Секулич: С ЦСКА се договорихме за 2 години, искам титла и пробив в евротурнирите

Факт е, че сме допуснали само 4 гола за 12 мача, а сме вкарали 24 и единственото лошо е, че не сме първи, допълни футболистът

Секулич: С ЦСКА се договорихме за 2 години, искам титла и пробив в евротурнирите
Универсалният бранител Борис Секулич бе едно от първите летни попълнения на ЦСКА, като подписа още на 20 юни. Така той изкара цялата подготовка с отбора, а от началото на сезона е твърд титуляр. В началото сърбинът със словашки паспорт бе използван като десен бек, но в последния кръг замести Лясков отляво в защита. Очаква се и днес срещу Берое Секулич отново да действа в тази зона. Бранителят даде интервю за "Тема спорт", в което говори за адаптацията си към ЦСКА и начина, по който в Словакия са гледали на Нестор Ел Маестро. Той разкри и за какъв срок е договорът му с армейците. От ЦСКА не обявиха тази подробност, когато съобщиха за подписа със Секулич.
 
- Борис, защо избра ЦСКА през лятото?
 
- Договорът ми със Слован изтече в края на юни. Имах няколко възможности, но за мен ЦСКА беше най-добрият избор между тях. Бях провел предварителни разговори с ръководството на клуба, а и условията ми харесаха. Освен това аз съм сърбин, познавам историята на ЦСКА, наясно съм, че това е велик клуб. Моето желание беше да премина в отбор, който ще се бори за титлата и ще има някакви амбиции в евротурнирите. Освен това България е и близка по манталитет със Сърбия. И поради всички тези причини избрах ЦСКА.
 
- Как се чувстваш в отбора?
 
- Мога да кажа, че в първия месец играчите ме приеха много добре и бързо свикнах. Разбирам се отлично с тях, особено с българите. Вие сте много близки до нас, сърбите, като характер. Много по-топли сте, отколкото словаците. Това допълнително ме предразположи, българите ме приеха доста бързо и свикнах без проблеми. Надявам се, че това добро разбирателство в съблекалнята ще даде резултати в края на сезона.
 
- А игрово как се адаптираш към ЦСКА?
 
- Трябва ми известно време да се адаптирам, но до голяма степен мисля, че вече успявам да го направя. Тактиката ни е такава, че искаме да играем доста директно, не искаме да задържаме дълго топката. Като цяло мисля, че се представяме добре. Факт е, че сме допуснали само 4 гола, което е силен показател за 12 мача и говори положително за защитата. От друга страна, имаме u най-много голове в първенството - 24, така че и в атака си вършим работата. Не е добре само това, че не сме първи. Единственото по-хубаво нещо от статистиката щеше да е да сме начело на класирането.
 
- Допада ли ти директният стил на игра?
 
- Бях три години в Слован и там не играехме по този начин. Задържахме повече топката. Но мисля, че всеки трябва да свикне към стила на своя отбор и не смятам, че е проблем тази разлика.
 
- Не е проблем и да играеш ляв бек, какъвто те видяхме срещу Етър...
 
- Да, аз съм играл на три позиции в Словакия - и в центъра, и вдясно, и вляво. В Кошице бях три години ляв бек така че това не е нещо ново за мен.
 
- Какво беше мнението на спортната общественост в Словакия за настоящия ти треньор Нестор Ел Маестро, който изведе Спартак Търнава до титлата?
 
- Когато отиде в словашкото първенство, никой не поставяше Спартак Търнава в сметките за титлата. Впоследствие обаче, след 10-ия кръг, от борът излезе първи и остана начело до самия край на първенството. Нестор е добър треньор, който неочаквано превърна Спартак в шампион. Никой не си го и помисляше, така че впечатленията за Нестор бяха позитивни.
 
- А ти какво мислиш за работата с него?
 
- Досега не съм работил с треньор като Нестор. Нито един.
 
 
- Как ви повлияха критиките след вечното дерби?
 
- Аз поне ги приех нормално. Факт е, че играхме лошо срещу Левски. Не бяхме на очакваното ниво. Да, Левски също не се представи кой знае колко по-добре. Вярно е и че голът им беше късметлийски. Но все пак ние бяхме доста зле. На нас, футболистите, ни тежеше най-много. Трябваше да реагираме и се радвам, че спечелихме две победи след дербито. Необходимо е да продължим серията.
 
- Смяташ ли, че ще завършите преди Левски в класирането?
 
- Не искам да правя предварителни прогнози. Нека да видим и как ще се развие първенството до края на тази година. Искаме само да печелим до края на декември. Сега имаме две доста тежки гостувания с Берое и Локо Пловдив. Но ако питате лично мен - много силно ми се иска да завършим преди Левски. 
 
- Какви са впечатленията ти от Левски и Лудогорец?
 
- Имаме еднакъв актив с Левски и сме на точка от Лудогорец. Доста оспорвано първенство е. И трите отбора според мен ще се борим до края за титлата. Има и други съвсем прилични състави, какъвто е именно Берое. Загубихме и в двата преки мача на върха, което е лош показател, но се надявам да се подобрим занапред.
 
- Имаше ли други оферти през лятото?
 
- Да, но не желаех да чакам много. Исках да подсиля някой отбор и да стартирам от самото начало подготовка с него. Бях готов да изчакам още седмица, за да видя дали от Слован няма да има някакво раздвижване. Но след като стана ясно, че няма да остана, още на следващия ден тръгнах към ЦСКА.
 
 
- А договорът ти с ЦСКА за какъв период е?
 
- Две години.
 
- Как започна да се занимаваш с футбол?
 
- За първи път попаднах в професионален клуб, когато бях на 14 - в родния ми Земун. Останах 5 години там и доста млад заминах за Словакия - на 19, в Теплице. В началото никак не ми беше лесно, защото бях в друга държава, но се адаптирах бързо и успях да играя редовно. В Сърбия беше тежка ситуацията и се радвам, че отидох в Словакия. 
 
- Повлияла ли е войната в Югославия по някакъв начин на теб и семейството ти? 
 
- Да. Военното летище беше точно до нашия дом и на практика имах пряк контакт. Тогава бях дете и не беше никак приятно.
 
- Какво искаш да постигнеш с ЦСКА?
 
- Иска ми се да постигнем нещо значимо в Европа. За жалост тази година успяхме да се класираме само за третия кръг, Копенхаген беше доста тежък съперник. Естествено, искам да спечелим титлата и ако можем да влезем в групите на евротурнирите.
 
- През пролетта играеш в два мача за националния отбор на Словакия, но в последните няколко срещи си само в разширения списък. Ще успееш ли да се завърнеш в селекцията?
 
- Сега има нов селекционер (б.а. - Павел Хапал), докато предишният бе човекът, който ме повика за първи път (б.а. - Ян Козак). Реалист съм и знам, че ще бъде трудно да се преборя, защото в състава има много опитни футболисти като Шкъртел и Хамшик. Там, където мога да играя, конкуренцията е страхотна. Има хора от Херта (Пекарик), Интер (Шкриняр), Марсилия (Хубочан)... Сами разбирате, че е доста тежко да намеря място в състава. Но кой знае - ако имам успехи в ЦСКА, сигурно ще получа шанс да се завърна.
 
- Цървена звезда или Партизан?
 
- Звезда.
 
- Любим футболист?
 
- Неманя Видич. Той беше емблема за Сърбия.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки