Иван Марков: Проблемът явно е психологически

Яките ми тренировки бяха само 25 дни, признава двукратният световен вицешампион

Иван Марков: Проблемът явно е психологически
Иван Марков направи неуспешно завръщане на тежкоатлетическия подиум след пауза от година и половина. Двукратният вицешампион на планетата от 2014 и 2015 г. направи шест неуспешни опита в кат. 81 на световното първенство по щанги в столицата на Туркменистан Ашхабад. Какви са причините за този срив разкрива самият Иван Марков пред „Меридиан мач”.
 
- Иване, на какво отдаваш това кошмарно представяне от твоя страна на световното по вдигане на тежести в Ашхабат?
 
- Не знам, може би проблемът е психологически. Контузията, операцията, дългото възстановяване, липсата на състезания - всичко това оказва влияние. Първо, операцията ми в коляното не беше успешна и трябваше да правим много други процедури, за да се възстанови напълно. Второ - преди, когато бях здрав, подготовката ми бе пълноценна, имах състезания в Бундеслигата на Германия, които ме държаха във форма. Това ти дава и самочувствие за големите турнири. Сега година и половина не се бях състезавал никъде и когато излязох на подиума в Ашхабат, се чувствах несигурен.
 
- Преди заминаването за Туркменистан бе казал, че ще се стремиш да влезеш в първите 8 в кат. 81 кг, но накрая не записа класиране, след като регистрира „нула"...
 
- Първоначалната идея наистина бе да съм в осмицата, но аз не мога така - да се откажа от битката за челните места и да се задоволявам с по-задно класиране. За това тръгнах с по-високи тежести. И това може би ми бе грешката. Навярно трябваше да изляза на по-ниски начални тежести.
 
- Три пъти не успя на 161 кг в изхвърлянето и последователно на 192,193 и 195 в изтласкването. Всъщност колко вдигаше на тренировки?
 
- На последното контролно преди заминаването за Ашхабат изхвърлих 167 кг и изтласках 195. Но пак повтарям - несигурността от дългото отсъствие от големи състезания психологически ми влияе. Преди около три месеца започнах подготовка за това световно, като истинските, яките тренировки, бяха само в последните 25 дни. Преди това го карах по-леко, за да видим как ще реагира коляното, а и за да не го натоварваме много още от началото. Така че едва в последните 20-25 дни започнах да изхвърлям 160 кг и нагоре, и да изтласквам над 190. Това е твърде недостатъчно време, за да се свикне с големи тежести. Освен това новата категория до 81 кг като че ли не ми пасна добре. Трябваше да свалям 2 кг за състезанието и като цяло не се чувствах комфортно.
 
- Болеше ли те оперираното коляно по време на подготовката и на самото състезание?
 
- Слава Богу - не. И това е може би единствената добра новина от цялото ми участие на това световно.
 
- Когато стана европейски шампион и два пъти втори в света показваше желязна психика на подиума. Ще може ли да си я върнеш?
 
- Ако нямам контузии и подготовката ми мине гладко - със сигурност. Да се надяваме, че догодина на европейското първенство ще видите един съвсем различен Иван Марков.

 

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки