстановяването си. Комплименти за вас и за целия клуб, че застана зад гърба му, защото и той самият призна, че клубове от големи първенства като Испания и Англия загърбват играчите си в такива периоди. Вие не го направихте. Какво ви струваше цялата тази сага с Владо Стоянов? 
 
- Тук говорим за морал. Аз съм също на мнение, че не само много малко клубове в България, но и в Европа биха застанали така, както застанахме ние зад играча и направихме и невъзможното да го върнем отново на терена, при положение, че всички го бяха отписали. Но Лудогорец има много морал и винаги, когато наш играч е контузен, ние правим най-доброто за него. Не само за Владо, за Анисе, за Лукас Саша... В момента му направиха специална операция в Порто, Анисе също се оперира при светилото д-р Кугат в Барселона. Винаги ги пращаме на най-доброто място, нищо че струва доста по-скъпо не само като медицински разходи, но и като хотели, пътувания и т.н. Ние се стремим нашите играчи да получат най-доброто и дай Боже да се върнат на терена живи и здрави. 
 
- Самият Владо Стоянов призна, че това лечение е било уникално по рода си и въобще подобен проблем е бил уникален по рода си...
 
- Самият той ще бъде тема на много бъдещи конференции на светила в света на хирургията, тъй като това е нещо, което за първи път се случва. 
 
- Това със сигурност носи имидж за вас, а не само голям разход, нали така?
 
- Не, имидж не носи, носи имидж на хирурга и докторите. Ние само платихме сметката. За да приключим тази тема, аз смятам,че това е нормалният подход. Ние трябва да имаме морал, трябва да подкрепяме всеки един в тежките моменти в клуба - от футболистите, до чистачката и хората, които поддържат терените.
 
 
- Ще ви върна в миналото, след миналия сезон се разделихте с Димитър Димитров. Какво не се получи в работата с него и защо се стигна дотам?
 
- Аз не мога да правя анализи, ако трябва да се правят такива, най-добре е да говорите със спортните хора в клуба, със спортния директор, за това от кое сме били доволни и от кое не сме били доволни. Но с Пауло Аутуори искахме да вкараме някои нови неща, които ги има във всички големи клубове. Но за да можеш да ги вкараш, трябва да имаш човек, който това нещо го е работил години наред и е бил в големи клубове. Херо е един добър треньор, но за съжаление той не е имал възможност да води някой от големите грандове, независимо дали от Европа, или от Бразилия. И да може да попие знания от това, което се работи в тези клубове. Имайте предвид, че във футбола има страшно много промени в последните 10 години - и в тренировки, и в кондиционната подготовка, и във възстановяването. Страшно много се ползват компютри за всичко, много техника се ползва, която за съжаление повечето български треньори нямат възможността и практиката да я ползват. 
 
- Може би няма такъв български треньор, който да е работил на такова ниво, аз поне не се сещам, говорим за ниво гранд в Европа?
 
- Нямаме такъв треньор. 
 
- В крайна сметка сте принудени вече оттук-нататък Лудогорец да назначава само чуждестранни треньори. Това ли виждате като път?
 
- Ами ако искаме да се мерим с големи клубове от големи страни, явно това е пътят. Виждате, че и други наши отбори назначават чужденци за треньори и търсят някакво развитие. Явно това е пътят.
 
 
- С какви впечатления останахте от Пауло Аутуори от контактите, които имахте с него досега?
 
- Той е интелигентен човек, много е интересно да водиш разговор с него, особено за футбол, той е цяла енциклопедия - като знания, като виждания, като практика. Така че с него човек може да говори с часове, без да се умори. И то само на тема футбол. Другото нещо, което не само аз наблюдавам, а и всички в клуба, е неговата работа. Там говорим за един перфекционизъм. Времето, което се отделя на играчите и в индивидуални разговори, и в индивидуални тренировки, както после и самите тренировки на отбора, са в пъти над това, което са правили всички наши треньори досега. Като време говорим. Много неща се променят в организацията в клуба през деня и всичко това е плод на наложени практики в повечето големи клубове. 
 
- Това, което ми казвате, се покрива и с думите на Мисиджан. В едно от първите му интервюта в Германия той каза, че почти не се е тренирало в миналото, просто се е разчитало на цикъла сряда-събота, за да влизат играчите във форма. 
 
- Точно така. В момента тренировките на отбора са много по-интензивни, като тук не само Пауло Аутуори има пръст, но и самите кондиционни треньори, които назначихме. Но и интензитетът в тези тренировки ще продължи да се увеличава. Не можеш да очакваш от едни играчи, които са тренирали по определен начин през годините, да ги напънеш и изведнъж да тренират като Атлетико Мадрид. Просто ще ги съсипеш и ще има травми, контузии. Просто в рамките на една година ние ще вдигнем два пъти интензитета на тренировките и в самата подготовка и това ще си даде резултати. За всяко нещо си трябва време и специалистите, които са в щаба на Аутуори знаят какво е необходимо. Самите играчи казват, че се чувстват много добре и са много доволни и така не са тренирали никога. Потвърждават го думите и на Мисиджан, и на Кайсара навремето. При един разговор с мен преди време той ми каза, че в Германия се тренира много повече, отколкото тук. И това е пътят. Тръгваме към чужди специалисти не защото не уважаваме българските, а просто защото се опитваме нещо да надградим. 
 
- В този разговор с Владислав Стоянов, а после и с Ангел Петричев, и двамата казаха нещо, което направи впечатление - човешкото отношение на Аутуори към играчите. 
 
- Това си е начин на работа и поведение на треньора. Той е човек, който е видял много, има и голям авторитет сред играчите и този авторитет не е дело на авторитарен режим, а самите играчи го уважават. Аз за първи път не виждам някой да се сърди в съблекалнята, че не играе, че е бил изваден по-рано в мача и т.н. Това просто се дължи на уважението и респекта, който има всеки един от тях към треньорския щаб. 

- Затвърди и играта в защита Пауло Аутуори. Началото обаче със сигурност беше трудно и веднага започнаха да се прокрадват някакви мнения, че Лудогорец не бележи... Вие как гледахте на това?
 
- Играта в защита беше наша ахилесова пета и си спомняте, че и Херо го казваше това. Не е нещо ново и нормално беше на Аутуори това да му направи впечатление, без да му казваме изрично. Съответно още в лятната подготовка той започна да взима мерки. Всички тактически указания, които се дават, са нови за играчите, нормално е да има някакъв период от поне няколко месеца, в които отборът да започне да прави това, което изисква новият треньор. Мен това не ме притеснява. Головете ще дойдат, важното е, създаваме доста ситуации. Сега, ако можеше Аутуори да влезе и да ги вкара... Работа на нападателите е да ги завършват и от няколко ситуации да вкарват няколко гола, това е класата. Но се надявам, че и те ще се поуспокоят. Надявам се, че ще имаме и малко повече късмет, защото футболът е и късмет. Няма да забравя мача с Локомотив Пловдив - ударихме три-четири греди, спасявания, пак направихме поредния вратар герой и в крайна сметка загубихме мача от една ситуация. Така че футболът затова е интересен, защото общо взето всеки може да победи всеки. 
 
- Отворихте темата за нападателите. В момента Лудогорец има трима класни такива - Швиерчок, Кешеру и Брандао. Предвиждате ли, вече в този състав, през зимата Лудогорец да се раздели с някого от тях?
 
- Всичко зависи и какви оферти ще получим. Ако има добра оферта, може някое от момчетата да отиде в добър клуб. Но пак казвам, не ни е самоцел. Ние обикновено продаваме през лятото, стремим се да са до двама продадените. Ако се съгласят с нашите цени... Мисиджан си замина в 23:59, както се казва, по простата причина, че в последния момент Нюрнберг потвърдиха цената, която ние искахме, иначе нямаше да има сделка. До последно се чудиха, но мисля, че сега не съжаляват. Видяхте, че още при първото му влизане отбеляза гол. Така че би трябвало да са доволни от трансфера. 

- Предвиждате ли подсилване още на Лудогорец? Взехте двама чужденци и един много качествен българин, в лицето на Антон Недялков, това лято?
 
- Не, в момента съставът общо взето имаме не просто по двама играчи на пост, а дори по трима, че даже и по четири. Така че за момента, ако нямаме изходящи продажби или хора с изтичащи договори, с които не постигаме договорка, нямаме някакви конкретни желания. Мисля, че и треньорът не проявява интерес за нови играчи. Така че всичко зависи какво ще се случи в трансферните прозорци и играчи с изтичащи контракти дали ще ги подновят. Както и какво ще е желанието на самия треньор, в крайна сметка той ще решава кой ще продължи с Лудогорец и кой не. 

- Мнозина видяха закачка с ЦСКА и с Гриша Ганчев с привличането на Антон Недялков. Имаше ли нещо такова като цел?
 
- Не. Ние Антон Недялков от две години се опитваме да го купим. Даже бяхме отправили предложение към... тогава мисля, че още бяха Литекс, преди да станат ЦСКА. И в крайна сметка тогава не се получи, но сега успяхме да се договорим с американците и да си осигурим този играч, който ние от поне няколко години желаем. 
 
- Как виждате конкуренцията в България тази година?
 
- Конкуренцията тази година мисля, че ще е доста по-голяма. Има 3-4 отбора, които спокойно могат да се боря за титлата. Не само ЦСКА-София и Левски визирам, но и Берое. А виждате, че и Локомотив почва да набира скорост. Така че интересно ще бъде първенството. Да се надяваме, че Славия, Ботев ще вдигнат още повече нивото си и всеки ще може да бие всеки. 
 
- Кой виждате като основен конкурент за Лудогорец тази година? 
 
- Тези три отбора са тимове, които имат потенциал и то голям - бившият Литекс, Левски и Берое. 
Лудогорец обяви кога пуска билетите за Левски

Деца и пенсионери ползват 50% намаление

Лудогорец падна от Стяуа след скандална дузпа (ВИДЕО)

"Орлите" загубиха с 2:3 в контролна среща

Дерменджиев: Има умора в нашия отбор, паузата идва навреме

"Изиграхме добър мач", каза треньорът на Лудогорец след разгрома над Локо (София)

Пьотровски хвали Неделев след успеха

Капитанът на Лудогорец вкара на ЦСКА 1948

Дерменджиев: Това е пореден ценен трофей за Лудогорец

Треньорът на "орлите" не скри радостта си след спечелената Суперкупа на България

СЛЕД ДУЗПИ: Лудогорец ликува със Суперкупата (ВИДЕО)

Двамата в мача на "Ивайло" бе голяма

Лудогорец и ЦСКА 1948 в спор за Суперкупата

Двата тима подновяват футбола у нас

Дерменджиев: Доволен съм от цялостното представяне на отбора

Треньорът на Лудогорец говори след контролата с Млада Болеслав

Лудогорец приключи контролите в Турция с равенство срещу корави чехи (ВИДЕО)

Разградчани завъртяха 1:1 срещу Млада Болеслав

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки