Еврофедерации искат връщането на Франко Фалкинели и гаранции от АИБА

Босове от Стария континент призоваха световната централа да започне съвместна работа с МОК по изчистване на различията

Еврофедерации искат връщането на Франко Фалкинели и гаранции от АИБА
25 члена на европейски федерации по бокс, сред който и България, призоваха Международната асоциация по бокс (АИБА) да постигне споразумение с Международния олимпийски комитет (МОК), както и да отмени спирането на правата на изпълнителния вицепрезидент Франко Фалкинели.
 
Представителита на централите от Стария континент се събраха преди няколко дни в Рим, за да обсъдят огромната опасност от изваждането на бокса от олимпийската програма. Това почти сигурно ще се случи ако за президент бъде избран Гафур Рахимов. Според МОК това е неприемливо, тъй като узбекът е включен в черния списък на правителството на САЩ за връзки с престъпни организации. Конгресът на АИБА, на който ще бъде избран новия ръководител на бойния спорт ще е на 2 и 3 ноември в Москва.
 
На срещата в Рим представителите на европейските федерации поискаха от световната централа незабавно да върне правата на Франко Фалкинели. Страните призоваха АИБА и незабавно да разсее всички опасения на МОК по въпросите с управлението на централата и всичко останало и да гарантират, че боксът ще остане част от олимпийската програма за Токио 2020 и след това. 
 
Част от проблемите, които МОК изтъкна бяха и начинът, по който е установен изборният списък, както и разпространението на "дезинформация" от членовете на Изпълкома, които са заявили, че олимпийското място на бокса не е застрашено.
 
"Федерациите започнаха да обсъждат истинската заплаха от свалянето на бокса от Олимпийската програма и поискаха АИБА незабавно да се заеме с тази ситуация и да работи с МОК, за да постигне споразумение, което да води бокс в рамките на Олимпийското семейство и в бъдеще", се казва в изявление след срещата в Рим.
 
Фалкинели беше отстранен от всички свои роли в бокса, след като призова членовете на Изпълнителния комитет на АИБА да подкрепят кандидатурата на Серик Конакбаев за президент пред тази на Гафур Рахимов.
 
Конакбаев обаче не успя да подаде документите си за президент на време, след като ги внесе на 24 септември, ден след крайния срок. Той обаче твърди, че номинацията му трябва да е валидна според швейцарското законодателство, тъй като 23 септември е неделя и следователно не е работен ден.
 
Оттогава президентът на Азиатската боксова конфедерация започна обжалване в Арбитражния съд в Лозана (CAS), който трябва да се произнесе преди изборите, насрочени за 3 ноември в Москва. От АИБА пък са решили да приемат решението и ако трябва да добавят кандидата в списъка си.

 

Рами Киуан осигури 11-и медал за България от ЕП по бокс

Националът ни се справи с поляк и се класира за полуфиналите в Белград

Отлично: България с 10 медала от Европейското по бокс

Ясен Радев и Радослав Росенов увеличиха броя на отличията в Белград

Още 2 медала за България от ЕП по бокс

Ергюнал Себахтин и Хавиер Ибанес с категорични победи в Белград

Пети медал за България от Европейското по бокс

Аслъхан Мехмедова осигури перфектния завършек на деня

Светлана Каменова и Венелина Поптолева с медали от Европейското по бокс

Станимира Петрова не се качи на ринга

Нови 2 медала за България от Европейското по бокс в Белград

Осигуриха ги Севда Асенова и Златислава Чуканова

Още един четвъртфинал за България на Европейското по бокс

Хавиер Ибаниес без проблеми срещу грък в Белград

Бойните звезди на SENSHI 21 преминаха успешно официалния кантар преди галавечерта

Варна ще бъде свидетел на 14 титанични двубои със сътезатели от 17 държави

Европейското по бокс в Белград започна с български победи

Един успех дели Рами Киуан от медал, Радослав Росенов с летящ старт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки