Любо Минчев: Нека да не бързаме с конкретни цели

"Най-голямото ми притеснение е, че точно младите не оправдават доверието"

Любо Минчев: Нека да не бързаме с конкретни цели

Треньорът на Берое сподели мнението си за предсезонната подготовка на отбора броени часове преди началото на сезона в НБЛ. Специалистът изрази надежда, че играчи и треньори ще направят далеч по-радостни  феновете на тима. Любо Минчев обърна сериозно внимание и на проблемите, пред които е бил изправен през последния месец и половина.

 
 
- Г-н Минчев, ден преди старта на новия сезон в Националната баскетболна лига, разбира се, както вече знаем за Берое той ще започне седмица по-късно, в какво настроение се намират играчите?
 
 
- Настроението е добро. Казвам това, въпреки че в предсезонните контроли допуснахме някои загуби. Уверен съм, че те са необходими, за да можем да си извадим правилните изводи, да маркираме грешките и да бъдем по-организирани в редовния сезон. Изпробвахме различни варианти. При последната загуба в Турция играхме през цялото време с един юноша, а в определени моменти и с двама. Най-голямото ми притеснение е, че точно младите не оправдаха доверието, което трябва да им давам през сезона. Имаше и добри моменти, но като цяло не съм особено доволен от тяхното представяне. Факт е, че сезонът е дълъг и на тях им предстои да се развиват в този период. Ако това нещо все пак се случи, ще бъде успех. Иначе като емоция, като настроение нещата са позитивни. В отбора има разбирателство, има химия и за момента всичко е нормално. В последните няколко дни имахме проблеми с травми на отделни състезатели, но това е част от играта и работата ни. Най-важното преди началото на сезона е да сме здрави, да не се случи това, което стана през миналата година. Това е единственото нещо, което искам и си пожелавам за следващите десет месеца.
 
 
- Тази година стартирахте по-рано подготовката на отбора. Първото събиране на играчите се случи на 15-и август. Беше ли достатъчно това време, имайки предвид ангажиментите с националния отбор, имаше и период с натрупани контузии?
 
 
- Така е, но фактически започнахме съществената работа на 20-и. Направих по-ранен старт, за да може американците да се аклиматизират по-добре, да имат нужното време да свикнат с колектива, средата и условията в Стара Загора. Проведохме няколко встъпителни тренировки, но фактически започнахме на 20-и. Според мен времето беше напълно достатъчно, дори и жребият за първия кръг на НБЛ да бе отредил да играем. Единственият проблем бе, че се получи това прекъсване с националния отбор. Това бе неудобен момент за абсолютно всички. Както за мен като старши треньор на представителния отбор на България, така и за клубните треньори, които трябва да пуснат състезателите си, тъй като се наруши тяхната подготовка. Това обаче са неща, които не зависят от нас. За мен те са лоши и се надявам, че възможно най-скоро тези недомислици ще бъдат преодолени. От тях не печели никой. Нито имаш време за пълноценна подготовка с националния отбор, а от друга разваляш и ритъма на клубните тимове. Първоначално не срещнах особена подкрепа за начина, по който реших да действам в тази ситуация, но сега, както и тогава, съм категоричен, че това бе най-доброто разпределение на времето. Какъв щеше да е смисълът да събирам по-рано момчетата за националния отбор, да нарушавам подготовката в клубните им тимове допълнително, а същевременно играчите, които играят в чуждестранни отбори, да дойдат с 3-4 дни закъснение. Просто е безсмислено. Смятам, че тогава прецених правилно. Затова обобщавам, че времето за подготовка бе напълно достатъчно, като изключим това разкъсване. Особено в Берое това наруши чувствително подготовката.
 
 
- Срещнахте разнообразни противници, между тях имаше и чуждестранни отбори. Достатъчно високо ли бе нивото на тимовете в контролите?
 
 
- Според мен играхме срещу добри отбори. И трите румънски тима оставиха у мен позитивно впечатление. Получиха се здрави сблъсъци с интересни ситуации. Факт е, че не срещу всички наши съперници показахме най-доброто, на което сме способни. Турнирът в Ботевград бе на високо ниво, останалите контроли също бяха наистина добре организирани, за да тестваме потенциала си. Дори мачовете в Одрин бяха изключително важни. Факт е, че тимът на Едирнеспор е една класа под нас, но въпреки това извлякохме максимума от срещите. Като брой контроли и противници съм доволен.
 
 
- За феновете особен интерес представляват чуждестранните попълнения. Тази година в Берое имаме трима американци и един канадец. Какви са впечатленията ви от тях? Ще се окажат ли правилните попълнения?
 
 
- Рано е да се каже дали са правилните играчи. Това по-скоро се случва в рамките на сезона. Аз обаче вече имам определени наблюдения. Като характери са много позитивни и Адонис, и Уайт, и Конър, а и Бачински. До момента съм доволен от тяхното отношение и старание. Това е добра предпоставка за по-нататъшна работа. Като качества те са разнородни. За мен това е изключително съществено, защото, когато привличаш няколко баскетболисти, то те не трябва да са еднотипни. Смятам, че в това отношение всеки си има своите плюсове и минуси.
 
 
- В коя от фазите на защита и нападение отборът се представя по-добре в предсезонната подготовка?
 
 
- И при двете фази е въпрос на напасване. Има обаче съществена разлика. При защитата е до желание и целенасочена работа. В нападението вече говорим за талант. Ще видим как ще бъдем във входа на сезона.
 
 
- Преди началото на НБЛ какви са целите, които Берое си поставя?
 
 
- Много ми е лесно в момента да кажа, че трябва да надградим над резултатите от миналата година, тъй като изминалият шампионат не бе добър за нас. До този момент, откакто съм в Стара Загора и начело на Берое, винаги сме съумявали да развием постигнато от предходния сезон. За огромно съжаление това не се случи миналата година. Започнахме изключително позитивно със Суперкупата на страната и всички очаквахме да бъдем сериозен противник на Левски Лукойл. За съжаление, така се развиха нещата, че се получиха много неприятни контузии на основни състезатели и отборът рано изпадна. Така че, в момента имаме всички предпоставки да развием значително постигнатото от миналата година. Преди всичко обаче искам да бъдем здрави, да работим добре и на високо ниво, за да имаме предпоставки за силен сезон. Нека да не бързаме с конкретни цели. Добре е да минат няколко срещи, за да видим и разберем къде точно сме ние. Тогава вече можем да бъдем по-категорични. За мен обаче всеки двубой е важен и ще се търси максимално добро класиране.
 
 
- Като че ли няма промяна в основните противници, с които Берое ще трябва да се справи?
 
 
- Така е, наистина. Фактически конкуренцията се запазва в лицето на Левски Лукойл, Балкан, Рилски спортист и Академик Бултекс 99. Това са водещите отбори. Ще видим при кой как ще тръгне сезонът, защото понякога нещата се променят драстично.
 
 
- Г-н Минчев, този сезон Берое се завръща в Балканската лига. На особена почит е турнирът от феновете на баскетбола в Стара Загора. Как гледате вие към формата през настоящия сезон?
 
 
- Международен турнир, повече двубои, повече емоция. Разбираемо е. За никого не е тайна, че играчите и феновете искат да има повече срещи. Особено за баскетболистите това е от особено значение, тъй като влизат в цикъл сряда-събота, вместо след всеки двубой в шампионата да водят едноседмични тренировки. Това е положително. Феновете искат да гледат своите любимци. Балканската лига е един много добър турнир за региона.
 
 
 
- Споменахме феновете, безспорно важно е тяхното участие и ангажираност във всеки един домакински двубой на Берое. Какво бихте им казали в началото на новия сезон?
 
 
- Радващо е, че много фенове ни следват при гостуванията. Дори миналата година, когато губехме, подкрепата към нас не спадна. Приятно бях изненадан, че имаше фенове и при контролите ни на турска земя. Не искам да ги призовавам за нищо, искам просто да им пожелая повече да ги радваме, отколкото през миналата година.

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки