Мариани: В София няма скука, трудно е само в банката

Феновете ме спират на всеки ъгъл, хвали се халфът на Левски

Мариани: В София няма скука, трудно е само в банката
Преди няколко дни Давиде Мариани за кратко се прибра у дома, но за събота трябва да е максимално концентриран за гостуването на Лудогорец. Така започна интервюто на „Аргауер Цайтунг” с играча на Левски. От медията се срещнаха с някои от швейцарските футболисти, които си изкарват парите в екзотични страни.
 
Преди четири месеца 27-годишният Мариани подписа с Левски за три години, а моментите, в които е трябвало да се обажда по телефона на приятелите и роднините си, за да им обяснява, че е добре, едва ли са били толкова много. „Всъщност нямаше от какво да се оплаквам", признава той. „Чувствам се много добре тук", допълва Мариани. България? София? Левски? Ако швейцарски футболист мечтае за трансфер в чужбина, то едва ли става въпрос за тази страна, град и клуб. Това важи и за Давиде Мариани.
 
„Истината е, че не съм мислил, че ще се преместя в България. Никога преди това не съм бил в тази страна", призна синът на италианец и мексиканка. „Поканиха ме за три дни от Левски. Разгледах София, видях, че това е хубав град, а Левски е уреден клуб и сметнах, че това е добър шанс за кариерата ми. Трамплин за нещо по-голямо", продължава той.
 
Мариани не крие, че е бил привлечен и от финансовата страна. Мениджърът му Дино Ламбери също го потвърждава: „Левски му предложи това, което той спечели през последните две години в Швейцария. Не всеки клуб у нас може да му даде такива пари". Помощник-треньорът на Аарау Петър Александров, който добре познава нещата в Българи, не се съмнява в това твърдение. „Не знам откъде вземат парите, но ги имат. В Разград също имат пари като сено", казва той.
 
Александров също е играл за Левски, който му е любим отбор от детството. След силно първенство за Аарау, той се завърна в България, за да се бори за място в националния отбор и световното първенство. С 10 гола и дубъл той успя да постигне целта си. „Тогава играехме на националния стадион, а на дербито идваха по 60 000 души", разказва той.
 
Сега толкова хора не ходят по мачовете. Левски се радва на средна посещаемост от по 6000 души на домакинските си мачове. Популярността на 26-кратният шампион (б.р. ЦСКА е по успешен с 31 титли) обаче не е спаднала. „Навсякъде, където играем трибуните са сини - нашите цветове! Хората се приближават на всеки ъгъл до мен и ме питат с какво могат да ми помогнат. Чувството е невероятно. Това ти дава повече мотивация, но и усещането за голяма отговорност", коментира Мариани.
 
 
„Беше трогателно да видя сълзите от радост в очите на феновете, след като спечелихме дербито с ЦСКА", казва Давиде. Левски е имал много хубави дни, но и успехи в Европа. Това, че Мариани няма проблеми с привърженици и се радва на тяхното приятелско отношение, е свързано с победите. „Седем или осем отбора от всичките 14 са на ниво за нашата Суперлига", казва той.
 
Забравени са и доста неща около нещастното отпадане от Лига Европа срещу Вадуц, който струва освобождаването на известен треньор като Делио Роси. „Той ме научи на много неща, благодаря му", заяви Мариани. „Вдигнах нивото си при играта в защита", признава той.
Той се справя добре и с новия треньор Славиша Стоянович. „Той ни даде пълна свобода!", радва се Мариани, а резултатите се виждат от спечелините точки. „Играем атакуващо и винаги за победа. Ако изравним в в 91-ата минута не се радваме. Просто сме изпуснали трите точки", категоричен е Мариани.
 
Левски е мултикултурен тим, в който има играчи от България, Бразилия, Франция, Кабо Верде, Тунис, Румъния, Естония, Сенегал, Португалия, Чехия, Словакия, Исландия, Сърбия и Швейцария. „Комуникацията не е проблем", отсича Мариани. Той успя да се запознае със съотборниците си по време на подготовката, която включваше лагер от 3 седмици. „Само в нормалният живот имам проблем. Когато отивам в банката например, защото там всичко е написано на кирилица. Ще трябва да измисля нещо по този въпрос", коментира футболистът.
 
Живее в нов апартамент и в хубав квартал. „Все едно съм район 3 или 4 в Цюрих. София е един вълнуващ град", разказва той. „Никога не се отегчавам. Винаги има какво да правя. Животът в Лугано бе много по монотонен", допълва той.
 
Сега не мисли за отбора си на „Плейстейшън”, а изцяло е отдаден на кариерата си. „Сега разбрах къде се крие заека. За пръв път в кариерата ми играя за отбор, който се бори за титлата. Мисля, че Левски и аз сме поели в добра посока", завършва Мариани.
 
„Аргауер Цайтунг”

 

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки