Иван Марков: Отивам на световното за топ 8, не за медал

С новите категории ще е тежко, допълни щангистът

Иван Марков: Отивам на световното за топ 8, не за медал
Най-добрият български щангист Иван Марков се завръща на подиума след претърпяна операция на коляното. Неговото последно състезание беше преди 20 месеца. 30-годишният бургазлия спечели европейската титла през 2014-а. Той има два сребърни медала от световни първенства в двубоя, както и злато от Мондиала през 2014-а в изхвърлянето. Специално за читателите на "България днес" опитният тежкоатлет сподели как се чувства преди световното първенство в Ашхабад (Тур), което започва от днес. Самият Марков заминава в петък и ще вдига в понеделник.
 
- Г-н Марков, как се чувствате отново в залата след дълго лечение?
 
- Всичко е наред, добре съм. Започнах да се готвя през август. 3 месеца не са достатъчни, за да се подготвиш максимално за световно първенство, но колкото - толкова.
 
- Колко тежка беше вашата контузия и готов ли сте на 100%?
 
- Претърпях операция на коляното. Трудно се възстанових. Дори не смея да кажа, че съм на 100%. С доктора направихме няколко допълнителни манипулации и горе-долу закрепихме коляното. Тренирам доста предпазливо.
 
- В щангите вече има нови категории. Вие вдигахте при 85-килограмовите, но сега ще се състезавате до 81 кг. Имаше ли проблем със свалянето на теглото?
 
- Не се ограничавам с яденето. Предполагам, че няма да е толкова трудно свалянето преди самото състезание. Преди насила се хранех, за да запълня 85 кг. Сега съм добре. По-голямата част от съперниците в предишната категория се качват на 89. Само един поляк е свалил. Не се знае какво ще се случи. Ще има момчета, които идват от 77 кг. Ще е трудна борбата.
 
- Какви са вашите очаквания за представяне?
 
- Нямам надежди за медали точно на това състезание. Отивам, за да вляза в Топ 8. С това ще получа олимпийска подготовка от държавата за следващата година. Ако реализирам на състезанието тежестите, които вдигам в залата, ще изпълня целта.
 
- Променихте ли нещо в технически аспект след контузията?
 
- Не съм старият Иван Марков. Малко по-различно е. Трудно е заради травмата. Ако остана здрав, вероятно ще върна част от предишните постижения. Не се чувствам чак толкова стар. Само с три месеца подготовка няма как да направя нещо извънземно. Невъзможно е да вдигам тежестите, за които преди съм се готвил по три години.
 
- Вие реално сте капитан на българския отбор. Как виждате останалите момчета?
 
- Готвят се колкото могат. Надяват се и те да вкусят от хляба, както се казва. Имаме нужда от тренировки. Да се обръща повече внимание на възстановяване и подготовка. Да се подхожда още по-професионално. Назад сме в сравнение със заможните държави. Ако искаме да сме равни с тях, е необходимо също да работим на тяхното ниво.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки