Александър Нанков: Правим дублиращ отбор на Етър

Тимът ще играе в Трета лига

Александър Нанков: Правим дублиращ отбор на Етър

Членът на Управителния съвет на Етър Александър Нанков разкри, че "виолетовите" много скоро ще имат дубъл, който ще се състезава в Северозападната Трета лига още през този сезон.


- Г-н Нанков, как преценявате представянето на Етър в есенния дял на първенството?
 
– Етър успя да постигне нещо много важно – освен силния старт, успя да запази и качеството си на игра и от там резултатите. Постепенно намерихме правилния път, който ще следваме и занапред. Важно е да постигнем устойчивост и да радваме публиката. Само ще припомня, че преди 5 г., когато поех отбора от „В“ група, след срамния период с турските собственици и фалита, даже не сме си представяли, че можем да стигнем толкова далече. Апетитът обаче идва с яденето и вече мога да кажа, че Етър вече е отбор, с който се съобразява всеки и е важен фактор в Първа лига, така както е било в най-славните му периоди. Благодарен съм за успехите ни до тук и на главния мениджър Красимир Балъков на треньорския щаб в лицето на Станислав Генчев, Калоян Чакъров, Илиян Киряков и Тодор Колев.

- Как виждате развитието на клуба занапред?
 
– За мен е важно не само развитието на първия отбор, но и на клуба като цяло, а една от първите ни цели е възраждането на школата. Вече постигнахме една от задачите си – да имаме участник от някоя от възрастовите ни групи в елитните първенства. В нея играят нашите момчета до 15 и до 17-годишна възраст. Ясно е, че при нас нещата не са идеални и тепърва имаме много работа за подобряване на школата. Нещата се случват постепенно – знаете, че в момента е обявена обществена поръчка за нов голям стадион с изкуствено покритие в Спортното училище. Паралелно се изграждат и още два терена там. Но все още сме длъжници по отношение на екипировката и оборудването на школата. Искам да подчертая дебело, че първият отбор и школата вървят успоредно  и са в симбиоза. Основната ни цели задача за следващите месеци е правилното интегриране на юношите ни към мъжкия футбол, първия отбор на „Етър“ и като тръмплин за нанационалните  гарнитури.
 
Моята идея е да структурираме втори отбор на Етър, който ще се състезава в първенството на Северозападната трета лига от сезон 2018/2019 година. В него ще се включат предимно юноши на клуба, подкрепени от няколко по-опитни играчи – също юноши на Етър. Целта е този отбор да замести участието в първенството на старшата възраст, което за мен е излишно. Така ще осигурим и добро развитие на нашите юноши, особено на тези, които се включват в националните шампионати за 15 и 17-годишни. Те ще могат да получават изява в мъжкия футбол и да се развиват поетапно. Нормално е дубълът ни да захранва с качествени кадри първия отбор. Вместо да даваме юношите си на други тимове, е по-добре да ги доразвиваме с правилен тренировъчен процес при нас. Двата тима ще играят често спаринги и младите момчета ще имат възможност да се доказват и пред нашата публика и пред спортно-техническото ръководство на първия отбор.

- Това ли е начинът да видим повече юноши и местни играчи в първия отбор?
 
– Това е една моя мечта и ще дам всичко от себе си, за да я реализирам. Чувствам, че взискателната етърска публика иска да наблюдава местни момчета и да им се радва, така както преди години е подкрепяла Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Гошо Георгиев. Имаме добри, качествени и всепризнати специалисти в школата, които спокойно могат да водят дублиращия ни отбор. Очаквам да получа обществена подкрепа за това начинание.
 
Смятам, че това е логичният път за развитието на нашата славна школа и шанс на нейните възпитаници да покажат качества. Вярваме, че вторият отбор на „Етър“ ще е и основният източник на млади кадри за представителния тим. Това ще затвърди имиджа на „Етър“ като клуб, който развива таланти и дава шанс на добри футболисти, които тепърва ще славят името на отбора, града и България.
Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки