ИЗВЪНРЕДНО: Скандални разкрития разтърсиха света на футбола!

За невероятни договорки между най-големите информира "Football leaks"

ИЗВЪНРЕДНО: Скандални разкрития разтърсиха света на футбола!

Популярният сайт за най-различни разкрития от света на футбола Football leaks разпространи информация за скандални договорки между френския шампион ПСЖ и шефовете от УЕФА за легализирането на действията на клуба във връзка с правилата на финансовия феърплей. 


Парижани имат проблеми с тях от 2012 година.

Става въпрос за спонсорски договори, които са осчетоводени със задна дата, доклади на експерти, които не са взети под внимание, както и блокиране на контролни органи.

До 2016 година това е ставало със знанието и съдействието на бившия президент на УЕФА Мишел Платини и неговата дясна ръка Джани Инфантино, който сега е президент ФИФА.

Двамата са имали контакти със силния човек в ПСЖ Насер Ал-Хелаифи и друг шеф на парижани Жан-Клод Блан.

Според Mediapart в пристъп на гняв Ал-Хелаифи е изнудил Платини да редуцира глоба от 60 милиона евро до нивото на такава, наложена на Манчестър Сити. Инфантино пък е приел да осчетоводи част от спонсорски договор за предходен период, като и в този случай е копирано действие, предприето спрямо „гражданите“.

За разследването около финансовия феърплей и ПСЖ през 2017 година, първоначално решението е било отложено, а през 2018 година на френския шампион е било докладвано, че делото е „без последствия по политически причини”.

Друго от разкритията на Football leaks пък твърди, че големите футболни сили в лицето на Реал (Мадрид), Барселона, Байерн (Мюнхен), Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Милан, Челси, Манчестър Сити, Пари Сен Жермен и Ювентус организирали свой собствен турнир - Супер лига, която щяла да стартира през 2021 година, и би довела до края на Шампионската лига.

Към тези 11 тима, които се водят като основна движеща сила на идеята, биха се присъединили и Атлетико (Мадрид), Борусия (Дортмунд), Олимпик Марсилия, Рома и Интер, пише Блиц.

Планът на водещите клубове е през настоящия месец официално да заявят желанието си за отцепване.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки