Самуилов: Новият стадион на Ботев ще е готов до март 2020 година

Инвестицията ще е 20-25 милиона лева, стадионът ще стане емблемата на Пловдив

Самуилов: Новият стадион на Ботев ще е готов до март 2020 година

Новият мажоритарен собственик на Ботев Пловдив Георги Самуилов даде вчера първата си пресконференция. Тя започна точно в 18:00 часа на базата в Коматево, като присъстваха още изпълнителният директор Иван Йотков, арх. Георги Савов (б.р. - главен архитект на "Колежа") и новият спортен директор Адалберт Зафиров. Брифингът бе разделен на две теми - идеята на Самуилов за бъдещето на клуба и довършването на строежа на "Колежа".

Г-н Самуилов, каква ще е визията на Ботев Пд под ваше ръководство?

- Най-важното нещо за мен е бюджетът и той е уточнен. С него нямаме проблеми. Подсигурили сме средства. Имаме и възможности в тази посока. Моята визия за отбора е изцяло да работим с този екип и с български футболисти, да дадем приоритет на младите, които са добре подготвени. Подсилваме екипа с нов спортно-технически директор. Искам, а и това е моята цел, отборът да се разбива добре. Ще направим всичко възможно Ботев да бъде в челната тройка или четворка. Ще положа всички усилия през март 2020 година да имаме нов стадион. През определено време ще внасяме повече яснота и информация за това. Аз не съм по изявите, а съм повече по действията.

Какви конкретики може да разкриете около строежа на "Колежа"?
- Всеки, който и когато ме види, задава въпрос: Кога ще започнем да строим стадиона? Щом съм поел ангажимента този стадион да се построи, значи ще се построи. Ние не бездействаме. И преди да взема акциите, бях един от основните спонсори на Ботев и съм се запознал с този казус -стадион "Христо Ботев". Направихме сериозно обследване, което изисква време. Искам да се спре спекулацията - кога, как и т.н. Това е сериозен проект, който изисква сериозно финансиране. Това не е като да садиш дървета и да правиш градина. Стадионът ще бъде построен в сроковете, които сме си поставили - март 2020 година. Много ще е тежко и затова искам да се престане с постоянните въпроси. Ангажиментът е поет и ще се случи. Проектът на "Колежа" е правен 2010-2012-а и сега всичко трябва да се ревизира част по част и да се прегледа. Всичко трябва да бъде прецизирано и анализирано много добре. На-времето бюджетите са били по един начин, а сега са по друг. На това нещо трябва да се обърне много сериозно внимание. Надявам се да използваме месеците през зимата да преминем през тези процеси.

Да разбираме ли, че все още не сте наясно с бюджета, който ще ви е необходим, и наясно ли сте откъде ще дойдат тези средства? Чакате ли и държавна подкрепа?
- Средствата ще ги осигурим ние - компанията ми. Няма кой друг. Държавата досега не го е правила. Ние сме хората, които гарантираме за тази цел. По бюджета имаме визия, която е сложена в една рамка, която най-вероятно ще претърпи промени.

Поехте ясен ангажимент - март 2020 година, но ако по някакъв начин се промени нещо, може ли той да претърпи промяна?
- Няма да претърпи. Поел ли съм ангажимент и ще вървим напред. Аз обаче разчитам на много сериозна подкрепа от феновете и обществеността.

Може ли да кажете малко повече подробности за другия собственик на Ботев Пловдив - фирмата ТЦ-ИМЕ АД, който притежава 39% от акциите на клуба, какво е положението там?
- Това е една черна кутия. Има дългове, но част от тях са решени. В момента с 60-те процента аз съм с възможности и форми, с които мога да си овладея клуба и да си построя стадиона. Това са процедури, които скоро няма да се решат.

Сегашното забавяне във времето няма ли да попречи на срока март 2020 година? Колко време ще ви отнеме довършването на стадиона наистина?
- Това е като въпроса кога ще започнете... Ами какво ще стане, ако завършим юни 2020-а. Аз не мога да дам 100 процента гаранция. Мога да дам гаранция, в която съм уверен. Може да има форсмажорни ситуации, но ще направим всичко да влезем в сроковете.

Може ли да станем свидетели на поетапно изграждане на стадиона и Ботев да се върне по-рано и да играе, докато строежът се довършва, но след като вече е взел лиценз за елита?
- Няма да работим на парче. Искаме да завършим всичко и тогава отборът да се завърне. Силно се надявам 2020 година стадионът да бъде завършен. Не ме дразни мрънкането на феновете, но не е приятно. Това не е добре, защото има разединяване.

Ще повлияят ли инвестициите за стадиона върху бюджета на отбора?
- Няма да повлияят. От моето встъпване няма забавяне на плащания. Имаше доста дългове. Много от тях поизчистихме. Стадионът е инвестиция, програма, която ще се изпълнява. Отборът е друга тема, която си има бюджет.

Какво се случи с онези 12 милиона лева дългове, заради които в един момент се отдръпнахте?
- Дълговете към момента са около 360 хиляди лева. Те са натрупани към НАП от неплаща-не на осигуровки. Имаме и казус с ТЦ-ИМЕ, но други дългове нямаме, както и просрочени задължения.

Може ли да сте конкретен и в инвестициите, които ще се направят за дострояването на стадиона? Минималната сума по инвестиционния план трябва да е 15 милиона лева...
- Не, няма да е 15 милиона лева. Ще бъде в границата между 20-25 милиона лева. Плюс-минус 10 процента нагоре или надолу. Проектът ще го завършим и ще бъде емблемата на Пловдив. Това мога да го гарантирам. Старият проект си остава.

Ще има ли стадионът ново име?
- Работим по тази тема и ще ви информираме. Това е важен и интересен въпрос.

Имахте дълга среща с кмета Тотев, правят ли ви спънки от общината, или ви съдействат?
- Виждаме една много силна подкрепа. Той като общественик и кмет има много голямо желание този проект да се реализира. Каквото сме поставили като въпроси, винаги сме срещали положителни реакции. Но всичко си изисква срокове като администрация.

Кое ви накара да се захванете с Ботев и добра бизнес инвестиция ли е?
- Това е много интересен проект, зависи от коя точка го гледа човек. Изключително много неща ме накараха и може би времето ще го покаже. Амбицията е едно от тях. Добра бизнес инвестиция е. Преди две години пътищата ни с Чандъров се разделиха. Имахме различни виждания. Ботев е добър проект и това ще се докаже. Може да се прави бизнес от футбола у нас. Това е един вид предприятие, футболната среда у нас обаче не е лоялна и е много оцапана с доста неща. Ботев ще има един от първите модерни стадиони у нас. Такъв няма изграден в момента.

Идвате много рядко на стадиона...
- Когато имам възможност, посещавам мачовете.

Имате ли пълно доверие в старши треньора Николай Киров и виждате ли чисто спортно-технически проблеми?
- Това е тема, която тепърва ще я коментираме. Аз нямам в момента някакви отрицателни действия спрямо Киров. В последните няколко мача печелим, което е много добре. Надявам се да продължи. Нямам забележки към него. За мен са важни резултатите, начинът на водене на отбора, атмосферата вътре в тима.
Французи и белгийски искат талант на Ботев (Пд)

Кристиан Нвачукву е следен от чужбина

Керкез негодува срещу съдийството за мача с Черно море

Треньорът на Ботев (Пловдив) очевидно не бе напълно доволен

Карабельов: За Славия само хубаво или нищо

Халфът на Ботев (Пловдив) показа голямо уважение към своя роден клуб

Керкез: Заслужавахме да победим, получи се приятен мач

Треньорът на Ботев (Пловдив) похвали противника

Керкез призна: Преговаряме с ЦСКА за Шопов

Треньорът на Ботев (Пловдив) не крие, че иска халфа

Ботев (Пловдив) и Хебър завъртяха 0:0 на Коматево

Двата тима така и не успяха да се победят

Ботев (Пловдив) ще подпише с трима на проби

Това призна треньорът на отбора Душан Керкез

Керкез: Ръководството прави всичко по силите си, за да привлече защитник

Треньорът на Ботев (Пловдив) остана доволен от успеха над датския Вейле

Николов: Надявам се Ботев (Пловдив) да бъде трамплин за Европа

Новият нападател на "канарчетата" е ентусиазиран от трансфера си

Актуално

20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки