Стефан Гюров: Нещата в българския тенис се движат в правилната посока

Вярвам, че Григор Димитров може да се върне в топ 10, допълни мениджърът

Стефан Гюров: Нещата в българския тенис се движат в правилната посока
Стефан Гюров е изпълнителен директор на мениджърската агенция „Топ Файв Мениджмънт". Компанията е отговорна за развитието на четвъртата в световната ранглиста по тенис Елина Свитолина, десетата в света Дария Касаткина, Даниил Медведев (номер 16) и още немалко имена в топ 100. Животът на Гюров от дълги години е свързан с Франция, където е базирана и мениджърската му агенция. Той учи литература в Сорбоната, след това преподава във Франция.
 
- Елина Свитолина завърши сезона като шампионка във финалите на WTA. Вие сте неин мениджър, очаквахте ли подобен успех?
 
- Така е, Елина Свитолина триумфира в битката за титлата на BNP Paribas WTA Finals в Сингапур и спечели най-големия турнир в кариерата си. Всъщност Елина надделя във всичките си пет сингъл мача и завърши сезона с четири титли: Бризбън, Дубай, Рим и Сингапур. Аз очаквах този успех, защото тя е изключително методична, има ясен план какво прави на корта и екипът, с който работи, знае как да го постигне. Очаквам още по-големи постижения, защото самата тя вече няма никакви колебания, че е способна да спечели титла от „Големият шлем", след като вдигна най-значимия трофей досега в професионалния си път. Като цяло сезонът за „Топ Файв Мениджмънт" тази година е изключително силен. Дария Касаткина направи дебюта си в топ 10. Руската тенисистка достигна финалите на престижния турнир в Индиън Уелс и спечели Купата на Кремъл в Москва. Русия има и още един повод за гордост в лицето на наш играч. Даниил Медведев влезе в първите 20 на световния тенис. Към момента той определено е най-добрият руски тенисист откъм представяне и форма, започвайки сезона от 65-а позиция и достигайки до този изключителен успех.
 
- На „Мастърс" за младежи в Чъиду много добре се представи Адриан Андреев. Той направи най-силния си сезон. Очаквахте ли да го постигне, или той надмина прогнозите ви?
 
- „Топ Файв Мениджмънт" беше мениджърската агенция на Адриан Андреев за известен период от време, но работата ни заедно не потръгна добре. Осигурихме най-доброто на Адриан откъм спонсорски договори и треньорски екип, но предварително начертаният план, който одобриха и двете страни, не се спази от страна на Адриан и семейството му, поради което не мога и да коментирам неговата игра. От наша страна не бяхме съгласни със стойностната система около него и затова проектът беше прекратен.
 
- В Българската федерация по тенис много успешно работят по програми за развитие на младите. Така ли е и в другите държави, конкретно във Франция?
 
- Във Франция е изградена много стройна централизирана система чрез участието на отделни лиги, които успяват бързо да открият потенциални млади таланти. С прогресирането на възрастовите категории се предоставят повече средства за нуждите на младите играчи, но дори да имат частен треньор, федерацията подпомага развитието им. Във Франция има и специална програма за подпомагане на тенис играчи, което поставя страната на челните места по най-много тенис играчи в топ 100.
 
 
- Намирането на спонсори и пари за подготовка и турнири нерядко е проблем за младите тенисисти. Какво е решението в такава ситуация и смятате ли, че в България се справят с помощта на министерството и партньори на БФТ?
 
- Намирането на спонсори и пари за подготовка и турнири е един от най-големите проблеми за младите тенисисти. Като мениджърска агенция ние сме изградили отлична система с най-големите имена в тенис света с цел спонсориране и подготовка на играчите. Мисля, че БФТ подпомага и развива методично линията за развитие на млади тенис таланти. С помощта и на министерството бюджетът, който се разпределя за стипендии за най-добрите състезатели, е най-голям в историята. Класира се отбор на финалите на европейски първенства, което досега не се беше случвало. През лятото България имаше и успехи при девойките до 14 г., класирайки се шеста в Европа и девета в света, така че нещата се движат в правилната посока.
 
- Няма как да не говорим и за Григор Димитров. Това не бе един от най-успешните му сезони. Нормално ли е да се получи така след това, което постигна миналата година?
 
- Когато си извън тима на даден играч , коментарът за играта му е труден, защото не си запознат с нещата от „кухнята". За съжаление, официалният сайт на АТР потвърди лошата новина за Григор Димитров, която беше ясна след отпадането му в третия кръг на турнира в Париж. В новата ранглиста Григор се срина от десето на 19-о място, което е сериозен спад. Все пак вярвам, че Григор има всички необходими качества да се завърне в престижната десетка.

 

Анди Мъри пропуска турнирите в Монте Карло и Мюнхен

Вижте подробности

В Сърбия щастливи от победата на Гришо

Нашият тенисист помогна на Ноле в битката за върха

Гришо почива по-малко от 24 часа преди мача със Зверев

Българинът излиза за 1/2-финала си не по-рано от 1 часа след полунощ днес

Алкарас: Григор ме накара да изглеждам като дете

Испанецът не е знаел как да отвърне на играта на Гришо

Зверев очаква Гришо или Алкарас на 1/2-финалите в Маями

Германецът ще бъде следващ опонент на един от двамата

Пратиха Алкарас - Димитров във вечерната сесия

Срещата между най-добрия ни тенисист и световния номер 2 ще започне не по-рано от 1 часа след полунощ

Медведев стигна 1/2-финалите в Маями, ще отмъщава на Синер

Финалистите от Аустрелиън Оупън се изправят един срещу друг отново

Синер прегази и Мачаш, за да стигне 1/2-финалите в Маями (ВИДЕО)

Шампионът от Аустрелиън Оупън даде само шест геймана съперника

Бекер коментира раздялата на Джокович и Иванишевич

Немската легенда също беше треньор на Ноле

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки