Най-очакваната битка: Хабиб срещу Конър

Мощта и скоростта правят Нурмагомедов един от най-универсалните бойци в историята

Най-очакваната битка: Хабиб срещу Конър

През годините в света на UFC е имало толкова много знаменити битки, че е трудно изобщо да се опитаме да ги изброим без да пропуснем някоя.

 

Само че никоя досега не е била толкова очаквана колкото това, което ще се случи в неделната сутрин – UFC 299 с взривоопасния главен мач между Конър Макгрегър и Хабиб Нурмагомедов.

 
Всъщност мач трудно може да обобщи това, което очакваме на октагона в Лас Вегас. По-точното определение е (може би) заключителната битка в една истинска война между две от величията на бойните спортове.
 
Защото тук не говорим за обичайните закани преди бой, тук говорим за двама бойци, които изпитват истинска омраза един към друг, омраза, довела в предишните месеци до нечувани събития, включително атаката на Макгрегър по автобус с Нурмагомедов в него и арестуването на ирландеца.
 
 
 
1988 година е била благосклонна за UFC, защото именно през нея са се родили и двамата главни герои на предстоящата битка. Звездата на Макгрегър изгря доста по-рано. През 2015-а на UFC 194 той постигна най-бързата победа в историята на UFC след 13 секунди срещу Жозе Алдо. Победата над Еди Алварес пък го превърна в първия в историята шампион в две различни категории. А боксовият му мач срещу Флойд Мейуедър издигна популярността на Конър до нови висини.
 
Само че докато Макгрегър се занимаваше с бокс, UFC си намери своя нов голям герой в лицето на Нурмагомедов. ММА кариерата на родения в Дагестан боец се разви доста по-плавно, но след 25 победи в 25 мача, включително 10 в UFC, логично дойде шампионският шанс в лека категория. Този шанс се появи преди всичко заради нежеланието на Макгрегър да защитава титлите си, което доведе до служебното им овакантяване.
 
Е, победа №26 стана факт срещу Ал Якуинта на 7 април, а с нея и така желаната титла. Веднага се заговори за супер сблъсък между Нурмагомедов и Макгрегър и 4 месеца по-късно това така силно желано събитие бе официално обявено!
 
Приятелите, които станаха врагове
 
А само колко неща се промениха за 4 години… През 2014-а Хабиб позираше с брандирани фланелки на Макгрегър, двамата се снимаха заедно и си пращаха окуражителни съобщения в Twitter. Нещата се промениха някъде по времето, в което Макгрегър реши да се качи в лека категория и това ги направи конкуренти.
 
 
 
 
През ноември 2016 г. Макгрегър стана шампион и в тази дивизия след успех над Еди Алварес. Този двубой първоначално бе даден на руснака, но желанието на Макгрегър провали шанса на “орела” и той логично не го прие много добре.
 
Започнаха закачките и заканите през социалните мрежи и интервюта, но нещата придобиха други размери, когато съотборникът и близък приятел на Макгрегър Артьом Лобов нарече Хабиб “страхливец” в интервю.
 
Дагестанецът реши да си отмъсти като със своя екип посети Лобов в хотел в Бруклин, където се твърди, че е имало и физическа саморазправа между тях.
 
Макгрегър реши да отвърне. 2 дни по-късно той и хора от неговия клуб в Дъблин атакуваха автобус с Хабиб и други бойци от UFC, готвещи се за участието си на UFC 223 часове по-късно.
 
Ирландецът бе като полудял и изобщо не се трогна от това, че контузи някои от другите бойци преди да бъде арестуван. Някъде в този момент обаче бе ясно – тези двамата трябва да разрешат спора си на октагона.
 
 
Какво може да очакваме?
 
След всички скандали преди мача, след заканите, с които двамата се обсипваха, сега е време всичко да се реши в Лас Вегас. А прогнозите са доста разнопосочни. Все пак повечето специалисти определят Хабиб за фаворит. Той е човекът с най-дългата победна серия в ММА със своите 26 победи и нито едно поражение. Освен това е първият руски шампион в UFC, както и първият мюсюлманин с титлата.
 
По-важното обаче е, че мощта и скоростта правят Нурмагомедов един от най-универсалните бойци в историята. Според специалистите другото ключово е, че Хабиб се бие често и е в добра форма докато Макгрегър няма двубой в октагона от почти 2 години.
 
Конър обаче е сред най-агресивните бойци и със сигурност ще опита рано да вземе надмощие и да пречупи съперника. Дори само един удар може да бъде фатален, така че прогнозите действително изглеждат много трудни.
 
Не ни остава нищо освен да се настаним удобно пред екраните и да се насладим на най-очакваната битка в историята на UFC. Тя ще бъде предавана пряко по MAX Sport 2 като началният час е 4.45 часа българско време в неделя сутрин. Преди супер шоуто Хабиб-Макгрегър ще проследим и други много интересни подгряващи срещи.
 
Кобрата: Ще направим боксов спектакъл

Кубрат е в най-добрата си форма, каза треньорът Ули Вегнер

Съперникът на Тервел се закани да го бие

Чакани здрав сблъсък, каза по-малкият брат Пулев

Кубрат Пулев все пак ще се бие за световната титла!

Вижте кога

Олимпийска медалистка от Иран ще се бие за България в Париж

Вижте коя е тя

Багата се завръща в ММА, влиза в битка за 1 млн. долара

В Сан Антонио ще се бие и Дакота Дичева

Тервел уверен: В добра форма съм

Всеки един от нас пише някаква история, призна боксьорът

Кобрата: Правя и невъзможното мачът с Чар да е у нас

Искахме да представим и България по най-хубавия начин, обяви боксьорът

Хавиер Ибанес ще боксира за титлата в Нощта на шампионите на ИБА

Българският национал ще се изправи срещу местната звезда Хосе Килес в „Мадрид Арена“

Пълен комплект медали от ЕК за Надие Жаафар

След сребро на турнира по джудо за кадетки в Словакия

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки