Йордан Атанасов стана лидер на рали България след "Дюлино"

Емил Денев и Богомил Ненов (Renault Clio) отпаднаха още на километър след старта

Йордан Атанасов стана лидер на рали България след "Дюлино"

Двата специални етапа в събота сутрин се оказаха брутално препятствие за екипажите в 49-ото издание на рали България.

 

Шампионите за 2015 г. Георги Василев и Стефан Добрев получиха повреда в предния диференциал още на "Аладжа манастир" и отпаднаха за деня, докато двигателят на фаворитите в група Е Калин Бенчев и Александър Спиров (Subaru Impreza) блокира на следващата "Дюлино" и сложи точка на участието им в надпреварата.

 

Най-дългата отсечка в тазгодишното издание на рали България прекърши амбициите и на Тихомир Стратиев и Добрин Борисов (Peugeot 208 R2). Шампионът завърши "Дюлино" с две минути изоставане, което го вади от битката за победата и улеснява неимоверно задачата на Мирослав Ангелов и Еди Сивов (Skoda Fabia R5). Лидерите в националния шампионат са трети след двете съботни отсечки и няма да рискуват финала заради проблемите на Стратиев и Борисов.

Йордан Атанасов и Георги Янакиев (Mitsubishi Lancer Evo IX) бяха над всички в събота сутрин и спечелиха убедително както "Аладжа манастир", така и "Дюлино". Единствените им сериозни конкуренти бяха Димитър Илиев и Крум Дончев (Mitsubshi Lancer Evo IX), но липсата на опит с новия формат на рали България, както и дългото отсъствие от отсечките, ги остави на 22.7 секунди зад лидерите Атанасов и Янакиев. Дончев започна деня и кара отварящата отсечка, докато Илиев бе зад волана на "Дюлино".

Костадин Щерев и Николай Арабаджиев (Subaru Impreza) са четвърти в генералното класиране, но може да не рестартират след прегрупирането в "Козичино" заради удар в предходната отсечка. Това отваря отлична възможност на лидерите при автомобилите с един двигателен мост Христо Атанасов и Марин Иванов (Citroen C2 R2), въпреки че изостават на 49.4 спрямо Щерев и Арабаджиев.

Шестите Станислав Владимиров и Чавдар Атанасов (Opel Astra) също имаха проблеми в началото на деня. Екипажът на "Иномоушън Рейсинг" остана без спирачки още на "Аладжа манастир", удари един от шиканите, но се справи с пораженията след финала на етапа и продължи.

 

Стратиев се движи седми само на 7.8 секунди зад Владимиров, но въпреки грешката на "Дюлино" е категоричен, че ще се бори за победата при автомобилите с един двигателен мост независимо от това, че голямата цел вече е непостижима.

 

"На 5-6 километра след старта на отсечката в един от бързите участъци има много неравности", коментира варненецът. "Минахме добре гърбиците в началото, но при втората група скоростта ни беше прекалено голяма. Бяхме приблизително със 150 км/ч и се приземихме тежко, като задната ос пое огромно натоварване. След няколко камшика видях, че няма как да спрем и успях да опъна ръчната и да завъртя автомобила, въпреки че трасето там беше широко точно колкото за него. Останахме без задна броня, но сякаш няма други поражения и смятам, че ще мога да избия изоставането си при автомобилите с един двигателен мост".

 

Емил Денев и Богомил Ненов (Renault Clio) отпаднаха още на километър след старта на първата отсечка днес заради проблем с двигателя. Аналогична повреда извади Тодор Атанасов и Владимир Владимиров (ВАЗ 2108) от надпреварата, но на "Дюлино".

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки