СПОРТНА БЪЛГАРИЯ ЛИКУВА!!! Тайбе Юсеин е световна шампионка!!! (СНИМКИ)

Нашето момиче стигна до титлата след 6:2 над японката Юкако Кавай, Биляна Дудова със сребро след драматична загуба

СПОРТНА БЪЛГАРИЯ ЛИКУВА!!! Тайбе Юсеин е световна шампионка!!! (СНИМКИ)

Тайбе Юсеин стана световна шампионка по борба в категория до 62 килограма на шампионата в Будапеща.

Нашето момиче стигна до титлата след победа над японката Юкако Кавай с 6:2. 

Успехът е още по-ценен, тъй като идва над представител на тоталния хегемон в женската борба.

Японките са доминатор в спорта от дълги години насам.

Така 27-годишната Юсеин прибавя нов връх в кариерата си двете сребра от световни първенства през 2012 и 2013 година и европейска титла от тази година.

Това е първа титла за родната борба в последните пет години. Последно на световния връх стъпи Иво Ангелов през 2013 година, като тогава шампионатът също бе в унгарската столица. 
 
Биляна Дудова пък спечели сребърен медал в категория до 57 килограма на шампионата по борба в Будапеща.

 
Нашето момиче не загуби от китайката Ниннин Ронг, след като двете рагистрираха по три точки във финала, но заради предупреждение от страна на съдиите към Биби съперничката бе обявена за победител.

По-рано през деня натурализираният арменец Айк Мнацканян стигна до полуфиналите, след като спечели първите си три схватки на турнира в класически стил. 

В категория до 72 кг той направи дебюта си с националното трико на България по най-добрия начин, след като преодоля последователно мароканеца Азиз Буалем с 9:0, Александър Максимович (Сърбия) с 5:3 и Хуцзюн Чжан (Китай) с 8:3.

На полуфиналите обаче Мнацканян бе спрян от световния и европейски шампион Балинт Корпаши и ще се бори за бронзов медал във втория ден на турнира в класически стил от световното първенство.

Междувременно Николай Вичев (63) пък запази шансове за репешажите, а Недялко Петров (55) и Даниел Александров (82) приключиха рано участието си.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки