ОФИЦИАЛНО: Приеха 117 нови клуба за членове на БФС

Утвърдиха правилниците за работа на новите комисии в централата, която ще се включи в дарителската кампания в подкрепа на семействата на трагично загиналите наскоро футболисти

ОФИЦИАЛНО: Приеха 117 нови клуба за членове на БФС

На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз одобри 117 молби на футболни клубове за одобряването им за членове на БФС.

Причината за постъпването на кандидатурите е изискване на Закона за физическото възпитание и спорта, съгласно който клубовете, участници в държавните първенства, в това число в областните групи "А" и "Б", трябва да бъдат членове на съответната спортна федерация. 

Новоприетите клубове, представители именно на тези групи, няма да имат право на глас на следващия конгрес на централата, но ще бъдат пълноправни участници във футболните турнири според тълкуването на Министерството на младежта и спорта.

На заседанието също така бяха приети и промени в Правилника за статута на футболните клубове, според които по всяка молба за приемане ще се изисква и мнението на съответния Зонален съвет на БФС, а непълни или неотговарящи на изискванията документи няма да бъдат допускани до разглеждане от ИК.

Членовете на Изпълкома единодушно приеха предложението на проф. Лъчезар Димитров за състава на Техническия комитет на БФС. Освен председателя проф. Димитров, той ще включва още Петър Хубчев, Антони Здравков, Николай Киров и Стойчо Стоев.

На заседанието бяха гласувани нови проекти на правилници за организацията и дейността на Комисията за женски футбол, Комисията за плажен футбол и Комисията за футзал и мини футбол; членовете на ИК също така приеха проектите за промени в Наредбата за национално клубно лицензиране, според които се въвежда задължителното изискване за изкуствено осветление на стадионите в Първа лига, както и изискването футболните срещи да се провеждат единствено на обекти, за които има издадени актове по реда на Закона за физическото възпитание и спорта.

Изпълнителният комитет отчете сериозните позитиви от поредното издание на Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, реализирана съвместно с Министерството на младежта и спорта, както и успеха на проведения заедно с Асоциацията на българските футболисти летен лагер за играчи без договори - след 15-дневния тренировъчен камп през това лято 17 от общо 22-ма състезатели са подписали контракти с нови клубове.

Ръководителите на футбола у нас взеха и решението БФС да се включи в дарителската кампания в подкрепа на семействата на трагично загиналите наскоро футболисти на ОФК Павликени.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки