ММС поиска от МОСВ да задейства процедура за промяна на плана за управление на Витоша

Това е с оглед предстоящата кандидатура за Зимна младежка олимпиада

ММС поиска от МОСВ да задейства процедура за промяна на плана за управление на Витоша

Министерството на младежта и спорта са внесли в Министерство на околната среда и водите официално искане за промяна на плана за управление на природен парк Витоша, за да могат да бъдат модернизирани лифтовете.

 

Причината да бъде поискана промяната е, че влекът Заека е собственост на Министерството на спорта. Той е разрушен от силните ветрове, а министерството от години се опитва да го подмени, но поради рестрикциите в плана за управление, не може.

 

“С оглед на предстоящата кандидатура на Република България за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Ви сезирам за предприемане на действия за промени в Плана за управление на ПП „Витоша”, пише в писмото на министър Красен Кралев от 12 октомври 2018 г.

 

В началото на годината към Министерството на спорта е създадена междуведомствена работна група, която има за цел да установи възможностите за модернизиране на лифтовете на Витоша. В нея са участвали експерти от четири институции – Министерството на младежта и спорта, Министерството на туризма, Изпълнителната агенция по горите и Столична община. След няколко месеца работа, в началото на юни, групата излиза със становището, че „трябва да се предложи предприемане на действия от компетентните органи да се инициира промяна, по реда и условията на чл. 60-63 от Закона за защитените територии, на действащия ПУ за ПП Витоша, насочена към премахване на пречките за реконструкция, модернизация и развитие на инфраструктурата, свързана с практикуването на ски спорт. Режимите, въведени с действащия ПУ на ПП Витоша не съответстват с духа на ЗЗТ, относно предназначението на категорията природен парк, взаимно си противоречат и необосновано препятстват възможността за иницииране на инвестиционно предложение за изграждане на нова и реконструкция и модернизация на съществуващата инфраструктура – писти и въжени линии за практикуване на зимен туризъм“.

 

Проблемът с действащия план за управление на парк Витоша, е че разрешава подмяна на лифтове, единствено, ако новите съоръжения имат точно същите параметри като старите. Стълбовете на лифтовете на Витоша, обаче са бетонирани в земята, а според Закона за устройство на териториите, за да се смени бетонираният стълб, трябва разрешение за строеж. В същото време планът за управление на Витоша забранява строителство.

 

Преди по-малко от месец, кмета на София Йордан Фандъкова също назначи проверка на лифтовете. Експертите на Столична община достигнаха до същото заключение - че без промяна в плана за управление, няма как да бъдат модернизирани спортните съоръжения.

 

Това бе потвърдено и при посещението на Вицепремиера Валери Симеонов, Министъра на околната среда и водите Нено Димов, Председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на институциите на Драгалевския лифт.

 

 „В момента действащия план за управление не позволява каквато и да е промяна. Давам си сметка и ще кажа, че, като столичанин заслужаваме нещо по-добро, отговарящо на 21 век“ сподели при посещението министър Димов.

 

След официалното искане за промяна от Министерство на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите трябва да се свика Висш експертен екологичен  съвет, който да обсъди предложените промени. Окончателните изменения в плана за управление трябва да бъдат утвърдени и с Решение на Министерски съвет.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки