Другият Ел Маестро (ВИДЕО)

Или как футболният талант, тренирал с Юлиан Дракслер, се озова на треньорската скамейка в ЦСКА

Другият Ел Маестро (ВИДЕО)

Специалистите го определят като един от най-големите млади таланти на съвременния футбол, медиите в Англия, Австрия и Испания го боготворят, "Барселона" и "Валенсия" се борят за подписа му. По-малкият от братята Ел Маестро в крайна сметка се озовава в България. На 25 години Никон е помощник на брат си Нестор в ЦСКА.

"Бях много малък като започнах да тренирам футбол, може би около 4-годишен. Първият път, в който хванах топка, беше с Нестор – той ме заведе на едно бетонно игрище и там поиграхме малко", споделя Никон пред bTV.

Игрището е в Лондон, в квартала, в който живее семейство Йевтич, преместило се от Сърбия, когато Никон и Нестор са още деца, носещи същата фамилия.

Още от малък хобитата на Никон са свързани с футбола – събира фланелки. В колекцията си има над 50 на отбори от "Лацио" през "Реал" до "Атлетико" Мадрид. Първият му клуб е "Уест Хем", но той е луд по бразилския футбол, а най-любимият му играч е Роналдо – Феномена.

Като малък Никон показва заложби, достойни един ден да наследят любимеца му. Уменията и техниката му бързо привличат вниманието на медиите на Острова, които сами го наричат "феномен", "дете-чудо" и… "ел маестро". На 12 вече е на проби във "Валенсия", но за него се борят и от "Барселона".

"Бях много малък и цялото това внимание не ми влияеше особено. Аз просто играех футбол, тренирах много и имах мечта да стана професионален футболист. Да, забелязвах, че вестниците пишат доста за мен, но това не беше важно. Във "Валенсия" имах едноседмичен пробен период. Изиграх няколко мача с отбора на юношите до 12 години. Представих се много добре и всички бяха много впечатлени. На един от мачовете  присъстваше скаут от "Барселона", който след края отиде при родителите ми и ги помоли да ме пратят при тях. Те обаче решиха, че във "Валенсия" ще съм щастлив", спомня си той.

Ключово за решението на семейството се оказва и това, че "Валенсия" предлага да наеме Нестор за треньор в школата. Така двамата братя остават заедно.

След "Валенсия" Никон преминава в "Шалке 04", където тренира с Юлиан Дракслер - една от звездите на "Пари Сен Жермен".

"В момента, в който го видях за първи път, а аз бях на 14, знаех, че е специален играч за възрастта си. Имаше невероятна техника, беше много добър. Беше очевидно, че имаше бъдеще. Това, което много му помогна беше, че и израсна много на височина. Много се радвам за него", казва Никон.

Въпреки че и двамата са големите таланти на своето време, за разлика от Дракслер, Никон не успява в професионалния футбол. Едва на 17 подписва първия си професионален договор с "Винер" Нойщат. Нещата в тима обаче се объркват заради една тийнейджърска шега с нецензурно съдържание по адрес на американска комедиантка, която пък от своя страна преди това обижда сръбския народ.

"Беше много глупаво. Едва ли има някой, който да е по-космополитен и интернационално ориентиран от мен. Израснал съм практически навсякъде, имам приятели в цял свят от всички националности. Беше разочароващо по онова време, но трябва да продължиш и да си извлечеш поуките", поглежда към миналото той.

Въпреки че футболната кариера на Никон е зад гърба му, от годините на терена може би завинаги ще му остане друго - фамилното име – Ел Маестро.

"Решението да сменим фамилията си беше на Нестор. По онова време много харесвахме бразилските имена и прякорите, които футболистите имаха – Роналдиньо, Ривалдо, Роналдо. След като един вестник в Англия ме нарече "Ел Маестро", на Нестор много му хареса и му хрумна глупавата идея да промени имената ни. Вече съм свикнал с това, наистина нямам против, но мисля, че ако знаехме колко много внимание ще му обръщат всички, може би нямаше да го направим отново. Просто това е първото нещо, което всеки ме пита - „Хей, защо се казваш Ел Маестро?”. А аз просто им отговарям, че прадядо ми е испанец и приключвам историята", разкрива тънкостите на общуването той.

Голяма част от живота си Никон прекарва и в Австрия, където се завръща след края на футболната си кариера и започва работа... като пощальон, докато изкара лиценз за треньор. В следобедните часове пък набляга на практиката и води занимания на деца в квартала.

Първата му професионална задача като треньор завършва с дубъл с отбор до 16 години в Австрия. След това идва предложението от Нестор двамата да водят "Спартак" Търнава - оферта, която не може да откаже. Резултатът е налице - титла за тима след 45 години пауза!

В ЦСКА двамата също работят в тандем, а Никон отговаря за разузнаването на опонентите и селекцията на играчите. Той обаче не пропуска и да се включи в тренировките.

"Всеки път, когато някой отсъства или сме нечетен брой, аз съм първият, който влиза. Така че все още играя доста. Футболистите тук са добри и е много забавно да играеш с тях", разказва той.

Извън терена Никон има прекрасно семейство, което се мести от Виена в София заради настоящата работа на Ел Маестро. Той е щастлив баща на две момчета Коди - на 3 години и Тео на 8 месеца.

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки