Кой, ако не Роналдо да измъкне Юве!

"Бианконерите" с мъчна победа с 2:1 над Емполи, и двата гола бележи CR7

Кой, ако не Роналдо да измъкне Юве!

Отборът на Ювентус се завърна към победите в Серия А, като положи немалко усилия, за да се наложи с 2:1 над Емполи навън в 10-ия кръг. Кристиано Роналдо вкара и двата гола за успеха и започна да настига водещия голмайстор на калчото Кжищоф Пионтек, който има 9 попадения (португалецът вече му отстъпва само 2).

Мачът на „Карло Кастелани” се оказа крайно интригуващ и оспорван, като реферът Джанпаоло Калаврезе определено влезе под светлината на прожекторите с, меко казано, странната дузпа, която отсъди за Ювентус. Именно от нея започна и пълния обрат за шампиона на Италия, който през първата част тотално отстъпваше спрямо надъхания си съперник.

„Сините” определено се постараха да вгорчат максимално живота на „старата госпожа”, но не с нечисти прийоми, а с много строен и атакуващ футбол. Те получиха и интересен бонус в минутите преди началото на срещата, когато избраният за титуляр Джорджо Киелини получи контузия и така Даниеле Ругани зае мястото му в стартовия състав.

Още в първите минути Юве имаше блестящ шанс, когато Алекс Сандро проби отляво и пусна остро центриране в пеналта. Федерико Бернардески беше готов да засече топката, но малко преди него Кристиано се хвърли да засича и така нито един от тях не успя да отправи изстрел.

Постепенно Емполи набра скорост и в 28-ата минута голът беше факт. Африйе Акуа напредна мощно напред с топка в крака, а тя беше избита право към Франческо Капуто. Италианецът я укроти пред наказателното поле и с левия крак нанесе безупречен фалцов изстрел към далечния ъгъл – 1:0.

В края на полувремето домакините очакваха да получат дузпа, когато топката срещна ръцете на Леонардо Бонучи в пеналта. Реферът прегледа ситуацията при шута на Миха Зайц с ВАР и реши да не отсъжда нищо, което естествено не срещна одобрение по трибуните.

Емоциите там скоро обаче щяха да преминат в съвсем нескрита ярост.  Юве излезе със съвсем различна настройка за втората част и още в 49-ата минута след продължило доста дълго време разбъркване пред вратата на домакините Миралем Пянич нацели страничнта греда.

В 53-ата минута се разигра и спорната ситуация, при която при опит за дрибъл в собственото си наказателно поле Исмаил Бенасер си поведе дълго топката и позволи на Пауло Дибала да го атакува. Двамата се сблъскаха тяло в тяло, главно заради залитането на Бенасер, а реферът неочаквано посочи бялата точка. Футболистите на Емполи дълго време искаха обяснение от Калаврезе, който категорично отказа да прегледа ситуацията чрез ВАР.

В крайна сметка Роналдо се зае с изпълнението и доказа голямата си класа, пращайки вратаря Иван Проведел в грешната посока – 1:1.

Оттам нататък Юве натисна и в 70-ата минута Роналдо реши мача с невероятен изстрел. Португалецът получи топката от Блейз Матюиди напредна леко по диагонал спрямо вратата и стреля от около 22-23 метра. Кълбото описа невероятна траектория над вратаря Проведел и влетя със страшна сила в горния десен ъгъл – 2:1. По този начин Роналдо се оказа замесен в 10 от последните 14 гола за своя тим.

Емполи успя да се вдигне на нещо като финален щурм, но той доведе единствено до няколко опасни рикошета и разбърквания пред вратата на Войчех Шчесни.

Юве събра 28 точки на първото място в класирането и води със 7 пред втория Наполи, който утре има горещ сблъсък срещу Рома. Емполи от своя страна е 18-и с едва 6 точки от началото на сезона.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки