Атомното трио на Ливърпул стряска шампионa на Англия

Митичният "Анфийлд" очаква зрелищна битка за върха на Висшата лига

Атомното трио на Ливърпул стряска шампионa на Англия
Всички футболни мениджъри имат моменти на съмнение без значение колко успешни са те.

За Пеп Гуардиола последният такъв бе през месец март.

В средата на подготовката за срещата с Евертън на "Гудисън Парк" наставникът на Сити изведнъж се оказа погълнат от заплахата, която дебне от другата страна на Стенли Парк.

"Те ме плашат, те са опасни", казва Гуардиола на двама от треньорите си.

Думите, които бяха запечатани от всички камери и присъстващи журналисти, бяха насочени към атакуващото трио на мърсисайдци - Роберто Фирмино, Мохамед Салах и Садио Мане.

"Това е Ливърпул, те тримата. Нищо повече", допълва тогава каталунецът.

Страховете на Пеп Гуардиола бяха добре обосновани. На "Анфийлд" в първия 1/4-финал от Шампионската лига отборът му бе заслепен от блясъка на Ливърпул (0:3). Салах вкара първия гол, а Мане третия. Целият сблъсък тогава приключи само за 31 минути.

Точно 6 месеца по-късно „гражданите“ отново са на величествения стадион в Мърсисайд. Заплахата е идентична, а предизвикателството се увеличава за Сити с всеки изминал сезон.

Небесносините не са печелили в Ливърпул от над 15 години, след като през месец май на 2003-а Анелка вкара два пъти за 2:1.

За Гуардиола проблемът как да преодолее взривния отбор на Клоп далеч от дома си остава най-костеливият орех, който да разбие.

А в същото време играчи като Компани и Агуеро (б.р. - никога не е вкарвал на този стадион) сякаш попадат в камера за изтезания.

След споменатата среща Гуардиола се оплака, че неговите момчета са "улеснили" Ливърпул, особено Салах. На традиционната пресконференция преди днешния сблъсък Пеп бе попитан дали отборът се е научил как да се справи с атакуващото трио на съперника.

„Тези момчета са изключително опасни, но аз винаги искам едно – да атакуваме по-добре от опонента. Никога не съм разбирал идеята в големите срещи просто да се защитавам. Да, трябва да се отбраняваме, но това не е нашият подход. Така ще бъдем скучни, а целта е да бъдем себе си, дори и на "Анфийлд". Салах, Фирмино и Мане постоянно ще искат топката и ще атакуват. За да сведем до минимум това, просто трябва да нападаме възможно най-много. Ако загубим, ще поздравим Клоп и неговите момчета и ще трябва да опитаме отново", каза Гуардиола.

Зарядът за предстоящия двубой е голям. Двата тима са с равен брой точки на върха, но „небесносините“ водят заради по-добрата си голова разлика. Ливърпул завърши на цели 25 точки от шампиона през миналия сезон, но определено ще бъде по-близо този път, защото мърсисайдци сякаш са най-голямата заплаха за хегемонията, която се опитва да наложи Сити във Висшата лига.

Някои хора на "Етихад" смятат, че Ливърпул се ползва с прекалено голямо уважение от отделни медии, докато в някои квартали на Мърсисайд внезапната поява на Сити на голямата сцена, най-вече заради многото похарчени пари, се смята за вулгарна.

Атаката над клубния автобус над Сити преди мача на "Анфийлд" не е забравена. Липсата на последстващи арести разгневи гражданите. Обещанието на Пеп Гуардиола да се хвърли в пряка битка на терена с Ливърпул беше същото преди европейския мач на "Анфийлд" през миналия сезон. Като се има предвид как завърши той, интересно е да видим дали това няма да се промени сега.

Критиците на каталунеца казват, че той не сменя подхода, защото просто не знае как. Поддръжниците му пък приветстват, че остава верен на атакуващия стил. Това, което е ясно обаче, е, че Гуардиола се страхува от триото в нападение на Ливърпул. Показа ни го и документалният филм на Сити, който излезе наскоро...

Дербито Ливърпул - Манчестър Сити стартира в 18:30 часа и е пряко в ефира на Диема спорт 2, а посетителите на Novsport.com могат да го гледат на живо тук и тук.

Още линкове тук
Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Барса иска звезда на Арсенал

Вижте подробности

Нови проблеми за Тонали и Нюкасъл

Разкриха още залози на халфа

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

Интер си хареса звездата на Дженоа

Алберт Гудмундсон се представя отлично този сезон

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки